Author Archives: jdejong

White Dwarf en Warhammer Visions

Nadat Erwin Blonk op Facebook een scherpe analyse gaf van de nieuwe bladen van Games Workshop vroeg ik hem of hij dat ook voor de Murphy’s Heroes Website wilde doen. Hierbij zijn relaas. 

De feiten en cijfers

Wat?

Games Workshop heeft de maandelijkse White Dwarf vervangen door een wekelijkse White Dwarf en het maandblad Warhammer Visions. Abonnees krijgen Visions in plaats van White Dwarf.

Kost-dah?

White Dwarf kostte per jaar €64, €80 of €96, afhankelijk van het type abonnement of losse verkoop. De nieuwe White Dwarf kost €3,20 per week, wat neerkomt op €167. Er is alleen losse verkoop, geen abonnement. Het enige alternatief is de e-versie via Black Library. Die kost €2,99 of €156 per jaar maar mist een aantal zaken (ik ga daar verderop op in). Warhammer Visions kost €72, €90 (of €80, niet helemaal duidelijk*) of €108. Wil je allebei kost dat minimaal €228 per jaar.

Hoe kom je er aan?

Visions is wat dat betreft precies zoals White Dwarf was: per post of in de winkel. De nieuwe White Dwarf kan je alleen in de winkel krijgen, zowel bij GW als de onafhankelijke verkopers, maar mijn ervaring is dat levering aan niet-GW winkels niet altijd even betrouwbaar is. Met andere woorden, en dat is het doel (ook volgens iemand van GW), je moet wekelijks langs de GW winkel gaan.

Maar wat is het nou eigenlijk?

Warhammer Visions

Warhammer Visions is een fotomagazine. Elke foto heeft een korte tekst in Engels, Duits en Frans. Een aantal artikelen zijn overgeheveld uit White Dwarf (daar staan ze niet meer in) maar ook daar is de tekst die er normaal bij stond teruggebracht tot een korte tekst (ongeveer 2 regels, ongeveer 20 woorden).

Het meest merkwaardig is dat bij Battle Report: 15 foto’s, 9 stukjes tekst, een heel magere (zeg maar 0% vet) versie van wat het was. Dat is zinloos. Dat Golden Daemon en andere showcase foto’s in Visions staan is, als je de opsplitsing op zich accepteert, nog wel logisch. Maar andere rubrieken hebben ook de beschreven behandeling gekregen: Army of the Month, Parade Ground, Kit Bash, Paint Splatter, Blanchitsu, allemaal foto’s en minimale tekst. Paint Splatter is niet geheel overgeheveld, die staat ook in White Dwarf, met normale tekst van de bekende niet indrukwekkende kwaliteit.

White Dwarf

White Dwarf is op zich wel wat beter geworden. De inhoud is iets zinniger, wat minder bladvulling (nadruk op iets en wat). Er is een rubriek bij, Sprues and Glue, met hobby inhoud (potentieel in elk geval). Tot zover de plussen. Nu de minnen.

Een telling en vergelijking op basis van de eerste editie tegenover de laatste 2 maandelijks White Dwarfs wijst op, per maand, hetzelfde aantal pagina’s van de rubrieken die er niet zijn uitgehaald. Twee voorbeelden: 8 pagina’s nieuwe releases, de maand edities hadden 29 gemiddeld, bij Paint Splatter is dat 2 tegenover 8. Je zou denken dat deze nieuwe week editie per maand minder, of in elk geval niet substantieel meer, dan de maand editie zou moeten kosten. Helaas: mijn voorgaande berekening laat zien dat voor hetzelfde aantal pagina’s minus de rubrieken die naar Visions zijn gegaan de Wat Is Nu Eigenlijk De Games Workshop Hobbyist(™) €13,91 neer moet tellen, driekwart meer.

En dan de e-versie. Die kost per stuk 21 cent minder (voor de Britten is het andersom, papier 2,40 Engelse ponden, e-versie 2,49). Er ontbreken detailfoto’s en (mijn grootste verbazing) de puntwaarde voor een nieuwe Dwarf model. In de papieren versie staat die wel. Om compleet te zijn moet je diein de winkel halen.

 

Mijn mening

Een vreemde stap. Warhammer Visions is bijna zeker gedoemd ten onder te gaan. De nieuwe White Dwarf is best redelijk maar te duur en te moeilijk te krijgen. Ik ben benieuwd of het ontbreken van de puntwaarde in de e-versie een fout of bewust is. De strategie om van White Dwarf een vehikel te maken om mensen elke week naar de winkel te dwingen grenst op het randje van dystopische science fiction. Het is niet realistisch, ik zie niet hoe dat werkt.

Mijn enige houvast is dat het, over de afgelopen tijd, lijkt alsof in de top van GW een aantal mensen zich zorgen maakt en probeert met een wanhoopsconstructie een paleisrevolutie te veroorzaken. Daarin zou het falen van Visions ze meer armslag moeten geven (door het op conto van de huidige beslissers te schrijven) en de nieuwe White Dwarf meer richting GW oude stijl gaan, waarbij het weekformaat ze flexibiliteit moeten geven.

Het is een houvast in de vorm van een enkele, laatste strohalm en de wens is de vader van de gedachte. Het zou wel een fraaie combinatie van het Paard van Troje en een Machiavelliaans plan zijn, een heldenlied waardig. Maar ik vrees met grote vreze.

Ik blijf in de komende tijd de Warhammer Visions en de papieren en e-versie van White Dwarf kopen, vooral uit nieuwsgierigheid en niet geringe verbazing. Ik weet niet hoe lang ik dat blijf doen.

——————————————————

* Op de site staat €80. Losse nummers kosten €9, volgens de site en dat heb ik in de GW winkel betaalt (op de cover staat geen prijs). In WV staat dat een ophaal abonnement 8 keer de losse prijs is en per post 10 keer (net als de oude WD). Dat is €90 ipv de €80 op de site.

Zaterdag 2 november Delftstede minder goed bereikbaar

Voor diegenen die niet naar Crisis zijn: Zaterdag 2 november is de herdenkingsbijeenkomst voor prins Friso in Delft. Dat betekent dat Delfstede iets minder goed bereikbaar is. Een groot deel van de dag is er geen autoverkeer op de Phoenixstraat mogelijk , en is de loop/fietsroute over de Phoenixstraat richting Westvest/station afgesloten.

Meer details hier

Maarten, bedankt voor de tip!

Willem Schoppen opgenomen in Radboud Ziekenhuis

Via Hans Boslooper en Luc Burlage kwam het bericht door dat Willem Schoppen, Keizer der Fransen en oprichter van het Legion d’Honneur, maar ook bekend als eigenaar van Boutique la Grande Armée en de stichter van de gelijknamige Société, is opgenomen in het Radboud Ziekenhuis.

Vorige week zondag is Willem getroffen door een hersenbloeding.

Uit een mail van zijn zoon Alex van vandaag:
“Het gaat naar omstandigheden goed met hem, geen uitvalverschijnselen maar hij heeft er wel een longontsteking overheen gekregen en ziet nog wat dubbel. Hij ligt nu ter revalidatie op de afdeling neurochirurgie, kamer 15, waar hij zeker nog een week moet blijven. ”

Willem Schoppen en zijn vrouw. Uit het tijdschrift KIJK in de vroege jaren '80.Willem Schoppen en zijn vrouw. Uit het tijdschrift KIJK in de vroege jaren '80.

Willem Schoppen en zijn vrouw. Uit het tijdschrift KIJK in de vroege jaren ’80.

 

Alex hoopt zoveel mogelijk mensen te bereiken die zijn vader een warm hart toedragen.

Voor een flink aantal van ons was Willem of de Boutique het startpunt van onze hobby en de mooiste manier om hem daarvoor te bedanken lijkt ons om hem nu een kaartje te sturen en hem spoedige beterschap te wensen.