Author Archives: pschulein

Speldag 25 juli: Een Musket en 2 Tomahawks, Bonje op de Begraafplaats, Madame Pompidomdoedoe op weg en Bergleeuwen Verwerkt

Voor een ieder die komt: kijk vooral op de gepubliceerde plattegrond en de huisregels. Daar staat ook in hoe je reserveert. Geen reservering, gaan toegang.

Na een aantal jaren is er een tweede versie uit van Muskets & Tomahawks. Story of my life: ik moet de eerste versie nog spelen :) . Jur, Hans en Peter H. besloten de regels te gaan verkennen.

Meteen een goede reden om extra figuren te schilderen. The verdict staat nog open of en hoe het een vooruitgang is op versie 1. Wel meer diepgang door kaarten/activeren/command points. Het handgemeen lijkt minder bloederig, en sneller. De puntentelling is iets anders.

Evert en Lex besloten om als eerste pot na de lockdown Bolt Action uit het vet te trekken.

En de Corona maatregelen zorgen ervoor dat we op de RPG tafel heel ver uit elkaar zitten.

Petra had een hele grote begraafplaats gebouwd, waar de verschillende karakters elkaar na een aantal maanden weer zouden ontmoeten. Ook meteen handig voor het geval er ruzie uitbreekt.

De partyleden waren opgetogen elkaar weer te zien na een aantal maanden van individuele avonturen. Zelfs op een begraafplaats.

De begraafplaats was wel wat raar. Veel grondbemesting, maar toch dode bomen. En de beheerder klaagde dat de verse klanten niet wilde blijven liggen en ‘s nachts weer opstonden.

In de verschillende catacomben kwam behalve enige stoffelijk resten ook nog de nodige indiginious wildlife voor.

Uiteraard stonden er op de begraafplaats, die redelijk aan evilueren was (de slechte versie van evolueren), ook Engelenbeelden waar je kon proberen steun te verkrijgen als Cleric.

Peter R. had als vanouds het hoogste woord qua tactiek en experience punten.

Het eindgevecht betrof een begraafplaats opgewekte doden. Door de combinatie van verschillende spreuken, shape shifting en ouderwets gebeuk slaagde de party er net in om te winnen.

Na het epische gevecht ging een versnapering er wel in.

Ed ging een nieuw spel uitproberen waarin je carriere maakt in het oude westen (Western Legends). De combinatie van goudzoeker, priester, bandiet en sheriff biedt veel voordelen maar speelt wat lastig.

Dus moest Rob K zich duidelijk bezinnen op zn carriere keuze. Het spel is leuk en zeker een blijvertje.

Dick en ik hadden een afspraak voor 1672. De ochtend ging op aan het doorspreken van de regels en uitbreidingen en het fotograferen van de troepen voor op de datacards.

Er waren weer een hoop nieuwe troepen bij. Zoals de Schutterij van ‘s-Gravenhage.

Het regiment Vrijbergen, oftewel de eerste Mariniers.

De Garde stond eindelijk in het groen. 8 doosjes tufts opgebruikt.

Amsterdam betaalde de munitiewagens voor de Hollandsche artillerie.

En dit is de reden dat qua tin en real estate de Dragonders de duurste troepen zijn. 8 man te paard afgestegen 6 man om te vechten en 8 paarden met 2 horseholders.

Ook Dick had flink doorgekwast. Zijn Dragonders hebben niet de modieuze hoeden van de Nederlanders maar een soort Nachtmuts :)

Uiteraard heeft Dick de Dragonders te paard.

De Franse infanterie heeft redelijke dezelfde uniformen. Dick kan ze dus combineren tot hele grote eenheden die er verrassend strak uitzien. Dit is het effect van 2 eenheden pieken en 4 eenheden musketiers samengevoegd in een formatie. Dick heeft in tegenstelling tot ik de vlaggen bij zijn officieren apart staan. Ik heb ze in de eenheden. Voor de regelset maakt het niet uit, het is voornamelijk wat je mooi vindt. Ik heb de rest van de foto’s maar niet geplaatst anders wordt het een catalogus :)

Het scenario ging om het bevrijden uit Nederlandse handen van een dubbelspionne door de Fransen. De Nederlanders boden weerstand om het echt te laten lijken en de Fransen waren succesvol in het meenemen van de oudere jonge dame van Franse komaf uit Scheveningen. De Nederlandse Dragonders probeerden nog een actie, maar de Fransen waren te sterk.

Ik slaagde er niet goed in om van mijn deploymentpunt af te komen. De Nederlandse eenheden trokken terug onder zwaar vuur van de Fransen. We hopen dat de afleidingsmanoeuvre het bevrijden van de Dame echter heeft laten lijken.

Na afloop hadden we een hoop te bespreken. De volgende versie van de 1672 regelset komt eraan.

Natuurlijk blijft de Corona productie binnenstromen. Lex showde een Engels bataljon, waar hij flink zijn best op had gedaan.

Jur was al begonnen met het uitbreiden van zijn bebaarde Barbaren ten bate van Infamy Infamy de nieuwe regelset van TooFatLardies voor oudheid.

Marcel zijn hoekje is enigszins Corona proof gemaakt. Sommige mensen denken dat we een erfscheiding dispuut hebben. Wellicht dat de Rijdende Rechter ooit langskomt.

De schildertafel was een mix van monsters, Empire troepen en Dwergen.

De eenheid Dwergen op bergleeuwen is klaar om gepumiced te worden. Voor de bezorgde lezers: bij het pumicen van bergleeuwen wordt dierenleed vermeden en worden er geen slachtoffers onder de beestjes gemaakt.

Tot Volgende Week! (Met Reservering!)

 

 

Speldag 18 juli: De Friezen vallen Binnen, Schotten met een Rolls, Poolse WIP Regels, en Finsterland met een Extra Dimensie.

Voor een ieder die komt: kijk vooral op de gepubliceerde plattegrond en de huisregels. Daar staat ook in hoe je reserveert. Geen reservering, gaan toegang.

We hadden bijna volle bak Zaterdag. Dat is te zeggen in Coronacapaciteitstermen (3x de woordwaarde!). Dus als je wilt komen reserveren!

Na een lockdown zijn er meer momenten waarop mensen hun productiviteit komen showen. Dick en Jos deden een potje 1672. Sharpe Practice regels met 1672 supplement en Northstar figuren.

Jos kwam binnenvallen met twee heeele grote koffers en de reden werd al snel duidelijk.

Een nieuwe periode Murphy Style.

Uiteraard met een keuze uit infanterie, militia, cavalerie dragonders en een klein beetje artillerie.

Jos z’n stadsmilitie komt uit Leeuwarden. Daar heeft hij ook vlaggen voor van Mats, maar vlaggen en gras moeten nog.

En onder de afjeurende blikken van Dick natuurlijk een bescheiden artilleriepark. In de regels heb je munitiewagens nodig om te schieten, dus die komen nog. Al met al stond de artillerie nog in de kinderschoenen.

De troepen zijn vooral Pike en Shot in een verhouding 1 op 2. Eenheden van 8 en regimenten van 3 eenheden. Overigens kun je ze in de regels samenvoegen tot grotere blokken.

Dick moest even diep ademhalen (ik heb ongeveer evenveel Hollandsche troepen als Jos Friese troepen) en had er vol vertrouwen in dat Jur de boel zou rechttrekken met zijn Fransen. We hebben hem fijntjes herinnerd aan de Spaanse Hollandse geallieerden van Maarten. Gelukkig heeft Peter H. Brandenburgers in de aanbieding die aan beide kanten kunnen meedoen. Ik voel een mega slag aankomen in de toekomst.

Overigens heeft ook Dick een flinke tafel met tin :)

De vechtpartij (met een fractie van de beschikbare troepen vond plaats in een typich Friesch Landschap. Veel water dus en dijken. Het vee was zorgzaam verwijderd (of meegenomen door plunderende Fransen).

We gaan nog een paar keer schuren en lakken aan de regels, en dan is het 1672 supplement klaar voor gebruik.

Er hadden meer mensen last van Corona productie. Hans wilde een potje Bolt Action spelen Early War, Jappaners tegen Engelsen. Dat werd dus Singapore.

Een mooie kans om mijn Early War Schotten eens uit te laten. Eigenlijk geschilderd voor 1940 BEF. De laatste keer dat de Black Watch vocht in kilts.

Het waren leuke figuren om te schilderen (zelfs de kilts).

Die zijn allemaal met de hand geschilderd.

Ik had ook nog als support een Carrier patrol en een Matilda 2 geschilderd, maar die hadden ze niet in Singapore. En geen zware mortieren, geen AT rifles. Wel de RAF meneer.

De carriers krijgen nog decals, maar ik ben er nog niet over uit welke eenheid ze worden.

Uiteindelijk moest ik het doen met een Rolls Royce Armoured car uit 1916 in nogal typische interwar kleuren. Op tafel gold alles als Light Cover en de palm heuvels als Heavy Cover. Redelijk jungle terrein dus.

Het scenario ging om het bezetten van het krachtstation. De Schlemiel van de wedstrijd was ongetwijfeld de 25 ponder. Die schoot 4 keer raak op de Japanse Chi-Ha tank en kwam, met een kill kans van 50%, 4 keer niet door de pantserplaat heen (kansje van 8%).

Uiteindelijk wisten artillerie en RAF de Japanners zolang te pinnen dat de Schotten de centrale konden innemen. En die Rolls is eigenlijk wel heel handig. Al met al een leuke pot, waarbij ik wat roestige regels moest opzoeken (sorry Hans :) ).

Jaap en Erwin zette de trench warfare door. Ze bouwen vanwege de beleving hun eigen trench van figuur koffers.

ED had Lowie en Tom gecharterd om Gods & Generals te playtesten. Een WIP nieuw spel van onze Poolse vrienden van Fire & Sword.

Dat betekende behalve spelen ook veel discussie over formuleringen, temeer daar hier een Engelse vertaling van een Poolse tekst wordt gebruikt.

Farid trok een oude liefde uit het vet: Starwars Armada.

Uiteraard met vloten van enige omvang! Qua tactiek is Armada volgens ons de betere van X-Wing.

Petra zat al vroeg te wachten op haal spelers voor Finsterland. Een Victoriaanse Steam Punk set in Duitsland. Het huidige avontuur was begonnen in de lock-down en speelde Old Skool op een gtekende plattegrond.

Bij het begin kregen we wat sterke verhalen over bepaalde afmetingen van bepaalde dingen van bepaalde spelers.

Uiteraard hebben de spelers figuren (door Petra geschilderd) .

En Bianca kon niet aanwezig zijn maar deed mee via Zoom. Volgens mij het eerste hybride spel op Murphy’s. En het ging prima. Een extra dimensie bij RPG’s.

Fritz had een culinaire ervaring met zijn 5 sterren lunch baguette: Lekker man!

Natuurlijk werd er ook geschilderd. Gerard liet zien hoe je echt heeeeeel klein schilderd. Marcel had zich laten aansluiten op zijn schilderlamp. Pure Cyberpunk.  En Farid kwam figuren uitpakken.

Het barbaren leger van Farid groeit gestaag.

Tot Volgende Week (met reservering!)!

Speldag 11 juli: Dino-burgers, MatthijsQuest, Blikje Chaos erbij en Amsterdam serveert uit.

Voor een ieder die komt: kijk vooral op de gepubliceerde plattegrond en de huisregels. Daar staat ook in hoe je reserveert. Geen reservering, gaan toegang.

Rob en Louis hadden een aantal Crossmaster varianten uit de stapel getrokken.

Allemaal kleine borden en wel of niet geprepainted warbands.

Terwijl Michel, Bernd, Kees en Petra rijk wilden worden aan een Dino park (Dinosaur Island).

In een kruising tussen Jurassic Park en Disney proberen de spelers uit DNA Dino’s te klonen, waarbij ook eettentjes en souvenirstands worden gebouwd. Het gekke is wel dat Dinoburgers niet op het menu staan. Gewone burgers wel.

Als de excitement hoger is dan de security dan wordt er bij tijd en wijle een bezoeker opgegeten. Aangezien die al betaald heeft valt de schade mee.

Ed had zich ingeschreven op een schildertafel en was al vroeg aanwezig met voorpret over de eerste MatthijsQuest role playing die middag.

En met het verplaatsen van de Dungeon van RPG/BB naar M3 zijn beide tafels nu even hoog.

Om 10 over half Fritz kwam de naamgenoot binnen met lunch en strips en een outfit die zo in de catalogus kon.

Marcel en ik waren aan het schilderen, alhoewel de plaat wel het overgeven van broodjes bemoeilijkt. Peter kwam even een S1 bakkie doen.

Marcel zit tot zijn nek in 15mm Chaos blikmannen.

Ik kwastte aan mijn 1672 limbers en munitiewagens. In de ochtend waren ze nog egaal zwart, dus ik ben lekker opgeschoten. Op de blauwe wagens komt nog een Amsterdam embleem.

Bij de speurtocht naar WW1 figuren bleek ik behalve Fransen ook al tanks af te hebben.

En aangezien onze vereniging ook militaire modelbouw promoot: Ik heb 2 weken elke avond zitten bouwen aan 1:300 Graf Zeppelin van een lego derivaat (Cobi). 2600 blokjes en 14 kilo. Ook te gebruiken als doel voor 1:300 vliegtuigen.

Vergeet je niet te reserveren? Tot Volgende Week!