Author Archives: pschulein

Speldag 10 november: Fastfood in the Woods, RPG Galore en Vissoep

Zaterdag was een unicum. Er werd geen enkel wargame gespeeld! Vandaar wat minder foto’s.
Centerpiece was de nieuwe Kickstarter van Rob K. Rob staat er bekent om dat hij het opneemt voor de minder bedeelden in de games. De wezens die altijd worden uitgebuit, opgejaagd en uitgemoord. Dit heeft hem niets voor niets de naam Zombie King opgeleverd. Toen deze Kickstarter de gelegenheid gaf om als monster vakantievierende studenten op te eten in een cabin in de woods, was hij er als de kippen bij. Monster Slaughter!

Met hem waren verscheidene monsters in de dop. Aan het begin van het spel kies je een monster familie. Mummy’s, geesten, Weerwolven etc. je krijgt bonussen voor het nuttigen van extra smakelijke studenten, en natuurlijk kun je je collega’s dwars zitten door de studenten stiekem te bewapenen tegen de conculega’s.

Centrum is de cabin, waar de studenten verblijven (in grijs) en de monsters (in kleur) proberen naar binnen te komen.

Uiteraard worden de monsterfamilies bijgeleverd in bijpassende mini’s.

En als je dan een student hebt gevonden en omsingeld is er nog de vraag wie van de monsters uiteindelijk de consumptie claimed.

En aangezien studenten ook kunnen vluchten wordt het een gezoek van belang in de cabin.

Petra speelden met de Critter familie. Uiteraard heeft elk type monster eigen voordelen.

De Werewolf familie deed het best goed in het spel.

Matthijs zette zijn Runequest campagne voort. De inbraak en vechtacties lijken steeds driester te worden.

Eric continueerde zijn Warhammer campagne. Nog steeds valt een ork die met Russisch accent spreekt op.

Ik knutselde verder aan het dorpje Shadowpoint. Behalve in de tales of destruction and despair ook bekend om zijn visgerechten zoals de plaatselijke Scale Sludge vissoep. Het is ook de enige plaats waar de beruchte Slaughterfish wordt gevangen en kan worden gegeten.

Dan heb je natuurlijk wel docks nodig.

Tot Volgende Week!

Murphy’s Heroes Winter Painting Challenge 2018-2019

Jan-Willem van der Pijl  is de winnaar van de Painting Challenge Zomer 2018 en dus de organisator van de Winter Painting Challenge 2018-2019.

 

Introductie

In 2015 is de Murphy’s Heroes Wisseltrofee in het leven geroepen door Onno in een Warhammer competitie. De winnaar van de Wisseltrofee mag zijn bijdrage aan de trofee leveren, en geeft daarna andere leden de gelegenheid de trofee te veroveren in een nieuwe competitie. De invulling van deze competitie is geheel naar eigen inzicht te bepalen, en heeft inmiddels na de Warhammer competitie een Frostgrave variant en een Flames of War variant gehad. In 2017 werd er een Murphy’s Heroes Summer en Winter Painting challenge aan toegevoegd.
De Murphy’s Painting Challenge is gebaseerd op en geinspireerd door de jaarlijkse painting challenge op het Analogue Hobbies blog (http://thepaintingchallenge.blogspot.nl/). Bij de meeste schildercompetities gaat het erom een zo mooi mogelijk geschilderd model te leveren. In deze competitie is het doel zo veel mogelijk figuren afgeschilderd te krijgen gedurende de duur van de Painting Challenge, waarbij de kwaliteit niet hoeft onder te doen voor de kwantiteit!

De Regels
Ook dit jaar wordt er een “Murphy’s Heroes Winter Painting Challenge” georganiseerd. Het wordt misschien wel niet zo koud als we gewend waren, maar guur en nat zal het wel worden. Dus genoeg tijd om ’s avonds en in het weekend oud – en nieuw tin uit de kast te halen en te voorzien van jou favoriete kleuren. De Murphy’s Heroes Winter Painting Challenge begint dit jaar op vrijdag 21 december 2018 en eindigt zaterdag 23 maart 2019 om 12:00 uur . De totale scores zullen op die zaterdag dan uitgerekend worden.
De figuren die je schildert tijdens de Painting Challenge mogen in elkaar gezet en geprimed zijn voor het begin van de competitie, maar je mag pas beginnen met schilderen op 21 december 2018 na 6:00u. Dat voor de competitie alleen figuren meetellen die je zelf hebt geschilderd is voor ons “Murphisten’ eigenlijk een overbodige opmerking.
Voor elk model wat je af hebt aan het eind van de competitie, krijg je een aantal punten toegewezen. Alleen figuren die helemaal af zijn aan het eind van de competitie zullen meetellen in je score (inclusief het afwerken van de bases). Mocht er discussie zijn over de mate waarin figuren af zijn, dan zullen de Wijze Orakels aan de Zaterdagse Schildertafel worden geraadpleegd. Hun Woord is Heilig, en daarover is geen verdere discussie mogelijk.
Elke schaal en genre van figuren is toegestaan (fantasy, science-fiction, pulp, etc.)
• 6mm foot figure = 0.5 punten
• 6mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 1 punt
• 6mm vehicle, or monster = 2 punten
• 10mm foot figure = 1 punt
• 10mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 2 punten
• 10mm vehicle, or monster = 3 punten
• 15mm foot figure = 2 punten
• 15mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 4 punten
• 15mm vehicle, or monster = 6 punten
• 20mm foot figure = 4 punten
• 20mm mounted figure, artillery piece, or crew served weapon = 8 punten
• 20mm vehicle, or monster = 12 punten
• 28mm foot figure = 5 punten
• 28mm mounted figure, artillery piece, or crew served weapon = 10 punten
• 28mm vehicle, or monster = 15 punten
Punten voor andere schalen en eventuele andere figuren zullen per geval bepaald worden.

Terrein!!!
Deze winter kan ook terrein worden ingezet. De regels zijn als volgt:
• Het terreinstuk kan 1 of meer kubussen vullen van 15x15x15cm. Voor elke kubus die het terreinstuk in ieder geval grotendeels (ter beoordeling van scheidsrechters) vult krijg je punten.
• Het maakt niet uit hoe de kubussen ten opzichte van elkaar staan. Naast elkaar, op elkaar of allebei doet er niet toe.
• Scratchbuilt (ter beoordeling van scheidsrechters) terrein leveren 25 punten per kubus op.
• Terreinkits leveren 20 punten per kubus op.

De Persoonlijke Targets

Om te helpen met je schildermotivatie, wordt aan elke deelnemer gevraagd bij inschrijving een persoonlijk target te stellen van het aantal punten dat je denkt te halen tijdens de Painting Challenge.
Afhankelijk van hoe ambitieus je je persoonlijke target stelt wordt er aan het eind van de competitie bonus – of straf punten toegekend (zie onderstaande tabel). Het wordt aangemoedigd om een target te kiezen wat net buiten je comfort zone ligt, maar wel haalbaar lijkt!
NB In the Analogue Hobbies Painting Challenge waarop deze competitie is gebaseerd, wordt een totaal van 400 punten haalbaar geacht voor iemand die voor het eerst meedoet en/of een druk leven buiten de hobby heeft.
Persoonlijk Target    Bonuspunten         Strafpunten
0 – 200 pt               5% van je totaal    0.5% van je totaal
201 – 400 pt          10% van je totaal    1.0% van je totaal
401 – 700 pt          15% van je totaal    1.5% van je totaal
701 – 1000 pt         20% van je totaal   2.0% van je totaal
100 – 1500 pt         25% van je totaal   2.5% van je totaal
1501+ pt                30% van je totaal   3.0% van je totaal

De uitslag
De totale scores zullen uitgerekend worden tijdens de speldag op zaterdag 23 maart 2019. Het plan is om alle figuren die door de deelnemers geschilderd zijn ten toon te stellen op die dag, en de jury zal druk aan het rekenen slaan om de uiteindelijke scores te bepalen. Aan het eind van de speldag zal de felbegeerde Murphy’s Heroes Wisseltrofee worden uitgereikt aan de winnaar van de Murphy’s Heroes Winter Painting Challenge 2018-2019!

Thema

Naast het schilderen van figuren is er dit jaar ook een thema. Het was een lastige keuze maar voor de komende Lente is de keuze gevallen op “Draken”. De meeste? De mooiste? De grootste? Wie zal het zeggen? Nou, dat is de deskundige jury die zal beoordelen wie deze challenge wint!

Meedoen
Meedoen doe je via Jan-Willem (Facebook of jpijlie@gmail.com) of je direct in te schrijven (met je target) op de lijst die op de club hangt.
Doe Mee!

Jan-Willem

Field Trip: Bezoek aan Crisis 2018 in Antwerpen

Op zaterdag om 6 uur je bed uit doe je over het algemeen niet voor de lol. Maar een keer per jaar wel, want dan is Crisis, de wargameshow van de Tin Soldiers of Antwerp. gelukkig had het gemeentebestuur van Antwerpen besloten de bouwput op tijd dicht te gooien. Ondanks alle borden met waarschuwingen voor werken, konden we eigenlijk gewoon doorrijden naar de venue aan de haven. Hans stond ons al op te wachten met de banner en om half negen waren we druk aan het opzetten met Zierikzee. Jos en Maarten kwamen wat later binnenvallen.

De slag bij Zierikzee in 1304 is een poging van de Hollanders om met een vloot het Vlaamse beleg van Zierikzee te breken.

Zoals gebruikelijk passen de regels op een dubbelzijdig A4. Dit keer hebben we ze maar in het Engels gemaakt. Bouko kon er helaas niet bij zijn, hij is druk aan het schrijven aan zijn volgende Osprey.

De rivier was helaas een meter te smal, vanwege de tafel afmetingen. Daardoor konden de galeien geen gebruik maken van hun snelle flank bewegingen en werd de slag een meer statisch geheel.

Na een aantal beurten schieten met warmachines, kraakten de platformen van Kogge’s in elkaar voor het landgevecht op zee.

We trokken flinke bekijks. Prettig om te merken dat het consequent dragen van Fezzes (Fezzen?) inmiddels geacht woord bij onze outfit te behoren.

Uiteindelijk wonnen de Hollanders de flanken en de Vlamingen het centrum.

Om 1600 uur hebben we maar besloten dat Zeeland bij Groot Vlaanderen hoort. Inmiddels waren de luitjes van Kallistra en Magister Millitum foto’s komen nemen en heb ik enkele tientallen keren het verhaal van Zierikzee en het bouwen van de schepen verteld. Bijna alle regels zijn meegenomen.

Natuurlijk hadden we behalve onze demo ook nog een twwede. Deze bedachtzame heren hadden een Swordpoint tafel neergezet. (En bier.)

De slag bij Hattin in 1187 speelde tussen kruisvaarders en Arabieren.

Erg milieubewust ging het er niet aan toe.

Maar het gaf wel prima dekking.

Toen de Bring and Buy openging kwam Peter H meteen in actie.

Hij schafte zich meteen een Noordelijk leger aan. De Zuidelijken heeft hij al. En huifkarren zijn voor Wild West ook nooit weg.

Natuurlijk hebben we ook rondgekeken. En ongetwijfeld veel gemist. Dus bij voorbaat excuses voor iedereen die zich uit de naad heeft gewerkt aan de tafels en toch niet in de fotolijst staat. Mijn schuld!

De mooiste tafel van het evenement vond ik die van onze vrienden van Militia Brabantia. (Dat vond de rest ook want ze wonnen beste tafel)

In dit Italiaans / Venetiaans dorp werd een eigen miniatuur versie van het computerspel Assassin’s Creed gespeeld.

De tafel in drie delen demontabel was werkelijk adembenemend mooi.

En alle woningen waren voorzien van inrichting, bewoners en loot. Zie je het kistje?

En ontspanning moet ook kunnen op z’n tijd.

Hier valt vast veel te halen!

Vanuit de toren hield een duister figuur een waakzaam oog over het stadje.

En ik heb heel veel foto’s genomen van de scenes op straat die de boel echt levend maakten.

Prachtige doorkijkjes. Als je de kans krijgt dit live te zien: grijp je kans.

Zelfs de zeemeeuwen zaten te wachten op de vis: “Mine!”

En de hele tafel paste qua kleurzetting bij elkaar. Dat wordt nog wel eens onderschat, als je lang met een tafel bezig bent. Chapeau!

Voor deze tafels was er ook een prijs. Behoudens de kwaliteit van de tafel ook wel een hele mooie manier om de boel te presenteren.

Blackhawk down kwam tot leven. Uiteraard met licht effecten in de heli.

Too Fat Lardies waren er al vroeg om hun Chain of Command tafel op te bouwen. Een typisch stukje Nederland.

Met uiteraard goed geschilderde figuren. Hier de Duitse Pionieren die het kanaal moeten oversteken.

Uiteindelijk won Richard weer beste participatiespel. Gefeliciteerd!

Behalve Holland hadden ze ook nog What A Tanker in de bocage.

Het was trouwens niet de enige Chain of Command Tafel. Deze deed het ook heel mooi.

Nou zijn treinen altijd mooi, maar toch. Het zag er prima uit.

De nieuwe Black Powder set werd ook gespeeld.

Ik heb hier toch even naar de figuren staan kijken.

En als je de eerste wereldoorlog tafel ziet vanuit een vliegtuig dan besef je pas wat luchtverkenning voor verschil heeft gemaakt. Feitelijk spelen wargamers in elke periode met luchtverkenning.

Je zag ook veel tafels waar gebouwen van diverse fabrikanten bij elkaar werden gebruikt. Er is tegenwoordig wel heel veel keus om je steden mee te bouwen.

Ik zou persoonlijk mij ietwat onprettig voelen voor het kanon van een steamtank, maar deze heren hadden daar geen last van.

Ik moest bij deze foto even denken aan de discussie over standaardisatie van clubkleding. (Die is bij ons op het embleem na bij voorbaat kansloos.)

De tafel ziet er als altijd prima uit met een keur aan historische en fantasy figuren.

Dit was de enige Star Wars Legion tafel die ik heb gezien. Had eigenlijk meer tafels verwacht. Leuk spel, hier hadden ze gekozen voor een woestijn thema. In februari en volgend jaar op Crisis komen wij met Endor.

Veel matten op de tafels. Er waren werkelijk een enorm aantal leveranciers met matten te kust en te keur.

Verscheidene tafels hielden zich bezig met derivaten van de Battlegroup regels. Ik ben erg benieuwd naar hun versie van moderne oorlogvoering Northag. Die zou volgend voorjaar moeten uitkomen.

Een prachtige Arnhem tafel met werkelijk een schat aan details. Niet alleen “normale” scenery maar ook aankleding met allerlei details.

Dat begon al bij de eenheden.

Maar ook de rest van de scenery zag er heel mooi uit. Fraai puin. Dat klinkt raar, maar op een demontabele tafel goed puin neerleggen valt niet mee.

De Lenton gamers kwamen met Kreta. Ook hier een opvallend goed kleurenpalet. De boel paste bij elkaar.

De Duitse Para’s landen om de brug naar een vliegveld veilig te stellen.

Terwijl de Engelsen oprukken door de olijfbomen.

Ook deze WO 1 tafel vond ik erg geslaagd. Behoudens de loopgraven en het prikkeldraad, was de tafel zo ontworpen dat er ook nog iets kon met tanks.

Ik zou trouwens niet graag in zo’n ding hebben gezeten. de Engelse variant was al primitief, maar deze Duitse tractoren met 12 man bemanning lijken me helemaal Sitzende Enten. (Wist je dat het laatste orgineel in Australie staat? En dat de rupsbanden zijn geleverd door het Oostenrijkse filiaal van de Amerikaans Holt tractor fabriek?).

Post Apocalyptische warfare is al een tijdje populair. Met typische Amerikaanse huisjes (kijk eens bij de Plasticville bouwdozen) kun je aardig wat leuks maken.

En je kunt je uitleven op de buggies.

Ik weet niet helemaal waarom er een Taj Mahal staat in Noord Afrika, maar eerlijk is eerlijk het is wel een blikvanger.

En er zijn tegenwoordig ook specifieke Saga matten verkrijgbaar. Mooi spul!

Op weg naar het eiland van Militia Brabantia passeerde ik deze mijnheer met een tafel met zelfgebouwde gebouwen. Steen voor steen zal ik maar zeggen.

En dit was natuurlijk een cool detail. Weet je in ieder geval waar je voor vecht.

Problemen met generieke matten is het wegenplan. Dat kun je natuurlijk ook aangeven met hekjes. Staat eigenlijk best goed.

Tja Benghazi is natuurlijk niet een hele mooie stad. En dat was op dee tafel prima weergegeven. veel beton en muren van compounds.

En natuurlijk oude auto’s en rotzooi op straat. Een breed toepasbare tafel. Van vredesmissie tot burgeroorlog en van ripdeal tot terrorist zal ik maar zeggen.

Pike en Shotte Old Skool blijft leuk! Onze vrienden van Alde Garde en de Gentlemen Pensioners hadden Arcen 1511 op tafel staan.

Je moet wel grote tafels hebben voor zoveel 28mm goodness, maar boy dan staat er ook wat!

Ik zou bij deze tafel pijn in m’n rug krijgen.

Deze was ook fraai gedaan. Een Western Shootout met diverse warbands om uit te kiezen.

Uiteraard mochten de Amerikaanse militairen niet ontbreken.

En zelfs een geheel vrouwelijke cowgirl warband stond er tussen.

De tafel zag er prima uit. Een mooi staaltje demo bouw. (En ja de Saloon had echte can can danseressen).

Deze luitjes speelde met figuren van 35 jaar oud op hun standaard club mat.

De hele tafel gestyleerd, maar daardoor zag het er heel goed uit. En ze hadden lol!

Een andere kaak klapper was Duinkerken gepresenteerd door de Dortmund Amateur Wargamers.

Persoonlijk deed het me deugd dat de Duitsers zich voortbewogen als in de echte Blitzkrieg: per fiets.

De wegen naar het strand en de haven stonden vol met verloren voertuigen.

Gezonken pleziervaartuigen uit eerdere acties dreven voor de kust.

Bij de haven probeerde de Engelse verdediging het nog te rekken om de schepen kans te geven de Duitsers te ontlopen.

Die schepen waren trouwens ook prachtig. Ik neem aan dat de naam een dichterlijke vrijheid is.

Op de kades stonden de Engelsen in de rij.

Bij dit Zulu spel vielen vooral ook de nadenkende spelers op.

En deze mijnheer had zijn wagenren demo voorzien van 2000 fans. Gemaakt van rijstekorrels!

Standaard terrein voor een geheime missie of een gijzeling.

En kleed of niet, het in teddy bear fur uitknippen van wegen en dergelijke levert een fraaie tafel op.

De Leicester Phat Cats bedreven Blood and Plunder op zee. Zoals altijd stonden ze ook in kostuum.

Maar 1 Gangs of Rome tafel gezien. Had er eigenlijk meer verwacht.

May 40 Miniatures van Sander had zijn eigen demo tafel meegenomen. De bruggen van Rotterdam.

Met een prachtig foto moment.

En enthousiaste Rattenkrieg spelers. De regelset auteur was er speciaal voor vanuit Spanje overgekomen.

Gladiatoren waren er wel maar ook maar een van gezien. Blijft ook leuk. Ik moet toch de arena eens meenemen naar de club.

Deze was ook heel fraai.

Nu moet ik zeggen dat ik een zwak heb voor rivieren, boten en bruggen. Maar de genie was hier erg mooi aan het werk.

Uiteraard geen Crisis zonder traders. En sommige daarvan hadden werkelijk juweeltjes staan.

Prachtig geschilderd (in het echt zijn ze nog mooier, want deze foto’s zijn door het glas genomen).

En Our Friendly Neighbourhood Dealer uit Leeuwarden was er natuurlijk ook. Hij verkoopt behalve Star Wars Legion nu ook Blood & Plunder.

Halfling Cavalerie op kippen. Het is maar goed dat Petra ze niet zag.

En speciaal voor mijnheer Rob K. een voorbeeld voor zijn Ecto 1.

Kijk maar eens goed welke bekende TV en film personen je hier tusen ziet staan.

Ook fraai. Reviresco denk ik, maar weet het niet zeker.

Warlord komt binnenkort uit met de Cruel Seas. Een spel met kustschepen uit WO 2 in schaal 1:300. De E-boaten en MTB’s zijn fraaie plastics.

Er stonden verscheiden plastic en resin goodies in de vitrine.

En ze gaan ook naar de Pacific. Met bemanning! Voor Europa heb ik alles al in 1:600 (weer te koop bij Heroics & Ross (vroeger zaten ze bij Skytrex). Ik heb de regels gepreordered. Zou ook met 1:600 moeten kunnen.

Warmill gaat 4Ground beconcurreren met precoloured gebouwen. Dit keer modern met glas!

Ze zijn ooit begonnen met SciFi.

En voor SciFi planeten zij er ook genoeg typische Flora en Fauna voorhanden.

Toen de Uitsmijter kwam melden dat het 16.30 was begon het grote opruimen.

Daar waren we toch wel een uur mee bezig.

Allereerst de Tin Soldiers bedankt voor de organisatie. Goede venue, genoeg licht en prima worstebroodjes :) Veel tafels gezien, en heel veel mensen gesproken bij de demo. Bovendien was de tafel het natuurlijke verzamelpunt en bagagekluis voor alle Murphen. Bedankt Jos, Maarten en Bouko voor de demo. De loot van de dag was voor Petra een zak met fantasy figuren voor D&D, 4 DUKW’s voor haar Amerikanen en voor mij een motorfiets en een verkenningsvoertuig voor mijn toekomstige DAK.

Ik ben ‘s avonds op de bank in slaap gevallen. Tot volgend jaar!

 

 

Speldag 27 oktober: Stilte voor de Dungeon, Jasper koopt een team, Max lust het niet en de Denen gaan centraal

Dienstmededeling: Op Zaterdag 3 november is er geen speldag. Iedereen en zijn Emu zijn dan naar Crisis Antwerpen.

Al vroeg in de ochtend zaten de D&D leden al te wachten tot de laatsten binnendruppelden (gezien het weer sommige letterlijk). De tafel was ingericht met een plattegrond van een onbekende dungeon. Vandaar de groene camouflage vlakjes.

Ondertussen was de Guildball competitie al stevig aan de gang. Spelen doet schilderen en vice-versa.

En ook op het veld verschenen steeds nieuwe spelers in diverse stadia van gereedheid. De middelste hoop zijn ratten die een bal jatten.

Deze mijnheer maakt daar korte metten mee.

Jasper stapte in als een Russische mogul en kocht meteen het hele team.

En ook hij speelde een potje met z’n nog naar lijm stinkende figuren.

Op verschillende plaatsen liggen verschillende matten en scenery. De combinatie van deze matten was een Star Wars tafel van woensdag avond.

JW kwam zich laten overhalen tot een campagne van Kingdom Death Monster. Patrick is onze huisdealer.

Tegen twaalven was het volle bak en begon de D&D happening. De tafel is nu wel vol.

De party zoekt de ontvoerde dochter van een Koning. Haar paard is inmiddels gevonden. Michel’s Griffon heeft er zin in.

De teleporterende spinnen werden verwerkt in een voedzaam papje, onder goedkeurend toezicht van de Cleric. Max de Hond vond het niet lekker.

Uiteindelijk werd de speurtocht naar de kristallen om een poort te openen succesvol beeindigd.

Alhoewel het verschijnen van vriendelijke ondoden sommige spelers voor een principieel probleem stelde.

Zijn kwispelende ondode teckels nou evil by design of cute and cuddly?

Afijn de portal ging open en……….. Confused? You won’t be after the next episode of Soap!

Evert en ik gingen zitten voor een potje Pike&Shot. Dit keer met War&Conquest regels die we meestal gebruiken voor oudheid.

Denen tegen de Zweden in 1620. Hier is mijn Deense leger. De Zweden zijn van Petra.

De Denen blonken onder meer uit in goede cavalerie.

Voor de rest werd er veel ingehuurd (met Nederlands en Engels geld) in de 30 jarige oorlog. 10mm blijft een prachtige schaal om de massa van de eenheden neer te kunnen zetten.

Evert begon met het opvangen van mijn cavalerie met infanterie op de flank.

In het centrum trokken de schotten in Zweedse dienst langzaam naar voren.

Terwijl de Denen een linie vormden en de Dragoons de bosrand bezetten.

Terwijl het centrum elkaar naderde was op de flank de strijd reeds losgebarsten.

Evert slachtte de helft van mijn cavalerie af maar daardoor kwam hij in het centrum een eenheid te kort.

Op de flank trok de cavalerie zich terug en de rode garde werd naar voren gestuurd om de tegenaanval op te vangen.

Ondertussen braken de Denen in het centrum door. We hebben deze slag voor het eerst gespeeld met War &Conquest (het 30yrs wars boek). Het liep best soepel. Volgende keer herhalen we de slag met het Renaissance boek. Verschil zit onder meer in hoe er wordt omgegaan met de support tussen Pike en Shot.

En natuurlijk werd er gebept en geknutseld. Hans geeft hier aan wat de grootste koffer figuren is die hij heeft.

Tot over twee weken!

Speldag 20 oktober: Lang Weekend in de Woestijn, Old Skool ACW, Dick reDuxed en Michel Grijpt In Ernaast

Mijn zaterdag begon al vrijdag avond met een partij Modern Spearhead met Richard. We hebben afgesproken dat maandelijks te gaan doen. Het leent zich voor een avondpartij.

Vandaag opnieuw een slag in het Midden Oosten. PzIV, T34, Sherman en Centurions op tafel. Ik heb ook nog Fransen en Russen voor West Europa 1985 staan.

Zaterdag vroeg was de zaal al om 0900 open vanwege een grote ACW slag. Dit keer twee tafels aan elkaar geschoven.

Dat geeft met 28mm toch wat meer bewegingsruimte. De regels waren Fire & Fury.

En bewegingsruimte komt niet alleen maar uit de breedte op de flanken, maar met name ook uit diepte en verschillende aankomsttijden.

Halverwege de slag verplaatste de hele groep zich wel naar 1 tafel.

En op tafel ging het er ouderwets aan toe: veel tin en veel eenheden tegelijk. Groot voordeel dat de meeste leden hun figuren op standaarden gebased hebben. Dan is zo een slag nog eens te spelen.

Jos en Dick zette hun strijd om een plaatsje onder de Engelse zon voort in Dux.

Het zit Dick (met versterking dit keer) de laatste slagen niet mee.

Al snel waren z’n troepen zwaar in gevecht.

Zelfs de schooljongens met bogen deden manhaftig mee.

Gelukkig is Jos een gracieus winnaar (dit is zijn kalm genuanceerde winnaars gezicht).

Halverwege de ochtend viel de Kingdom Death Monster tafel even stil. Michel slaagde erin de hele party uit te roeien. En hij speelt niet eens het monster. Patrick ging even een broodje eten.

Maar beschaving heeft zijn prijs. De tweede poging was al snel ingezet.

Er werd druk geklust. Gebased, geschilderd en gegrond. Niet in die volgorde. Kwestie van even opletten: dit is de schildervorm van het Vikingprobleem Rape, Pillage en Burn. Volgorde is belangrijk.

Petra was nog steeds bezig met Alchemy Quest figuren.

En ik bouwde verder aan het dorp voor de D&D sessie van de zaterdag voor kerst. Bouko kwam de spullen voor Crisis afleveren en vertellen dat hij met korting Ospreys kan leveren. Komt een apart bericht van.

Laatste aanwinst: de watermolen annex zagerij. Alleen de touwen nog.

Tot Volgende Week! (En Let Op: 3 november geen speldag: iedereen en z’n emu zitten op Crisis in Antwerpen).

 

Speldag 13 oktober: Bastogne bevrijd, Japanners uit de kist, Noordelijken geemigreerd en Shadow Point in aanbouw

Midden in de Indian Summer werd het knap druk in de zaal. We hebben ook leden die alleen in de ochtend of in de middag komen en zo gamen combineren met boodschappen doen, of de sportwedstrijd van de zoon of dochter. Gelukkig zijn er steeds meer spellen die in een paar uur gespeeld kunnen worden.

Petra ging verder met de figuren voor Alchemy Quest. Dit keer een lading monsters.

Achterin de zaal waren de Duitsers op weg naar Bastogne in het Ardennen offensief. Met Bolt Action.

De troepen verdeelden zich over de verschillende wegen door de dichte bossen.

De Amerikaanse Recce jeeps waren de eersten die de oprukkende Duitse troepen in de gaten hadden.

Desondanks wist de hoofdmacht met de Panzer Grenadiers door de Amerikaanse linies heen te breken.

Maarten had zijn jongere broer gestuurd. Hij speelde (zonder baard) Saga met Robin.

Robin is inmiddels figuren aan het bijschilderen. Hij komt dobbelstenen te kort.

Heel lang geleden maakte MH meestal eigen regelsets. Dat is ook ooit gebeurt voor Japanse veldslagen.

Vandaag waren de 15mm legers afgestoft voor het proberen van een Japanse derivaat van Dux.

Voor Derk en Dick duidelijk een trip down memory lane.

En deze heren ben ik een excuus schuldig. Kings of War speelt zo snel dat ze al aan het opruimen waren voor m’n eerste fotorondje. Sorry Chaps!

Sinds Farid de dwergen van Marcel heeft overgenomen heeft hij plotseling een harde lach, zin in bier en de neiging om meer dwergen troepen te willen. Een mooie gelegenheid om de nieuwe eenheden voor z’n leger uit te zoeken.

Frits had net een kapitaal aan stripboeken gekocht en kwam een karige lunch gebruiken.

Huib en Marcel speelden Sails of Glory. Een Wing of War derivaat voor schepen zal ik maar zeggen.

Gerard en Bernd gingen door met hun Zombie Apocalypse overlevings spel. Dit keer een strategische rol voor de Diner en het politiebureau.

Het lijkt wel of er geen eind komt aan de RPG campagnes. Eric runde zijn Warhammer campagne. Ik heb Wink Russisch Engels met een Duits accent horen praten.

Matthijs had zijn vaste Runequest crew, waarbij het vandaag vooral uitblonk is missers, fumbles en onverwachte tegenvallers heb ik begrepen.

Petra schilderde stug door en Marcel basede zijn ACW figuren.

Fraaie eenheden voor de Noordelijken.

Gebased voor Fire & Fury en Sharpe Practice.

Met iconische uniformen voor de kenners.

En alle figuren zijn 28mm en door hem  zelf gesculpt, gegoten geschilderd en gebased.

Cees was er meteen verliefd op.

En gaat er voortaan mee spelen.

Ik bouwde verder aan de hobby van mijn liefhebbende echtgenote. Die wil rond de kerst een D&D campagne hebben in een stad.

Dus ik heb nog wat tubes lijm te gaan voor die tijd.

Tot Volgende Week!

Field Trip 5 oktober: een Wargamers View op het nieuwe Rijksmuseum

Op 5 oktober (onze trouwdag) besloten we naar het nieuw geopende Rijksmuseum te gaan. Op een mooie nazomerdag waren het Museumplein en het Museum knap druk. Het pand is fantastisch opgeknapt en gerenoveerd, en dat alleen zou een bezoek waard zijn.

Alhoewel we geen van beide specifiek liefhebbers zijn van de Hollandsche Meesters, waarvan de meest bekende in een ere galerij hangen, viel er een hoop ander moois te zien. Vroeger ging ik bij de oude ingang meteen de kelder in naar de Vaderlandse Geschiedenis en de Oost tentoonstellingen.

Na het verplichte bezoek aan de Nachtwacht begon het echte doel van de dag: wat kun je als wargamer in het Rijksmuseum vinden?

In ieder geval hadden reenactors in het verleden ook al buiken.

Uiteraard hebben ze geen wargame zaal. maar het ligt nog lastiger: het nieuwe rijksmuseum is ingedeeld op tijd. Je hebt dus een 17e eeuwse verdieping, een 18e eeuwse etc. Ben je als wargamer geinteresseerd in bepaalde objecten dan moet je dus door het hele museum heen om die bij elkaar te sprokkelen. Uitzondering zijn de wapenzaal en de scheepsmodellenzaal in de kelder, maar zelfs daarvan zijn er voorbeelden te vinden in de normale collectie. Eerst dus maar eens wat voorwerpen die we met onze niche bril op opvallend vonden. Zoek je bijvoorbeeld naar een manier om je tin op te slaan? Dat hadden ze vroeger ook met hun cameeen verzameling. In deze boekenkast bijvoorbeeld, die bij nader inzien hele bijzondere boeken bevat.

En 6-10 mm moet daar zeker inkunnen.

Voor displaycabinets sprong deze in het oog. Wel even de potjes eruit halen.

En voor Petra was haar favouriet aanwezig: het wereldberoemde poppenhuis uit de Gouden Eeuw, met daarin een poppenhuis met daarin… Afijn je snapt het: Droste heeft het hier gejat.

Mijn eerste bezoek betrof mijn jeugdherinneringen. De grote maquette van Frederik Hendrik voor Den Bosch, en de spiegel van het admiraalsschip Royal Charles dat De Ruyter heeft veroverd op de Engelsen bij de tocht naar Chatham. Wel, de eerste staat in opslag maar de tweede was er wel. Brexit!

Gelukkig lagen de spullen van de Ruyter er ook.

En dat brengt ons al op de eerste anomaly: er is een scheepsmodellenzaal in de kelder, maar deze jongen staat boven bij de Ruyter. Wel een fraai ding trouwens.

En hoewel wij niet zulke schilderij fanaten zijn, is er ook op onderwerp wel het een en ander te vinden.

Ik zou zeggen, snij er een stuk af, maar Hollandsche Luchten waren een export artikel in de kunst.

Wel flink veel inspiratie voor botenbouwers.

Afzakkend door de vloeren (er is heel veel te zien) liep ik zowaar deze tegen het lijf. Geen wargametafel maar instructie maquettes voor forten in Suriname.

Zonder meer 6mm geschikt.

En hier in de buurt ook een paar wapens, dit kanon bijvoorbeeld (bling bling was kado voor een Sultan).

En deze jongens. Ik weet nog niet of dit nou grote buksen of kleine kanonnen zijn. Maar ook hier voor geldt dat deze dus niet in de wapenzaal staan maar gewoon tussen de spullen.

We zijn ook even specifiek naar de Waterloo zaal gelopen. Een kast met wapens uit die tijd.

En een heel groot panorama schilderij.

Deze was alweer pre-Waterloo. Dit is een goed voorbeeld van het principe van het Rijksmuseum: het wil vooral een tijdsbeeld geven. Wil je een onderwerp uitdiepen dan zijn daar andere musea voor.

En dan loop je in een hoekzaal tegen een hele serie diorama’s aan.

Uit Nederlands Indie. Prachtig gedaan veel om naar te kijken.

Met enige jaloezie gekeken naar het model van Decima. Dit moet toch te doen zijn voor een scenario!

Langs de want een serie 2.5D diorama’s. Hierin zijn de objecten bewust in perspectief gebouwd om meer diepte te geven aan de diorama’s. een soort kijkdozen dus.

Het werkt verbluffend goed.

Deze vond ik zelf erg geslaagd. Hier zie je onder een hoek de perspectief huizen.

Sta je er recht voor, dan valt alles op z’n plek.

Soms leent de voorstelling zich er minder toe. Met een huis wordt een en ander lastig.

En hier hebben ze zelfs de figuren in perspectief gesculpt!

En ook hier weer een plukje kanonnen. Moraal van het verhaal als je geinteresseerd bent in bijzondere objecten, het hele museum doorlopen of de catalogus raadplegen.

Voor de role players onder ons hangt er een complete sleutel verzameling. Als dat geen inspiratie oplevert?

Natuurlijk zijn de sloten er ook. Ik heb hier best even staan kijken (er is nog meer).

En als je baas was van de schutterij, dan mocht de boel wat kosten!

Ook in de zilver afdeling waren diorama’s te vinden. Deze keuken bijvoorbeeld.

En hierbij zit ik mij altijd af te vragen of ze in de 17e eeuw hier ook wagenrennen mee hebben gespeeld.

In de kelder is zoals gezegd een wapenzaal. Bij het begin troffen we daar weer een Waterloo artifact aan.

Volgens ons zijn er maar twee harnassen in de collectie (buiten het kuras in de Waterloo kast). Dit borstkuras heeft z’n taak vervuld.

En deze stond eenzaam op wacht in de wapenkamer.

De wapenkamer hangt vol met oude wapens. Je zult er geen 20e eeuw aantreffen.

En niet alleen vuurwapens, maar ook zwaarden en sabels.

En de portretten van krijgshaftige bezitters.

Bij deze twee moest ik meteen aan een moderne 40mm granaat lanceerder denken. De vorm zit er al aardig in.

En dit is slechts een deel van de grote verzameling musketten.

Voor de militaire modelbouwers onder ons is er ook een en ander te zien. Dit zijn modellen van hijsinstallaties voor kanonnen in forten.

En een instructiemodel voor veld artillerie.

Inclusief de veld smidse! Bij een hoop leden bekend in 28mm.

Scheepskanonnen en wapens vormen de overgang naar de scheepsmodellen zaal.

Deze draaibas staat op een mik.

De grote vitrine staat vol met een eclectische hoeveelheid scheepsmodellen uit diverse periodes.

Er zijn fraaie staaltjes bij. Van de Middeleeuwen….

tot aan de 20e eeuw.

Langs de rand allerlei onderwijs spul en ontwerpmodellen.

En uiteraard de mallen voor de romp vormen.

De constructie voorbeelden voor op de werf zijn juweeltjes op zich.

En ook boegbeelden moeten worden ontworpen!

Deze zouden het goed doen op de wargametafel!

Langs de onvermijdelijke shop en de vermijdbare restauratie gingen we op weg naar huis. De Playmobile figuren zijn de figuren van twee Hollandsche Meesters die onlangs zijn aangekocht.

Hier de andere. Ze zijn zeer gewild bij toeristen. De figuren zijn overigens op Playmobile formaat ook te koop.

Verdict: verplicht kost om minstens een keer in je leven te bezoeken. Briljant gerestaureerd gebouw. Mooie collectie, maar even zoeken voor speciale items. Aanbevolen!

 

Speldag 6 oktober: Lavawormen Boos, Samen naar de Markt, Syrie verslaat Israel en Dwergen Chargeren op de Fiets

Het was boardgame zaterdag en Shadows of Brimstone campagne dag. Dan is het geen verplichting om te boardgamen, maar worden er altijd wel boardgames georganiseerd.

Vandaag kwam de party via de mijn in een tijdportaal naar een land met tempels, scifi en lavapits.

En dit is een belangrijke foto, want het allerlaatste gevecht tegen de wormachtige op de achtergrond moet de volgende keer worden gedaan, omdat iedereen om 1800 uur honger had.

Huib is in zijn vrije tijd enthousiast landbouwer. Akkerbouwer om precies te zijn.

Uiteraard virtueel met Agricola, het boardgame waarin je carrier maakt in de worteltjes, wijn en graansoorten. Hij heeft het meer dan 200 keer gespeeld. De andere deelnemende keuterboertjes bleven een beetje steken tegen het meesterbrein.

Richard wilde een keer met veel tanks spelen, dus had ik mijn 6mm Midden Oosten collectie maar eens afgestoft. Regelset is Modern Spearhead. Richard moest wel wennen: hij is skirmish gewend, en nu  kreeg hij te maken met doctrine, formaties en vuurprioriteiten.

De blikken bevatten gemagnetiseerde bases. De camouflage van zowel de Syriers als de Israeliers is zo goed dat je twee keer moet kijken wil je de soldaten zien.

In 1967 reden aan de Syrische kant nog PzKw IV rond.

De Israeli’s hadden omgebouwde Sherman’s en AMX-13.

De Syrische Duitse spullen waren aangevuld met T34 en T55. In de hitte van de strijd,  4 Syrische bats (=40 tanks) tegen 3 Israelische bats (=24 tanks) werd erg spannend, vergat ik te fotograferen! Uiteindelijk won Richard net het objective door het falen van twee morale checks aan Israelische kant. We hebben afgesproken om maandelijks op de Runequest vrijdag avond te gaan spelen.

Dan zal ik binnenkort deze ook weer eens een keer meenemen (uit 2004 op Crisis):

WRG Ancients was ook van de partij. Old Skool, veel olifanten en lange linies spearmen.

Na de persoonlijkheidspilot van vorige week gingen een aantal deelnemers door met For Reign and Ruin.

De ratten van spelregel auteur Hans tegen de zojuist aangeschafte dwergen van Farid.

Je zou ze kunnen herkennen. Het is het landsknechten dwergenleger van Marcel, wat door hem zelf gesculpt, gegoten en geschilderd is.

Met cavalerie op de fiets! Ze deden het in ieder geval goed, en versloegen de vijand. Rat on a stick schijnt een bekende dwerg snack te zijn.

Na afloop was er uiteraard gelegenheid de nabeschouwing te doen. Farid was in een prima bui.

Tot volgende week!