Category Archives: Evenementen

Aankondiging Murphy’s Heroes BBQ event Zaterdag 3 september 2022

Op zaterdag 3 september organiseert de club een barbeque in de Delftse Hout (de schuilhut tussen Parking 5 en Parking 6 en de Windsurfschool aan de grote plas).
We gaan om 5 uur de bbq opstoken en hopen rond 6 uur aan tafel te kunnen

We zullen zorgen voor vlees of een vega optie, frisdrank, stokbrood, sauzen en salades (vergeten we nog iets?). Daarvoor vragen we om een bijdrage van €15 per volwassen deelnemer of  €10 van een minderjarige.


Je kan je tot 31 augustus via privébericht op SMS/Whatsapp of facebook aanmelden bij Jur of Farid; dan wel bij jongjde@gmail.com; of je naam op de lijst zetten op deze aankondiging die op de club hangt (liefst niet na 27 augustus, want dan is er aanzienlijke kans dat we het niet meer op tijd zien).

Geef dan aan als je vega wil!

Betaling mag vooraf of op de dag zelf, maar dan graag gepast.
Wat we nog zoeken is een vrijwilliger om zaterdags de bestellingen en de bbq op te halen en iemand om maandag de bbq weer bij de slager af te leveren. Alvast dank voor de hulp!

Jur en Farid

Naschrift redactie:

De oorspronkelijk jaarlijkse MH BBQ heeft een roemruchte geschiedenis met duikboten en spionnen, speurtochten door het Delftse Hout, (water)pistolen en arrestaties door de Delftse hermandad, woorden wisselingen met surfers, voordrachten van zelfgemaakte gedichten en nog veel meer.

Twee terugkerende tradities zijn 1) een regenbui en 2) lol en gezelligheid. Ik heb van 1 sessie foto’s kunnen vinden in het archief, waar de gedichten na het grote lustrumavontuur van 2001 werden voorgedragen tijdens het eten.

Overigens was deze in Juli 2001, zoals jullie weten is Juli traditioneel de natste maand van Nederland 🙂
3 September lijkt me een mooie gelegenheid om traditie 1 te verbreken en traditie 2 te verstevigen.

Field Trip: 17 februari Warcon Gent

Na 2 uur rijden besloot de gemeente Merelbeke een uiterste poging te doen om de zaal van Warcon onbereikbaar te maken. Door mij als domme Hollander niks aan te trekken van de verbodsborden bij de “werken” en door de bouwput te rijden kwamen we aan bij de hallen.

Parkeren voor de deur, een waterig zonnetje en flux naar binnen voor het opstellen van de demo. De hele dag mensen langs gehad om mee te praten, maar weinig animo om te spelen.

De onderscheidende factoren waren vloeroppervlak, licht en een bar in het midden van de zaal die goede zaken deed met koffie, Belgisch bier en belegde broodjes.

De ruimte was heel groot en dat betekende dat opstoppingen bij tafel of trader niet bestonden. Het leek soms wel dat er geen bezoekers waren omdat alles zo verdeelde.

De speltafels waren een brede verzameling van spellen met sommige systemen die ik in Nederland minder zie. Deze oversized versie bijvoorbeeld.

Er was trouwens geen gebrek aan de grotere schalen. Deze fantasy slag had veel figuren in rank and file staan die ik in Nederland als decoratie op een plank thuis aantref.

En ze waren nog mooi geschilderd ook.

Mijn favouriet was troch de pachyderm. Maar dat ligt waarschijnlijk meer aan mij.

Met deze mijnheer heb ik een tijdje staan praten. Hij heeft hele oude Atlantic figuren gebruikt en de scenery zelf gebouwd van karton.

De liefde voor het ambacht spetterde van de tafel.

En het ging er hard aan toe in de arena!

Natuurlijk ook een bonte verzameling “normale” veldslagen met standaard maat figuren.

Aan veel tafels werd ruim gepraat. Het was een relaxte atmosfeer.

En de figuren waren over het algemeen mooi geschilderd.

Deze napoleontische tafel had natuurlijk een enorme blikvanger.

Volgens mij is deze zelfs niet meer in de handel, maar de modules zijn alhoewel een beetje zwaar een prachtig centerpiece.

Trouwens de figuren mochten er ook zijn.

Alesia? Niemand weet waar Alesia ligt. Nou ja, hier.

Je moet als Romein toch wel vertrouwen in de baas hebben om je van twee kanten te laten sandwichen en te winnen.

En tijdens het opbouwen kwamen we onze collega’s van Alde Garde tegen.

En ondanks de kou in de zaal gingen ze spelen in hun T-shirt. Traditie is traditie!

Dit was een fraai voorbeeld van colonial warfare. Volgens mij ook uit Engeland trouwens.

En in die tijd was dit eigenlijk ook colonial warfare. De Engelsen in Frankrijk in de 100 jarige oorlog.

Een slag die het qua figuren en tafel goed doet, maar waar ik altijd benieuwd ben of de regels de specifieke situatie op de dag kunnen weergeven. Normaal hadden de Engelsen nooit moeten winnen.

En natuurlijk ontbrak WO 2 ook niet.

En het Wilde Westen. Ik krijg in generieke zin daar trouwens wel een beetje een overdosis van. Wilde Westen met cowboys, indianen, demonen, zombies, vampieren, aliens… Is er al een regelset voor ninja’s en tempeliers?

Daarnaast veel kleinere spellen. Warmachine, X-Wing etc.

En zoals ik al zei vorige week bij Poldercon, de trend is veel matten. Deze had de scenery heel fraai bij de mat gebased.

Saga eerste versie. Wel makkelijk mee te nemen zo.

Tanks! Ik zag veel mensen van de traders lopen met dozen, dus deze zal populair zijn.

En zowaar een command game. Zombies!

Hier heb ik lang staan dubben. bedrukt dik karton, en in elkaar te klikken.

Behalve Tabletopper stond Warlord er ook zelf.

Met de aankondiging van het nieuwe vliegtuigjes systeem.

Deze had ik echt nog nooit gezien. Mad Max meets Gaslands als boardgame.

Petra en ik vertrokken naar huis na het supporten van de lokale middenstand. Een boardgame, verf, kaarten voor Flames of War, Bolt Action Market Garden, een draak, nog meer draken en een boek over dioramabouw. We zagen er een beetje pips uit. En dat klopt want we hebben nu alle twee griep.

De verdict: Pro: vriendelijke lui,  lekker de ruimte, parkeren naast de deur, goed licht, goede mix van traders, prima bar en broodjes, relaxte atmosfeer, wat andere spellen dan gebruikelijk. Con (voor ons): 2 uur rijden, koud, en relatief weinig loslopende spelers.

Dus ga een keer kijken!

Field Trip: 11 februari Poldercon 2018 in Utrecht: Gezellige Gamesday on Steroids!

Op zondag 11 februari ging de wekker en de auto richting Utrecht. Het jaarlijkse wargame event was er weer. Op Amerikaanse leest geschoeid, dat wil zeggen opgeven en intekenen op aangeboden spellen met gegarandeerde spelplek, was het weer tijd voor Poldercon.

Ruim 40 spellen en voldoende bezoekers om een heel denksportcentrum te vullen.

Van het langzaam beginnen met spelen zoals je kent van normale wargamebeurzen is hier geen sprake. Om 0930 begon het eerste slot en zaten de meeste tafels met volle bak. De spelen boden een brede doorsnede van de hobby en werden door zowel spelers als traders bemand (zoals hier Tabletopper). Is die Arena niet van Playmobil?

Murphy’s Heroes was van de partij met Ronin, Non Startrek Space Battles, Sharpe Practice 2, Volley & Bayonet en Congo. Naast wat impressies van die tafels ook zoals gebruikelijk wat me is opgevallen. Ik heb veel gemist, want ik runde Ronin zelf en daarmee was een groot deel van de dag (en m’n stem) bezet.

In Non Startrek Space Battles gingen partijen te keer om het bezit van een kolonisten schip met geheime inhoud. Petra legde de boel uit aan onschuldige voorbijgangers, terwijl Hans de laatste duct-tape plakte.

Even zelf proefdraaien en daarna begonnen de scenario’s.

Na de briefing was het snel in actie. Plannen werden al gauw doorkruist door de rauwe werkelijkheid. Maar wat er ook gebeurde: de bierpomp en de gala uniformen van de Kapitein werden gerepareerd.

Er onstond een kluwen van schepen in gevecht. De standaarden zijn trouwens WC rol houders.

Doordat de echte die-hards weten dat het dragen van masker en handschoenen een extra energie per beurt oplevert (en rode koppen) zat de stemming er al vroeg goed in.

Beste truc van de dag: een alien die om een schip binnen te komen een snee in z’n vinger maakt en met zijn bloed een luik brandt in de wand van het ruimteschip.

Het eindgevecht aan boord van het schip was al even episch als de furball in space.

Petra en Hans hadden het er maar druk mee. Het winnende team ook! Volgend jaar de follow-up!

Patrick Congo‘de erop los.

Op mijn Ronin tafel waren warbands op zoek naar het receptenboek van een overleden kok. Drie keer volle bak.

Spelers liepen van jong naar oud. De jongeman won!

Topprestaties in het vechten, klimmen, schieten en plunderen. De dorpelingen stonden verbijsterd te kijken.

Orginaliteitsprijs: GTJ: Grand Theft Junk. (het jatten van de jonk).

De kleine kas prijs: receptenboek niet vinden maar het keukengerei van de overleden kok meenemen.

Effectiviteitsprijs: je hele warband op een na laten uitroeien en dan door een gat in de grond met een Naginata het boek spiesen en voor de ogen van je tegenstanders in de onderaardse gang, ervan door gaan.

De drie winnaars kregen een verdiend eigen receptenboek “Everybody loves Ramen” om thuis Japans te gaan eten.

Jur liet zien hoe je met Volley & Bayonet met kleine figuren grote veldslagen kunt spelen. Zijn 6mm leger was voorbeeldig.

Blijft mooi zo’n kleurrijk geheel.

Jan sleepte Sharpe’s Practice 2 mee en liet mensen skirmishen in Italie.

In ieder geval in de middellandse zee gothische stijl.

Voor de rest stond de hele zaal vol. En omdat elk slot overal gespeeld werd (tenzij de spelleider even een pauze had bedongen) was het ook heel makkelijk om spellen in actie te zien. veel bezoekers kwamen specifiek om kennis te maken met een regelset. In wilde volgorde de dingen die me opvielen.

Skaven in de wereld van Warhammer. Met een mooie gevel backdrop gaf dit een heel eigen effect aan de tafel.

Barsaman uit Storm. Vechten op op en neergaande pilaren.

Tweede Wereldoorlog met alles erop of eraan op een tafel. Deze in 47. Matten waren trouwens wel een trend.

De maximale stimulans om van jager maar landbouwer / verzamelaar te gaan worden.

De tafel voor Allo Allo, het gerucht ging dat de spelleider kousen droeg.

Een fraaie Batman tafel. Gebouwen en mat pasten prima bij elkaar en de kleuren en gebruik van licht vond ik fraai gevonden.

Evenals de bedrijfswagen van de heer Man.

JW pakte uit met een complete ruimtehaven voor Rogue Stars.

Uiteraard ook met diverse rassen om er mee te spelen.

Wisten jullie dat dit eigenlijk een duwschip is voor vrachtbakken?

Ook duidelijk zichtbaar welk gedeelte van de haven voor de budget afdeling was. De Ryan Air van 2300 zeg maar.

En je ziet waartoe een aantal jaren vlijtig sparen van speelgoed kan leiden.

Tot mijn grote genoegen waren er meerdere naval games te doen.

Voor zowel modern als WW2.

Met en zonder kustwater.

En natuurlijk ontbrak Battle Group niet.

In dit geval de slag bij Caen voor meer rupsbanden tegelijk.

Met spelleiders in bijbehorende kleding.

Maar dat kan altijd completer.

Wat ik zelf kan waarderen is dat er jongeren mee komen. Ze zijn vaak bijzonder fanatiek. Bij mij heeft er zelfs een gewonnen door op het moment supreme zijn vader af te slachten (op tafel dan).

Kleiner kan het ook altijd. In 2 mm kun je de slag bij Kadesh gewoon helemaal op tafel zetten.

En Kadesh natuurlijk ook. Swordpoint regels.

Uit de laatste trend: Zombies overal. Deze de Walking Death op een hele fraaie mat. Zoals gezegd: matten zijn een trend.

Frostgrave in de Caraiben.

Effectieve manier van borden maken: Eilanden op een (jawel) mat.

Bij deze tafel heb ik lang staan kijken. Een verbouwing van de boardgame Imperial Assault tot een minitafel.

Kleurstelling, details het was gewoon af.

Een prachtige pres(en)tatie van Ivo Blijenberg.

De bridge over the River Kwai (met small Chain of Command) had een tafel die onmiddellijk aandacht trok.

Bruggen, water en treinen doen het altijd goed.

Als je naar de werkelijke schaalbreedte van wegen en bruggen kijkt besef je pas hoe wij onze tafels meestal verkeerd bouwen met veel te veel gebouwen. Sander van May40 miniatures laat zien hoe het echt moet.

In dit geval speelde Combat Patrol en de herovering van de bruggen over de Maas in 1940.

Jasper presenteerde Chain of Command op een hele fraaie tafel.

Persoonlijk houd ik van zulke details.

En bij de Redders van Erda waren alle landschap cliché’s uit de kast getrokken. Een tafel als een stripverhaal.

Ook in de middag nog een volle bak.

Voor voertuigen was er Gaslands. Een post-apocalyptische auto demolition derby.

Bekend van vorig jaar de 80 jarige oorlog: het kasteel van Breda en het turfschip gaven wederom acte de precence.

Rob had zich uitgeleefd op een niet-Fallout tafel met Dead Man’s Hand.

En met Mantic kun je fraaie SciFi scenery maken.

Dat was het. Excuus voor alle gemiste tafels en fouten in de beschrijvingen.

Dank aan de organisatie voor de gelegenheid om als volwassen mensen een hele dag met speelgoed te spelen en het een serieuze hobby te noemen 🙂

En bijzondere dank aan de spelers die het neerzetten van een spel tot een dankbare gelegenheid maken! Tot Volgend Jaar!