Category Archives: Bestuur

OP ZATERDAG 4 NOVEMBER IS ER GEEN SPELDAG! IEDEREEN EN ZIJN GEIT ZITTEN DAN OP CRISIS IN ANTWERPEN.

img_8949

Gelukkige Feestdagen! En een Spelrijk 2017!

x-mas-banner-1 x-mas-banner-2 x-mas-banner-3 x-mas-banner-4 x-mas-banner-5

Aankondiging Special Events 19 november: Kilogame Jutland en Algemene Vergadering

Op zaterdag 19 november vinden er twee events plaats in de zaal.

  • Om 1600 uur begint de Algemene Vergadering. Hierover krijgen de leden de volgende week de papieren per mail.
  • Vanaf 0930 tot 1700 zal de Slag bij Jutland worden bevochten. Hiervoor zijn 3 tafels in gebruik (Raamkant dichtst bij kast achterin).
    ER ZIJN NOG 4 PLEKKEN OVER VOOR MURPHEN WIE DOET ER MEE? GRAAG AANMELDEN BIJ JAN WILLEM VAN DE PIJL OF BIJ PETER SCHULEIN.

    Bij aanmelding krijg je de regels toegezonden. Je hoeft niets mee te nemen behalve een goed humeur.

    Hieronder de opzet door Jan Willem van de Pijl:

13909205_1132117836827078_6277477039373371829_o

Jutland Revisited versie 2.0
Begin 1916: het is de vooravond van de slag bij Jutland. De Britse en Duitse marine spelen een gigantisch kat-en-muisspel met als inzet de totale overwinning. Als de Grand Fleet het onderspit delft, zal Keizerlijk Duitsland heer en meester zijn op de wereldzeeën, zullen de koloniën en de scheepvaartroutes bedreigd worden en zal Engeland de oorlog moeten opgeven. Als de Hochseeflotte bezwijkt onder de Britse overmacht zal het een kwestie van tijd zijn voordat de overvloed aan bevoorrading aan de Geallieerde kant het Duitse leger fataal wordt. De winnaar krijgt alles. Zolang beide vloten operationeel zijn, vormen ze een dodelijke bedreiging voor elkaar en is geen enkele afloop zeker.

Met de strategische regels die ik een aantal jaren geleden gemaakt heb kun je een double blind spel opzetten waarbij Britten en Duitsers, zoals ook in het echt, van elkaar niet of niet geheel weten wat de ander doet. Spelers plotten de bewegingen van de vloten die ze zelf samenstellen uit historische bouwstenen op een kaart en krijgen van de spelleider waarnemingen (die geheel of gedeeltelijk kunnen kloppen of (on)duidelijk zijn) en plotten die waarnemingen ook op hun kaart.
Ze geven die plots door aan de spelleider die alles bij houdt op zijn kaart (die alleen hij te zien krijgt) en de waarnemingen weer terug geeft. Op enig moment gaan (delen van) de vloten elkaar ontmoeten en ontstaat er een slag.
Omdat je niet van tevoren weet welke vlootdelen elkaar gaan ontmoeten heeft het geen zin om van tevoren bevelhebbers van specifieke vlootonderdelen te benoemen. Het zou best kunnen dat het Britse Battlecruiser squadron de vijand nooit ontmoet bijvoorbeeld.
Wat mij betreft delen we de spelers dus alleen in in Duitsers en Britten, die elk hun eigen scenario info hebben. Wie welk vlootonderdeel gaat bestieren kun je pas beslissen als je weet welke meedoen.
De slag spelen we op tafel met GQ.
Het is dus aan de spelleider om ervoor te zorgen dat het een interessante slag wordt, omdat hij kleine onbetekenende gevechten ook binnen het strategische spel kan afhandelen. Twee torpedoboten die elkaar tegenkomen hoeven we niet met GQ te doen bijvoorbeeld. De waarnemingen van die schepen tellen uiteraard weer wel mee in het spel.
De scenario info vinden jullie in de Files afdeling van DMW:

https://www.facebook.com/gro…/DutchMiniatureWargaming/files/

De beide teams zijn (vooralsnog):
Hochseeflotte: Jargo’s Mini’s. Luc Burlage, Marc Bazelmans
Grand Fleet: Rob Walrecht, Patrick Diederiks, Fred Hahn

 

Bericht van Boven Augustus 2016: Net Voorzitter en nu al een clubhuis!

Bericht van Boven2

Zaterdag 20 augustus gaat Murphy’s Heroes van de huidige zaal naar Zaal A van Delftstede verhuizen. Op dat moment gaat er een droom in vervulling: Murphy’s heeft dan – for all intents and purposes – een echt ‘clubhuis’. Het gaat deze keer namelijk niet om een jaarcontract, maar om een wederzijdse bedoeling om jaren met elkaar verder te gaan, vastgelegd tussen Murphy’s en Delftstede. Het eerste contract is al voor 3 jaar en als de leden bij de Algemene Ledenvergadering(en) (ALV) akkoord gaan, kunnen hier later moeiteloos 6 jaar (of meer) aan vastgeplakt worden.
Een groot succes! Maar ook een groot probleem. Ik ben nu een paar maanden voorzitter en heb niets, maar dan ook niets, met dit succes te maken. Peter, Hans en de overige bestuursleden en vorige voorzitter hebben zich over alle mogelijkheden gebogen en deze zeer goede afspraak mogelijk gemaakt. Met name Peter heeft hier veel tijd en energie in geïnvesteerd. Mijn inhoudelijke bijdrage heeft zich beperkt tot een keer een mailtje ‘goh, gaaf’. In werkelijkheid moet ik alle eer toe laten komen aan de heren. Dat kan ik natuurlijk niet op me laten zitten.
IMG_9048Want dit is een groot succes in meerdere opzichten. Natuurlijk is het hebben van een eigen zaal, in deze tijd, een groot goed. Zeker met de intentie om zo lang met elkaar verder te gaan. Het scheelt stress, het scheelt verhuizen, een vaste zaal zorgt ervoor dat er lange campagnes gespeeld kunnen worden. Maar Zaal A is ook nog eens 110 m2 en leden die hier in het verleden hebben gespeeld, zullen niet weten wat ze zien: de zaal heeft een compleet nieuwe vloer en een nieuw dak en is prachtig opgeknapt. We kunnen tien grote tafels en een mooie ronde tafel kwijt en hebben opnieuw een bar. Bovendien is er nog meer kastruimte dan bij de huidige zaal en een goede garderobe.
Bij de volgende ALV worden jullie volkomen ingelicht en beslissen jullie over het financiële plan dat hierbij hoort. Maar de bestuursleden delen voor die tijd al graag hun enthousiasme met jullie. En mocht je voor 20 augustus nieuwsgierig zijn: Peter heeft foto’s van Zaal A.
Terug naar mijn probleem. Ik ga de credits claimen van iets waar ik nooit een vinger voor heb uitgestoken. Ik heb vaker met dit bijltje gehakt, dus dit moet lukken. Het plan is simpel: ik nodig Peter en Hans uit in het torentje. Stel ze op hun gemak, palm ze een beetje in…. En stuur ze vervolgens weg op een vakantie (als maandelijks barinkomsten verdwijnen van Murphy’s dan is dit om het mogelijk te maken) precies op het moment dat ik tegen de hele vereniging beweer dat dit niet mogelijk was geweest zonder mij. Briljant, al zeg ik het zelf.
batmanDe heren ontvangen van mij een uitnodiging voor een avondje Japans eten in het torentje. Dit omdat ik begrepen heb dat ik Peter hier een plezier mee kan doen. Ze accepteren beide gracieus. Het gesprek gaat over koetjes en kalfjes. Ik houd het onkarakteristiek gezellig en gesprekken over RPG’s en legers die geschilderd worden doen het altijd goed. Ook bij mij overigens.
Hierna begeven we onze naar luxe fauteuils waar ik de meest exquise bonbons en warme en koude dranken door een butler laat brengen. Het was niet eenvoudig om van Hans een definitieve uitspraak over lekker eten te krijgen, maar met chocola kon ik niet fout gaan. Er staat subtiel een selectie van ‘80’s- en ‘90’s-muziek op, met onder andere de Dire Straits en Sting, omdat ik begrepen heb Peter hier een plezier mee te doen. So far, so good. De heren hebben niets in de gaten en als het gesprek op de zaal komt, laat Peter zich zelfs even ontvallen: “Je krijgt bij voorbaat al alle eer.” Hmm, geef ik daar zo veel geld voor uit? Maar ik wil het zeker weten.
Dan overspeel ik voor het eerst m’n hand. Het wordt spannend. Ik probeer namelijk beide Murphen om te kopen. Hans blijkt namelijk (a) onomkoopbaar, (b) hij geeft niet zo veel om materiële zaken. En mijn beweringen dat ik wel tentamens na wil kijken, lijkt hij vreemd genoeg niet serieus te nemen. En Peter blijkt (a) onomkoopbaar en (b) er is werkelijk niets wat hij kan bedenken wat ik ‘m kan geven. Tenzij het een persoonlijke attentie is, zonder specifieke geldelijke waarde. Maar ik ga niet zo drastisch veranderen dat ik spontaan aardig word. Daarnaast leeft hij het volgende Dickens-motto: “Annual income twenty pounds, annual expenditure nineteen [pounds] nineteen [shillings] and six [pence], result happiness. Annual income twenty pounds, annual expenditure twenty pounds ought and six, result misery.” Met als enige verschil dat hij voor nog wat meer geluk gaat. Zoals hij zelf zegt: “je kan maar 1 biefstuk tegelijk eten.”
Het einde van de avond is er. Het moment van waarheid. Nu wil ik heren wegsturen op vakantie zonder dat ze argwaan krijgen. Ik heb de perfect bestemming. Een ‘All Inclusive Cruise Canarische Eilanden en Madeira’.
Img_0039Ze kijken me allebei aan alsof ze water zien branden.
Enigszins verlegen met de situatie zeggen ze me beiden beslist dat ze dit niet aan kunnen nemen. Daarna volgt nog dat ze het om heel eerlijk te zijn niet aan willen nemen. Ik ben verbijsterd. Niet aan willen nemen? Dan blijkt Hans van actieve vakanties te houden, bijvoorbeeld op safari te paard in Afrika of rondrijden op een snowmobiel in Nieuw-Zeeland. En Peter heeft zo veel reizen gemaakt, dat  hij het liefst naar ‘Villa Loggia’ gaat. Het duurt heel lang voor het tot me door dringt dat dit ‘thuis’ is.
Mijn onderneming heeft gefaald. Ik zal niet met de eer strijken. On the bright side: beide heren kunnen er dan waarschijnlijk wel bij zijn op de verhuisdag van 20 augustus. En op 19 augustus gaan mogelijk al wat mensen de verhuizing voorbereiden. Mocht je op een van deze dagen kunnen, help mee! Het wordt zeer op prijs gesteld.

Dan ga ik wel met de eer strijken :)

Uw Voorzitter, Bianca

Bestuursmededeling: Verhuizing van zaal 2B naar Zaal A op 20 augustus

logoOp 20 augustus verhuizen we van zaal 2B definitief naar de geheel opgeknapte Zaal A.

Jullie worden nog separaat geinformeerd over de randvoorwaarden voor de komende jaren.

Voor nu zoeken we mensen die willen helpen verhuizen!

We beginnen op 20 augustus om 0900. De vorige keer waren we om 12.00 klaar, dus veel handen maken licht werk.

Als je komt laat het dan even weten aan het bestuur.

Resurrected: Het Bericht van Boven Juni 2016

Bericht van Boven2
In de oude dagen voor internet bestonden er nog papieren clubbladen. Vaste rubriek in Murphy’s Law was “Het Bericht van Boven” waarin de Voorzitter Raad, Daad en Mening verkondigde vanuit de Ivoren Toren waar ook ‘s-nachts het licht brand, zodat de leden van de vereniging veilig kunnen slapen.
IMG_6917Met de installatie van de nieuwe Voorzitter begint een nieuwe serie in de traditie van weleer. Bianca nodigt iemand uit om haar te bezoeken in haar Ivoren Toren, indien je tenminste de ladder van Red Tape durft te bestijgen. Haar wereld of de jouwe?
Deze keer: Rick “INCA” Mol.

Het offer
Laat ik het maar toegeven: met mij heeft Murphy’s een voorzitter in huis gehaald die regelmatig “off with their heads!” wil roepen en dan gehoorzaamd worden. Om dan uiteraard toe te geven dat het een geintje was. Hopelijk net op tijd ;-). Voor een bazig iemand is een hele hoge toren helemaal voor mij om snode plannen in uit te voeren, precies wat ik zoek. Degene die me deze mooie, fantasievolle sleutel overhandigde, beging een grote vergissing. *the laughter of a maniac*
Wat doe ik met deze sleutel? Murphy-leden bij me ontbieden en dan trachten ze psychologisch te breken in mijn torentje ver van de normale wereld verwijderd. Leden met passie, met enthousiasme, met verbeelding.. kortom, niets of niemand wordt ontzien. Dit allemaal omdat ik uit ben op ab-so-lute macht, uiteraard, en met een groepje eigengereide, slimme mensen als de Murphen gaat me dat plenair niet lukken. Rick Mol is een zeer logische eerste keuze: zie hier La Notche Triste de beschrijving van ons lustrum dat dankzij zijn spel een groot succes werd.
IMG_8822Plan A in het psychologisch breken: ik gaf hem een keuze bij de betreding van de toren. Wil je per touwladder, bakje aan touwen of met de lift? Wat ik er niet bij vertelde, was dat de touwladders aan elkaar geknoopt waren, hun beste tijd gehad hadden en dat ik voor hittelampen en een temperatuur van 45 graden zou zorgen, om de klim onmogelijk te maken. Het bakje als alternatief was alvast gevuld met giftige schorpioenen.

Rick koos voor de lift. Een wijs mens.

Maar ik had hem uitgehoord aan de telefoon over de20160618_114727 meest bizarre (vanuit onze cultuur bezien) praktijken van de Azteken om tips op te doen. Ik was voorbereid. Hij kreeg in die lift een volkomen levensecht soort holodeck waarbij hij van zeer dichtbij getuige was van de offerriturelen van de Azteken. Hij zag ze voor hun Zonnegod mensen zo ontdoen van hun hart dat dit nog 1 slag sloeg als het al uit het lichaam getrokken was. Hij kreeg de bloedspatten ook op zijn gezicht. Hij rook hoe de priesters roken die hun offerkleding en maskers nooit wasten, ondanks vele van dit soort gruwelijke offers met erg veel rondspuitend bloed.
azteken 284

Toen ik hem via een cameraatje vooral gefascineerd (hoewel wat wit) zag blijven, voegde ik een offerritueel toe aan de Verjongingsgod – een offer waarbij de priester zich uiteindelijk hult in de huid van een jong meisje. Rick ging wel steeds bleker zien, maar hield zijn waardigheid.
Ik liet hem lang in die lift. Heel, heel lang.
Zijn eerste woorden toen hij in het torentje aankwam (ingericht als een droom van Dickens, met een open haard en genoeg geneugten voor de innerlijke mens – ik moet hier immers zelf vertoeven): “Dat ging natuurlijk nergens over. Gruwelijk, heel gruwelijk. Op zo’n moment ben je bijna blij dat zo’n beschaving ten onder is gegaan. Maar weet je: een beschaving was het wel.”
Ik kijk hem geshockeerd aan. “Begrijp me goed: ik azteken 320praat die offers niet goed. Maar vanuit hen gezien – die Spanjaarden toen waren ook geen lieverdjes. Die schoten anderen in grote aantallen dood voor wat goud en bezittingen, wurgden mensen en stuurden honden af of mensen die ze als minder zagen. En de Azteken hadden een fascinerende beschaving.”
Rick heeft zo’n werkelijk bevlogen houding over de Azteken dat ik verder luister, ondanks mijn snode plannen.

20160618_122834“Er is een suggestie dat de Azteken mensen doodden voor het vlees. Ze hadden eeuwen rondgetrokken en leerden als eersten om een bestaan op te bouwen op dat stukje moeras. Daar kregen ze enorm veel voor elkaar. Goed werkend sanitair, handel, een soort schrift, een eigen kalender. Ze hadden gilden en namen grote beslissingen in groepjes van 4, waarbij iedere windrichting vertegenwoordigd was. Ze deden hypotheses en testten deze uitvoerig in de praktijk. Ze voerden geen oorlog, zoals wij dat kennen, maar gingen jagen om mensen gevangen te nemen.
Wat ik echt jammer vind, is dat die beschaving niet alleen uitgeroeid is, maar dat zelfs alles wat ernaar verwijst vernietigt is. Goud omgesmolten, alle tempels verwoest, alle bezittingen kapot gemaakt. Er is mogelijk nog ergens een hoofdtooi en een schild, maar er is vooral zo veel voorgoed weg.”
“Toch, eerlijk is eerlijk, na zo’n tijdje in de lift lees ik er liever over dan dat ik dit ooit nog eens meemaak.”

IMG_0979Rick is nog steeds wel wat aangeslagen, maar ik  heb de vergissing begaan ‘m al pratende wat van de grog aan te bieden en hij knapt snel op in de behaaglijke kamer die ik tijdelijk ‘mijn’ toren kan noemen.
Tijd voor plan B om hem psychologisch te breken. Van de voorzitter die claimde dat ik altijd een plan B heb. Maar nu dus niet. Want ik ben werkelijk enthousiast over het spel en wil er meer over weten.
IMG_8848Rick langs als kind een stripboek waarin Azteken voorkwamen en zijn levenslange fascinatie begon. Hij trok een aantal keer naar Mexico, bezocht musea in Nederland en Barcelona. Las alles wat los en vast zat over de Azteken – inclusief codexen van missionarissen, waarbij een woordenboek geen overbodige luxe was. Wat begon als een sprank vuur in zijn kindertijd, werd een brandende passie om met dit volk bezig te zijn.

Het was logisch dat dit zorgde voor twee jaar fikse arbeid om ‘La Notche Triste’ (het lustrumspel) mogelijk te maken.IMG_8832
“Veel figuren waren er. Maar de scenery was niet compleet en alles was in verschillende groottes. Zelfs als je dingen bij elkaar sprokkelde, kon je niet compleet die nacht in 1520 van het vertrek van de Spanjaarden bij elkaar krijgen. Bovendien had ik door de omvang van het spel veel licht materiaal nodig. Dus ben ik combinaties gaan maken, gaan bellen met leveranciers en makers. Die honderden slangenkopjes in het spel bijvoorbeeld – die komen van een mal die de leverancier speciaal voor me gemaakt heeft. De scenery is veel eigen werk. Soms met hulp van een meubelmaker of anderen. Zo heeft Robin (red.: de aardige verontruste ex-voorzitter) een van de tempels eigenhandig gemaakt. Veel heb ik rechtstreeks na staan maken van tekeningen of foto’s.”
IMG_8881Okay, okay, een plan C dan. Tijd om te doen alsof dit prachtige spel 18 juni voor het laatst gespeeld is.
Hoewel Rick hier van overtuigd lijkt, vertelt hij ook dat hij pas Maya’s en Inca’s geschilderd heeft. Het spel van 18 juni is naar beurzen geweest, heeft vaak als demo gediend en is in die opzet mogelijk te volumineus… maar Rick biedt iedereen de kans om met prachtige scenery Indianen tegen Indianen te spelen.

Als voorzitter wil ik deze kans benutten om een oproep te doen. Als je altijd al eens met kleurrijke ‘carnavalstroepen’ hebt willen spelen, met strijders die zich bijvoorbeeld in een adelaarspak of poemapak tooiden: meld je bij Rick. Alleen al vanwege de oogstrelende kwaliteiten is dit de moeite waard!

Tijd voor Plan T: Kopje Thee, Rick?

Bianca

 

18 juni Lustrum spel! ‘La Notche Triste’

Aankondiging

Tweede en laatste oproep voor clubkleding

De kledingcommissie heeft rond gekeken naar een nieuwe leverancier en die gevonden in http://www.kledingdruk.nl

Ons idee was om een stukje eenvormigheid te krijgen op een beurs om te gaan voor een opvallende polo met een geborduurd embleem. Dat blijft langer goed dan opdruk. Het voorstel is een lemon kleurige polo. (vinden wij een fris kleurtje steekt logo mooi op af).
http://www.kledingdruk.nl/henbury-heren-65-35-polo
Prijs van de polo op zich is 7,28 en we verwachten dat het kwalitatief goed is.

  • Met ons logo op de voorzijde geborduurd, zal de prijs ongeveer 25 euro zijn.
  • Met ons logo op de voorzijde geborduurd en de clubnaam op de rug, is de prijs ongeveer 37,50 Euro.

Bedrukken kan ook maar dat zal eerder vervagen in de was. Bedrukt op voorzijde borst, linker boven zijde zal rond de 12,50 euro uitkomen. Voor en achter bedrukt rond de 17,50. De prijzen  hangen af van het aantal. De bovenstaande prijzen gelden voor een afname van meer dan 50 stuks.
We doen nu een inventaris rondje. Je kan gewoon een mail opsturen met het aantal, je maat en de optie die wilt hebben en dat mail je dan naar rickmol@hetnet.nl
Wij bekijken dan of een collectieve bestelling mogelijk is. We zien de reacties graag tegemoet.
Mochten er erg veel andere kleur opties zijn dan staan we daar uiteraard voor open. En ook als het eventueel een overhemd of iets dergelijks moet worden.

De kledingcommissie,
Rick Mol en Richard Hopman