Category Archives: Verslag speldag

Speldag 8 december: Rob speelt met een A-bom, Wink speelt met een Beer, Onno speelt met Pet, Farid speelt met koffie en The Dude Abides

Op een natte druilerige en later herfstige zaterdag arriveerden we met een lichte tas. Vandaag een afspraak voor Fallout The Boardgame met de New California extension. Vandaar dat ik ook wat weinig foto’s heb van de andere spelen. Het spel was nogal intensief!

Fallout the Boardgame speelt in het Fallout video game universum, waar 200 jaar na de atoomoorlog er vaults opengaan en mensen de Wasteland komen binnenlopen. Daar hebben zich inmiddels de nodige mutaties voorgedaan en zwerven bendes rond die proberen te leven van de overblijfselen van de vroegere beschaving. In de basisdoos zitten delen van Fallout 3 en 4 (Washington en Boston) en in de uitbreiding komt daar Fallout 2 (California) bij. Je character begint met enige unieke eigenschappen en probeert zich te ontwikkelen door het doen van side quests en het doen ontvouwen van de main storyline. In de main storyline hebben twee grote fracties het met elkaar aan de stok. De acties van de spelers beinvloeden de storyline en kunnen een partij laten winnen. Tegelijk proberen de spelers voor zichzelf te winnen.
De storyline en de side missions worden gevormd door kaarten die werken als de vroegere avonturenboeken van Jackson: kies je actie 1 ga dan naar kaart x, kies je actie 2 dan naar kaart Y.

De beide dames zaten al klaar. Bianca nam de nieuwe Caravaneer, met een eigen Brahmin winkel mee en Petra ging als de nieuwe Shootist met een extra goede revolver.

Bij de uitbreiding zitten nieuwe loot cards, 5 nieuwe figuren en nieuwe map tiles die de scenario’s van de basisdoos 2 keer zo groot maken. Bovendien zijn er twee nieuwe scenario’s bijgeleverd waarvan er een met CoOp play, waarbij alle survivors samenwerken. De kaart begint op een paar locaties na dicht. Je moet dus alle tiles ontdekken.

Ik speelde de Brotherhood of Steel soldaat en Rob K. beproefde z’n geluk als Robot (Mr Handy) die immuun was voor zowel drugs als straling.

In het spel raakten we verzeild in een strijd tussen BoS en Unity. Ondertussen zochten we loot, voedden een bende weeskinderen op tot gang, ontdekten nog niet geopende Vaults en werden beter. Petra won de verkiezingen door geen stemmen te krijgen, Bianca verdronk in een ondergelopen Vault en kwam weer terug en Mr Handy Rob sloeg iedereen op het hoofd met een baseball bat. Ondertussen had ik me een robot companion aangemeten en liep rond met een hunting rifle op zoek naar een military base.

De kaart werd zoetjesaan verder ontdekt, waarbij veel nieuwe tegels ook inwoners bleken te bevatten.

De showdown met de Big Baddy vond plaats in de Cathedral. Er waren verschillende tactieken mogelijk. Na enig beraad deed ieder voor zich wat hij of zij leuk vond. Rob probeerde ons op te blazen met een oude atoombom en dat mislukte. Ik versloeg de troepen van de baddy en Bianca overtuigde de Master om de strijd op te geven. In de tussentijd had Petra slinks agenda’s verzameld en won met 1 punt verschil.

Helaas hebben we de kat nog steeds niet gevonden. Dogmeat wel, dat moet elke speler van Fallout deugt doen. Op 23 februari gaan Maarten en ik opnieuw spelen. Er zijn nog twee plekken open: wie doet er mee?

Verdict: erg leuk en het maakt de basisdoos nog veel leuker om te spelen, omdat zowel de nieuwe figuren als de uitbreidingen op kaart en loot een hoop toevoegen. De nieuwe scenario’s zijn zonder meer geslaagd.

Maarten en Wink hadden doorgekwast aan hun Bushido figuren en kwamen in gevecht in de Sake bar bij het water.

Afgezien van de brede keuze aan figuren doet een Japanse tafel het goed met wat exotische aankleding. Voor degene die graspollen zoekt: bij de Xenos voor 1 euro per 100. Wel even van het matje plukken.

Ook bij Bushido een kaartje bij elk figuur.

Dat vermindert het opzoekwerk in het regelboek.

Onno en Victor begonnen met een kalm potje Infinity.

Het werd al snel full contact wargaming.

De Kingdom Death Monster Campagne zet zich voort. Ik heb maar even goed opgelet.

Vandaag was dit de tegenstander. lijkt me enigszins imponerend als je een beestenvel draagt.

Het moment van het spel is wanneer alle spelers ophouden met lezen en kaartjes sorteren en in een keer de tafel uitbarst van activiteit.

Frits had duidelijk lunch, honger en voorpret. Tradities zijn mooi, vooral als ze goed aflopen.

Matthijs (met stem en vrouwelijke hulptroepen) had weer een volle Runequest bak. Let op de eclectische verzameling portables en tablets.

Jur en Farid hadden krijgsraad met Hans voor het begin van de For Reign and Ruin slag.

Uiteindelijk concentreerde zich de hele slag op een tegel. Tijd voor koffie!

Marcel zat lekker door te schilderen, nadat hij Gerards oliebollen had uitgedeeld. En hij overzag de zaal en zag dat het goed was. Alleen de kamerjas ontbrak.

Tot volgende week!

Speldag 1 december: Het Imperium leert bij, Lava wormen uitgestorven, De Duitsers winnen, De Fransen ook en Productielijn E-Web ingericht

Het was op 1 december duidelijk de dag van de grote spellen. Al vroeg concentreerden zich groepen leden rond de tafels. Buiten koud en winderig, binnen warm en appeltaart bij de koffie. Men had er duidelijk zin in.

Imperial Rob blijft proberen het leven van de Rebels zo zuur mogelijk te maken met Imperial Assault.

Deze keer ging het al stukken beter na de nodige goede raad en gezoek op internet. Nog net niet maar het Imperium zal eens zegevieren.

Michel kwam met zijn truck en laadde zijn pallets Shadow of Brimstone af. Hij had de nieuwste uitbreidingsets maar thuis gelaten.

Kees overzag het jagen op de grote worm. Als een echte voorzitter gaf hij alle party leden de kans om vooraan te staan.

De spullenboel wordt ook steeds exotischer. Hier het nieuwste in de mode van lavalampen en dergelijke: een lavaamulet dat ontploft in een lavameer. Niet laten vallen dus. De party won en verdeelde de goodies. Gelukkig was er een stadje in de buurt en Ed kon eindelijk zijn 9 mutaties laten weghalen. Nu Michel nog.

Evert, hans en Lex speelde een potje Duitse burgeroorlog. Een Duitse eenheid beschermde de incognito Adolf H. tegen aanvallen van een andere Duitse eenheid.

De voertuigen vielen qua zwaarte mee. geen grote tanks. Dat was wel een beetje een Bummer voor Lex.

Die had namelijk zijn nieuwe speeltje mee.

Veel infanterie aan beide kanten, waarbij de veelheid van camouflage uniformen opviel.

De 88mm was een beetje overkill, maar deed het wel leuk op tafel (Bolt Action 2).

Uiteindelijk werd het een shoot-out op korte afstand en wonnen de Duitsers.

Patrick kwam met de eerste helft van de buizen voor het opslaan van de game matten. Er komen ook nog labels op, zodat de matten na gebruik terug kunnen in hun buis. Graag netjes houden lui!

Hij nam meteen twee nieuwe figuren in ontvangst voor Kingdom death Monster. Er zat een thema in, maar ik kon er even niet opkomen. Een beetje afgeleid.

Frits fritsde stiekem binnen met z’n Frits. Helaas zag ik hem uit de ooghoek bewegen.

In ieder geval een goede keus zo te zien. Voor de nieuwere leden: Bakkerij Michel en Slager Leo vlak naast de kerk zijn hofleveranciers van zoete en hartige broodjes.

Jos en Dick speelde Sharpe Practice 2. Een dame moest worden gered van een lot erger dan de dood.

Voor dit scenario waren er een doos burgers opengetrokken. Fraaie figuren!

En deze doen het goed op elk slagveld!

Terwijl de beide legers hun geschut in stelling brachten, ontrolde het scenario zich.

De Oostenrijkers stuurde hun infanterie naar voren om de ceremonie niet te laten onderbreken door Franse party crashers.

Bij de kerk stonden de hoofdpersonen voor de Shotgun Wedding al klaar.

Onder bescherming van de Oostenrijkse troepen werd de bruid bijna getrouwd.

Gelukkig bracht een Franse charge een moment van verwarring en kon de bruid in spe met haar Franse redders mee vluchten via de boomgaard.

Tot een brede grijns van Dick, de Franse Kolonel, die natuurlijk zelf een oogje op haar had.

Marcel was druk aan het schilderen aan een eenheid Zuidelijken.

Uiteraard zelf gesculpt en gegoten!

Ik ging verder met het gronden van de Star Wars Legion figuren voor Poldercon. Gronden en basen mag voor 21 december en daarna gaan ze mee in de Winter Schildercompetitie.

Infanterie en heavy weapons deze keer.

Tot Volgende Week!

Oproep: Ivo Memorial Wargame Weekeinde

Normaal gesproken doen we dit niet, maar voor alle leden met goede herinneringen aan Emst en Ivo:

Op 21 februari 2013 is Ivo van der Kleij plotseling overleden.
Ivo was onlosmakelijk verbonden met onze hobby; het wargamen.

Jarenlang organiseerde hij met de SHA het wargame weekend in Emst. Waar hij met zijn eeuwige grijns en een groot glas Grimbergen zat te genieten van creatieve strategieën en ideeën om het de tegenstander (en soms medestanders) zo moeilijk mogelijk te maken.

Zonder Ivo zouden wij geen EWW kennen. Het was door zijn toedoen (jarenlang zeuren) dat wij uiteindelijk hebben doorgezet.

Op 4 maart 2019 zou Ivo 50 jaar geworden zijn. Wat zou nou een betere manier zijn om hem te herdenken, dan een met een wargame weekend, met een massale opkomst.

Daarom organiseren de SHA en de TEPG samen het Ivo Memorial Wargame Weekend in het weekend van 8, 9 en 10 maart 2019 in Gilwell Ada’s Hoeve, Zwolseweg 17, 7731 BC in Ommen. De kosten zullen 100,- bedragen voor het hele weekend exclusief de consumpties.

Dus stof je medailles af, graaf je dobbelstenen op en doe met ons mee om het glas te heffen op onze vriend en wargame legende. Aanmelden graag via onze website www.easterlings.nl

namens de OEWW (Organisatie Easterling Wargame Weekend);

Rien Verbeek (cm.verbeek@hetnet.nl)

Speldag 24 november: Tom bezorgt Wijn, Ron heeft het Koud, Jur YipieYiYeed niet, Petra draait de kachel op en Star Wars

Ook dit spelweekeinde begon op vrijdagavond met een potje Modern Spearhead met Richard en Tom. Tom kwam na een jaar of 8 weer boven water en hij had zijn Spaanse Divisie meegebracht. Het was goed hem weer te zien. Richard had net Noord Afrika veroverd en zijn tanks naderden de Spaanse enclave in Marokko. Helaas waren Tom zijn helicopters wijn aan het brengen voor z’n generaal.

De Spaanse M48’s namen het op tegen de Russische T64’s en T72’s.

Zaterdag was ik vroeg genoeg om Ron dit keer wel te kunnen fotograferen met zijn Warhammer Slaneesh army. De vorige keren was hij weg voor m’n fotorondje.

Gelukkig ging dit potje gelijk op en had ik wat meer tijd. Beide kanten waren nogal aan de demons.

Groot en met veel klauwen en tanden, leken ze niet echt aardig.

Alhoewel je je daar in kunt vergissen. Lijkt me wel koud in de sneeuw. Fantastisch schilderwerk!

Anton en Lowie traden met Patrick aan tegen de Butcher in Kingdom Death Monster.

Victor en Sander gingen aan de Guildball. Mooi om te zien dat alle teams geschilderd zijn.

Inclusief deze Leeuw. Die overigens niet de enige deelnemer is uit Afrika.

Zijn maatje de slang was er ook. Aangezien ik de vorige keer ook zwermen ratten zag meedoen, komt deze misschien voor de snacks.

Ondanks het feit dat Jur demonstreert twee linkerhanden te hebben, had hij toch maar mooi zijn Dux legertje af.

Ze stonden te popelen om Jos te ontlasten van zijn schapen en geiten.

Jos deed daar nogal moeilijk over.

Dus uiteindelijk waren zij de belangrijkste figuren van het spel.

Frits kwam weer gezellig lunchen en Robin vertelde over zijn sociale leven, terwijl Ed postapocalyptische engerds in elkaar aan het zetten was.

Petra trok met haar D&D party de magmakamers in van de vulkaan.

De tovenaars kwamen erachter dat vuurspreuken in een vulkaan wellicht wat overbodig zijn. Er was een grote vraag naar ijs.

De indigenous wildlife had wel zin in een maaltijd en waren voor Salamanders, Duizendpoten, Undead Werewolves en Zombies verrassend eensgezind.

Gelukkig bleken de helden niet voor een kookpot te vangen en slaagden ze erin de ontvoerde prinses te bevrijden. Nu op naar Shadow Point!

Ik kon dit spel even niet thuisbrengen, maar het bleek Saga te zijn voor de kruistochten.

En dat kan natuurlijk ook met Bretonians!

Deze waren ook erg fraai. Inclusief toekomstige cavalerie op ezels.

Natuurlijk werd er geknutseld en gebept. Marcel schilderde ACW figuren.

Handig als je zelf kunt sculpten en gieten, dan heb je nooit gebrek aan figuren.

Ik was druk bezig voor Poldercon (3 feb)  met het in elkaar zetten en bases maken voor Star Wars Legion.

Tot Volgende Week!

Speldag 17 november: Piraten aan Wal, Arkham Herontwikkeld, Emma’s Postapocalyptische Koffie, Schil op Tafel, en Groot ziet de olifant.

Nogal onthand door een zware verkoudheid en bijna zonder stem kwamen we aan in de zaal waar de tafels behoorlijk aan het volstromen waren. Uiteindelijk hadden we volledige bezetting. Daarom nogmaals een oproep aan degenen die geen terreintegels/matten gebruiken: er zijn twee tafels, de tafel naast de bar en de ronde tafel die qua maat niet geschikt zijn voor terreintegels. Kunnen mensen met boardgames of RPG eerst die tafels nemen voor dat ze een miniatuurtafel pakken? Ook als je vroeg komt en er nog tafels zat zijn?

Een nieuwe ster aan het firmament is Freebooters Fate. We hadden al stiekum previews gehad van de figuren maar nu zijn de warbands af.

En de eiland map combineert natuurlijk prima met onze Dark Age of de Caribbean Scenery.

Ik heb het spel zelf nooit gespeeld, maar de miniaturen zijn prachtig.

Rob ging verder met zijn Imperial Assault campagne. Kennelijk met een stijle leercurve.

Hij twijfelt sterk of het imperium uberhaupt kan winnen. Na 7 verliezen op een rij heeft hij sterk behoefte aan tips. Iemand?

Ed en Marcel speelden de nieuwe versie van Arkham Horror.

In de nieuwe versie bouw je het bord met de stadswijken op uit losse onderdelen. Daarmee kun je de plattegrond aanpassen aan verschillende steden als Arkham, Kingsport, Dunwich en Salem. Het idee is leuk, maar ik vond persoonlijk het oude bord mooier.

De 20mm eerste wereldoorlog campagne loopt al net zo lang als de oorlog geduurd heeft. Vandaag vond er eerst uitgebreid overleg plaats over de nieuwe ontwikkelingen op het wapenfront.

Erwin had naar 12 jaar eindelijk zijn Dicke Bertha’s af geschilderd.

De Fransen stonden weldra aan de ontvangstkant.

En kennelijk was het Duitse opperbevel tevreden over het resultaat.

Gerard heeft zich volledig verdiept in Postapocalyptische bendeoorlogen waarbij Zombies de aardige buren zijn. Vandaag transplanteerden ze een stukje Chicago naar een buitenwijk.

Patrick arriveerde in kolonne voor het maken van een deal.

Uiteraard had de uitkijk hem van verre zien aankomen. En was zijn baas gaan waarschuwen.

Die had zo zijn eigen ideeen over het scenario.

Petra had in de afgelopen weken alle basisfiguren van Crystal Alchemical Quest geschilderd.

Ze zijn dan ook wel erg schattig, in een spel wat zelf al kleurrijk is uitgevoerd.

In het spel moeten 4 studenten hun wizard leermeester gaan bevrijden. De Banana-elf blijft nog steeds populair om te spelen.

Bernd ging aan de ketting bij Dick voor zijn  eerste spel Chain of Command. Een simpel scenario met wat Duitse Para’s en Nederlandse tegenstand in 1940.

Het bracht de heren op een nieuw niveau van acteren.

Na de slag om de Diner hadden Patrick en Gerard nog tijd voor een spelletje Tiny Epic Zombies. Wel is stijl blijven.

Ondertussen hadden evert en ik de tafel gereed gemaakt voor een 10mm slag Zweden tegen Denen in 1625. We speelden War & Conquest.

De vorige keer had ik legerlijsten gebruikt uit het 30 yrs war armybook, maar de mechanics daarvan op pike en shotte vonden we wat moeizaam. Deze keer kwamen de lijsten uit het Renaissance armybook. Hierin werken de Denen nog met grote eenheden combined formations (pike en shot) en hebben de Zweden het systeem van elkaar ondersteunende pike en shotte losse eenheden. Uiteraard met de battalion guns.

Dat maakt de Denen log maar moeilijk te verslaan en de Zweden beweeglijk en Drilled met hoge vuurkracht. Een leuk concept en een leuke slag. Maar dat is het altijd tegen Evert.

Een andere lessons learned was dat met de hoeveelheid troepen die wij op tafel zetten je ook in 10mm 4 tegels breed moet gaan spelen.

Het potje For Reign and Ruin speelde op een ondiepe tafel. Dit is wat ik in de inleiding bedoelde: de tafel is te smal voor terreintegels en de legers staan eigenlijk te dicht bij elkaar. Voor boardgames een prima tafel.

Matthijs zijn wapenwedloop bevat vooral boswichten (volgens Farid booswichten). Hij houdt overigens stug vol dat hij er niets aan kan doen dat hij een hele grote Ent inzet. (Het was een kado, niet mijn schuld.) Hij is door Matthijs dochter gedoopt als Groot. Na afloop van de slag bleek dat hij behoefte had aan een extra tuinman om hem in leven te houden. Terug naar de schildertafel.

Hans zijn sneeuwelven reden in sledes getrokken door stekelvarkens. Of zijn het marmotten?

En natuurlijk werd er ook gebept en geklust. Ik heb door de spellen de traditionele lunchfoto gemist. En er was natuurlijk appeltaart!

Tot Volgende Week!

Speldag 10 november: Fastfood in the Woods, RPG Galore en Vissoep

Zaterdag was een unicum. Er werd geen enkel wargame gespeeld! Vandaar wat minder foto’s.
Centerpiece was de nieuwe Kickstarter van Rob K. Rob staat er bekent om dat hij het opneemt voor de minder bedeelden in de games. De wezens die altijd worden uitgebuit, opgejaagd en uitgemoord. Dit heeft hem niets voor niets de naam Zombie King opgeleverd. Toen deze Kickstarter de gelegenheid gaf om als monster vakantievierende studenten op te eten in een cabin in de woods, was hij er als de kippen bij. Monster Slaughter!

Met hem waren verscheidene monsters in de dop. Aan het begin van het spel kies je een monster familie. Mummy’s, geesten, Weerwolven etc. je krijgt bonussen voor het nuttigen van extra smakelijke studenten, en natuurlijk kun je je collega’s dwars zitten door de studenten stiekem te bewapenen tegen de conculega’s.

Centrum is de cabin, waar de studenten verblijven (in grijs) en de monsters (in kleur) proberen naar binnen te komen.

Uiteraard worden de monsterfamilies bijgeleverd in bijpassende mini’s.

En als je dan een student hebt gevonden en omsingeld is er nog de vraag wie van de monsters uiteindelijk de consumptie claimed.

En aangezien studenten ook kunnen vluchten wordt het een gezoek van belang in de cabin.

Petra speelden met de Critter familie. Uiteraard heeft elk type monster eigen voordelen.

De Werewolf familie deed het best goed in het spel.

Matthijs zette zijn Runequest campagne voort. De inbraak en vechtacties lijken steeds driester te worden.

Eric continueerde zijn Warhammer campagne. Nog steeds valt een ork die met Russisch accent spreekt op.

Ik knutselde verder aan het dorpje Shadowpoint. Behalve in de tales of destruction and despair ook bekend om zijn visgerechten zoals de plaatselijke Scale Sludge vissoep. Het is ook de enige plaats waar de beruchte Slaughterfish wordt gevangen en kan worden gegeten.

Dan heb je natuurlijk wel docks nodig.

Tot Volgende Week!

Murphy’s Heroes Winter Painting Challenge 2018-2019

Jan-Willem van der Pijl  is de winnaar van de Painting Challenge Zomer 2018 en dus de organisator van de Winter Painting Challenge 2018-2019.

 

Introductie

In 2015 is de Murphy’s Heroes Wisseltrofee in het leven geroepen door Onno in een Warhammer competitie. De winnaar van de Wisseltrofee mag zijn bijdrage aan de trofee leveren, en geeft daarna andere leden de gelegenheid de trofee te veroveren in een nieuwe competitie. De invulling van deze competitie is geheel naar eigen inzicht te bepalen, en heeft inmiddels na de Warhammer competitie een Frostgrave variant en een Flames of War variant gehad. In 2017 werd er een Murphy’s Heroes Summer en Winter Painting challenge aan toegevoegd.
De Murphy’s Painting Challenge is gebaseerd op en geinspireerd door de jaarlijkse painting challenge op het Analogue Hobbies blog (http://thepaintingchallenge.blogspot.nl/). Bij de meeste schildercompetities gaat het erom een zo mooi mogelijk geschilderd model te leveren. In deze competitie is het doel zo veel mogelijk figuren afgeschilderd te krijgen gedurende de duur van de Painting Challenge, waarbij de kwaliteit niet hoeft onder te doen voor de kwantiteit!

De Regels
Ook dit jaar wordt er een “Murphy’s Heroes Winter Painting Challenge” georganiseerd. Het wordt misschien wel niet zo koud als we gewend waren, maar guur en nat zal het wel worden. Dus genoeg tijd om ’s avonds en in het weekend oud – en nieuw tin uit de kast te halen en te voorzien van jou favoriete kleuren. De Murphy’s Heroes Winter Painting Challenge begint dit jaar op vrijdag 21 december 2018 en eindigt zaterdag 23 maart 2019 om 12:00 uur . De totale scores zullen op die zaterdag dan uitgerekend worden.
De figuren die je schildert tijdens de Painting Challenge mogen in elkaar gezet en geprimed zijn voor het begin van de competitie, maar je mag pas beginnen met schilderen op 21 december 2018 na 6:00u. Dat voor de competitie alleen figuren meetellen die je zelf hebt geschilderd is voor ons “Murphisten’ eigenlijk een overbodige opmerking.
Voor elk model wat je af hebt aan het eind van de competitie, krijg je een aantal punten toegewezen. Alleen figuren die helemaal af zijn aan het eind van de competitie zullen meetellen in je score (inclusief het afwerken van de bases). Mocht er discussie zijn over de mate waarin figuren af zijn, dan zullen de Wijze Orakels aan de Zaterdagse Schildertafel worden geraadpleegd. Hun Woord is Heilig, en daarover is geen verdere discussie mogelijk.
Elke schaal en genre van figuren is toegestaan (fantasy, science-fiction, pulp, etc.)
• 6mm foot figure = 0.5 punten
• 6mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 1 punt
• 6mm vehicle, or monster = 2 punten
• 10mm foot figure = 1 punt
• 10mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 2 punten
• 10mm vehicle, or monster = 3 punten
• 15mm foot figure = 2 punten
• 15mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 4 punten
• 15mm vehicle, or monster = 6 punten
• 20mm foot figure = 4 punten
• 20mm mounted figure, artillery piece, or crew served weapon = 8 punten
• 20mm vehicle, or monster = 12 punten
• 28mm foot figure = 5 punten
• 28mm mounted figure, artillery piece, or crew served weapon = 10 punten
• 28mm vehicle, or monster = 15 punten
Punten voor andere schalen en eventuele andere figuren zullen per geval bepaald worden.

Terrein!!!
Deze winter kan ook terrein worden ingezet. De regels zijn als volgt:
• Het terreinstuk kan 1 of meer kubussen vullen van 15x15x15cm. Voor elke kubus die het terreinstuk in ieder geval grotendeels (ter beoordeling van scheidsrechters) vult krijg je punten.
• Het maakt niet uit hoe de kubussen ten opzichte van elkaar staan. Naast elkaar, op elkaar of allebei doet er niet toe.
• Scratchbuilt (ter beoordeling van scheidsrechters) terrein leveren 25 punten per kubus op.
• Terreinkits leveren 20 punten per kubus op.

De Persoonlijke Targets

Om te helpen met je schildermotivatie, wordt aan elke deelnemer gevraagd bij inschrijving een persoonlijk target te stellen van het aantal punten dat je denkt te halen tijdens de Painting Challenge.
Afhankelijk van hoe ambitieus je je persoonlijke target stelt wordt er aan het eind van de competitie bonus – of straf punten toegekend (zie onderstaande tabel). Het wordt aangemoedigd om een target te kiezen wat net buiten je comfort zone ligt, maar wel haalbaar lijkt!
NB In the Analogue Hobbies Painting Challenge waarop deze competitie is gebaseerd, wordt een totaal van 400 punten haalbaar geacht voor iemand die voor het eerst meedoet en/of een druk leven buiten de hobby heeft.
Persoonlijk Target    Bonuspunten         Strafpunten
0 – 200 pt               5% van je totaal    0.5% van je totaal
201 – 400 pt          10% van je totaal    1.0% van je totaal
401 – 700 pt          15% van je totaal    1.5% van je totaal
701 – 1000 pt         20% van je totaal   2.0% van je totaal
100 – 1500 pt         25% van je totaal   2.5% van je totaal
1501+ pt                30% van je totaal   3.0% van je totaal

De uitslag
De totale scores zullen uitgerekend worden tijdens de speldag op zaterdag 23 maart 2019. Het plan is om alle figuren die door de deelnemers geschilderd zijn ten toon te stellen op die dag, en de jury zal druk aan het rekenen slaan om de uiteindelijke scores te bepalen. Aan het eind van de speldag zal de felbegeerde Murphy’s Heroes Wisseltrofee worden uitgereikt aan de winnaar van de Murphy’s Heroes Winter Painting Challenge 2018-2019!

Thema

Naast het schilderen van figuren is er dit jaar ook een thema. Het was een lastige keuze maar voor de komende Lente is de keuze gevallen op “Draken”. De meeste? De mooiste? De grootste? Wie zal het zeggen? Nou, dat is de deskundige jury die zal beoordelen wie deze challenge wint!

Meedoen
Meedoen doe je via Jan-Willem (Facebook of jpijlie@gmail.com) of je direct in te schrijven (met je target) op de lijst die op de club hangt.
Doe Mee!

Jan-Willem

Field Trip: Bezoek aan Crisis 2018 in Antwerpen

Op zaterdag om 6 uur je bed uit doe je over het algemeen niet voor de lol. Maar een keer per jaar wel, want dan is Crisis, de wargameshow van de Tin Soldiers of Antwerp. gelukkig had het gemeentebestuur van Antwerpen besloten de bouwput op tijd dicht te gooien. Ondanks alle borden met waarschuwingen voor werken, konden we eigenlijk gewoon doorrijden naar de venue aan de haven. Hans stond ons al op te wachten met de banner en om half negen waren we druk aan het opzetten met Zierikzee. Jos en Maarten kwamen wat later binnenvallen.

De slag bij Zierikzee in 1304 is een poging van de Hollanders om met een vloot het Vlaamse beleg van Zierikzee te breken.

Zoals gebruikelijk passen de regels op een dubbelzijdig A4. Dit keer hebben we ze maar in het Engels gemaakt. Bouko kon er helaas niet bij zijn, hij is druk aan het schrijven aan zijn volgende Osprey.

De rivier was helaas een meter te smal, vanwege de tafel afmetingen. Daardoor konden de galeien geen gebruik maken van hun snelle flank bewegingen en werd de slag een meer statisch geheel.

Na een aantal beurten schieten met warmachines, kraakten de platformen van Kogge’s in elkaar voor het landgevecht op zee.

We trokken flinke bekijks. Prettig om te merken dat het consequent dragen van Fezzes (Fezzen?) inmiddels geacht woord bij onze outfit te behoren.

Uiteindelijk wonnen de Hollanders de flanken en de Vlamingen het centrum.

Om 1600 uur hebben we maar besloten dat Zeeland bij Groot Vlaanderen hoort. Inmiddels waren de luitjes van Kallistra en Magister Millitum foto’s komen nemen en heb ik enkele tientallen keren het verhaal van Zierikzee en het bouwen van de schepen verteld. Bijna alle regels zijn meegenomen.

Natuurlijk hadden we behalve onze demo ook nog een twwede. Deze bedachtzame heren hadden een Swordpoint tafel neergezet. (En bier.)

De slag bij Hattin in 1187 speelde tussen kruisvaarders en Arabieren.

Erg milieubewust ging het er niet aan toe.

Maar het gaf wel prima dekking.

Toen de Bring and Buy openging kwam Peter H meteen in actie.

Hij schafte zich meteen een Noordelijk leger aan. De Zuidelijken heeft hij al. En huifkarren zijn voor Wild West ook nooit weg.

Natuurlijk hebben we ook rondgekeken. En ongetwijfeld veel gemist. Dus bij voorbaat excuses voor iedereen die zich uit de naad heeft gewerkt aan de tafels en toch niet in de fotolijst staat. Mijn schuld!

De mooiste tafel van het evenement vond ik die van onze vrienden van Militia Brabantia. (Dat vond de rest ook want ze wonnen beste tafel)

In dit Italiaans / Venetiaans dorp werd een eigen miniatuur versie van het computerspel Assassin’s Creed gespeeld.

De tafel in drie delen demontabel was werkelijk adembenemend mooi.

En alle woningen waren voorzien van inrichting, bewoners en loot. Zie je het kistje?

En ontspanning moet ook kunnen op z’n tijd.

Hier valt vast veel te halen!

Vanuit de toren hield een duister figuur een waakzaam oog over het stadje.

En ik heb heel veel foto’s genomen van de scenes op straat die de boel echt levend maakten.

Prachtige doorkijkjes. Als je de kans krijgt dit live te zien: grijp je kans.

Zelfs de zeemeeuwen zaten te wachten op de vis: “Mine!”

En de hele tafel paste qua kleurzetting bij elkaar. Dat wordt nog wel eens onderschat, als je lang met een tafel bezig bent. Chapeau!

Voor deze tafels was er ook een prijs. Behoudens de kwaliteit van de tafel ook wel een hele mooie manier om de boel te presenteren.

Blackhawk down kwam tot leven. Uiteraard met licht effecten in de heli.

Too Fat Lardies waren er al vroeg om hun Chain of Command tafel op te bouwen. Een typisch stukje Nederland.

Met uiteraard goed geschilderde figuren. Hier de Duitse Pionieren die het kanaal moeten oversteken.

Uiteindelijk won Richard weer beste participatiespel. Gefeliciteerd!

Behalve Holland hadden ze ook nog What A Tanker in de bocage.

Het was trouwens niet de enige Chain of Command Tafel. Deze deed het ook heel mooi.

Nou zijn treinen altijd mooi, maar toch. Het zag er prima uit.

De nieuwe Black Powder set werd ook gespeeld.

Ik heb hier toch even naar de figuren staan kijken.

En als je de eerste wereldoorlog tafel ziet vanuit een vliegtuig dan besef je pas wat luchtverkenning voor verschil heeft gemaakt. Feitelijk spelen wargamers in elke periode met luchtverkenning.

Je zag ook veel tafels waar gebouwen van diverse fabrikanten bij elkaar werden gebruikt. Er is tegenwoordig wel heel veel keus om je steden mee te bouwen.

Ik zou persoonlijk mij ietwat onprettig voelen voor het kanon van een steamtank, maar deze heren hadden daar geen last van.

Ik moest bij deze foto even denken aan de discussie over standaardisatie van clubkleding. (Die is bij ons op het embleem na bij voorbaat kansloos.)

De tafel ziet er als altijd prima uit met een keur aan historische en fantasy figuren.

Dit was de enige Star Wars Legion tafel die ik heb gezien. Had eigenlijk meer tafels verwacht. Leuk spel, hier hadden ze gekozen voor een woestijn thema. In februari en volgend jaar op Crisis komen wij met Endor.

Veel matten op de tafels. Er waren werkelijk een enorm aantal leveranciers met matten te kust en te keur.

Verscheidene tafels hielden zich bezig met derivaten van de Battlegroup regels. Ik ben erg benieuwd naar hun versie van moderne oorlogvoering Northag. Die zou volgend voorjaar moeten uitkomen.

Een prachtige Arnhem tafel met werkelijk een schat aan details. Niet alleen “normale” scenery maar ook aankleding met allerlei details.

Dat begon al bij de eenheden.

Maar ook de rest van de scenery zag er heel mooi uit. Fraai puin. Dat klinkt raar, maar op een demontabele tafel goed puin neerleggen valt niet mee.

De Lenton gamers kwamen met Kreta. Ook hier een opvallend goed kleurenpalet. De boel paste bij elkaar.

De Duitse Para’s landen om de brug naar een vliegveld veilig te stellen.

Terwijl de Engelsen oprukken door de olijfbomen.

Ook deze WO 1 tafel vond ik erg geslaagd. Behoudens de loopgraven en het prikkeldraad, was de tafel zo ontworpen dat er ook nog iets kon met tanks.

Ik zou trouwens niet graag in zo’n ding hebben gezeten. de Engelse variant was al primitief, maar deze Duitse tractoren met 12 man bemanning lijken me helemaal Sitzende Enten. (Wist je dat het laatste orgineel in Australie staat? En dat de rupsbanden zijn geleverd door het Oostenrijkse filiaal van de Amerikaans Holt tractor fabriek?).

Post Apocalyptische warfare is al een tijdje populair. Met typische Amerikaanse huisjes (kijk eens bij de Plasticville bouwdozen) kun je aardig wat leuks maken.

En je kunt je uitleven op de buggies.

Ik weet niet helemaal waarom er een Taj Mahal staat in Noord Afrika, maar eerlijk is eerlijk het is wel een blikvanger.

En er zijn tegenwoordig ook specifieke Saga matten verkrijgbaar. Mooi spul!

Op weg naar het eiland van Militia Brabantia passeerde ik deze mijnheer met een tafel met zelfgebouwde gebouwen. Steen voor steen zal ik maar zeggen.

En dit was natuurlijk een cool detail. Weet je in ieder geval waar je voor vecht.

Problemen met generieke matten is het wegenplan. Dat kun je natuurlijk ook aangeven met hekjes. Staat eigenlijk best goed.

Tja Benghazi is natuurlijk niet een hele mooie stad. En dat was op dee tafel prima weergegeven. veel beton en muren van compounds.

En natuurlijk oude auto’s en rotzooi op straat. Een breed toepasbare tafel. Van vredesmissie tot burgeroorlog en van ripdeal tot terrorist zal ik maar zeggen.

Pike en Shotte Old Skool blijft leuk! Onze vrienden van Alde Garde en de Gentlemen Pensioners hadden Arcen 1511 op tafel staan.

Je moet wel grote tafels hebben voor zoveel 28mm goodness, maar boy dan staat er ook wat!

Ik zou bij deze tafel pijn in m’n rug krijgen.

Deze was ook fraai gedaan. Een Western Shootout met diverse warbands om uit te kiezen.

Uiteraard mochten de Amerikaanse militairen niet ontbreken.

En zelfs een geheel vrouwelijke cowgirl warband stond er tussen.

De tafel zag er prima uit. Een mooi staaltje demo bouw. (En ja de Saloon had echte can can danseressen).

Deze luitjes speelde met figuren van 35 jaar oud op hun standaard club mat.

De hele tafel gestyleerd, maar daardoor zag het er heel goed uit. En ze hadden lol!

Een andere kaak klapper was Duinkerken gepresenteerd door de Dortmund Amateur Wargamers.

Persoonlijk deed het me deugd dat de Duitsers zich voortbewogen als in de echte Blitzkrieg: per fiets.

De wegen naar het strand en de haven stonden vol met verloren voertuigen.

Gezonken pleziervaartuigen uit eerdere acties dreven voor de kust.

Bij de haven probeerde de Engelse verdediging het nog te rekken om de schepen kans te geven de Duitsers te ontlopen.

Die schepen waren trouwens ook prachtig. Ik neem aan dat de naam een dichterlijke vrijheid is.

Op de kades stonden de Engelsen in de rij.

Bij dit Zulu spel vielen vooral ook de nadenkende spelers op.

En deze mijnheer had zijn wagenren demo voorzien van 2000 fans. Gemaakt van rijstekorrels!

Standaard terrein voor een geheime missie of een gijzeling.

En kleed of niet, het in teddy bear fur uitknippen van wegen en dergelijke levert een fraaie tafel op.

De Leicester Phat Cats bedreven Blood and Plunder op zee. Zoals altijd stonden ze ook in kostuum.

Maar 1 Gangs of Rome tafel gezien. Had er eigenlijk meer verwacht.

May 40 Miniatures van Sander had zijn eigen demo tafel meegenomen. De bruggen van Rotterdam.

Met een prachtig foto moment.

En enthousiaste Rattenkrieg spelers. De regelset auteur was er speciaal voor vanuit Spanje overgekomen.

Gladiatoren waren er wel maar ook maar een van gezien. Blijft ook leuk. Ik moet toch de arena eens meenemen naar de club.

Deze was ook heel fraai.

Nu moet ik zeggen dat ik een zwak heb voor rivieren, boten en bruggen. Maar de genie was hier erg mooi aan het werk.

Uiteraard geen Crisis zonder traders. En sommige daarvan hadden werkelijk juweeltjes staan.

Prachtig geschilderd (in het echt zijn ze nog mooier, want deze foto’s zijn door het glas genomen).

En Our Friendly Neighbourhood Dealer uit Leeuwarden was er natuurlijk ook. Hij verkoopt behalve Star Wars Legion nu ook Blood & Plunder.

Halfling Cavalerie op kippen. Het is maar goed dat Petra ze niet zag.

En speciaal voor mijnheer Rob K. een voorbeeld voor zijn Ecto 1.

Kijk maar eens goed welke bekende TV en film personen je hier tusen ziet staan.

Ook fraai. Reviresco denk ik, maar weet het niet zeker.

Warlord komt binnenkort uit met de Cruel Seas. Een spel met kustschepen uit WO 2 in schaal 1:300. De E-boaten en MTB’s zijn fraaie plastics.

Er stonden verscheiden plastic en resin goodies in de vitrine.

En ze gaan ook naar de Pacific. Met bemanning! Voor Europa heb ik alles al in 1:600 (weer te koop bij Heroics & Ross (vroeger zaten ze bij Skytrex). Ik heb de regels gepreordered. Zou ook met 1:600 moeten kunnen.

Warmill gaat 4Ground beconcurreren met precoloured gebouwen. Dit keer modern met glas!

Ze zijn ooit begonnen met SciFi.

En voor SciFi planeten zij er ook genoeg typische Flora en Fauna voorhanden.

Toen de Uitsmijter kwam melden dat het 16.30 was begon het grote opruimen.

Daar waren we toch wel een uur mee bezig.

Allereerst de Tin Soldiers bedankt voor de organisatie. Goede venue, genoeg licht en prima worstebroodjes :) Veel tafels gezien, en heel veel mensen gesproken bij de demo. Bovendien was de tafel het natuurlijke verzamelpunt en bagagekluis voor alle Murphen. Bedankt Jos, Maarten en Bouko voor de demo. De loot van de dag was voor Petra een zak met fantasy figuren voor D&D, 4 DUKW’s voor haar Amerikanen en voor mij een motorfiets en een verkenningsvoertuig voor mijn toekomstige DAK.

Ik ben ‘s avonds op de bank in slaap gevallen. Tot volgend jaar!