Category Archives: Verslag speldag

Speldag 24 juni: Escape uit Fort Gruwelsteen, Heggenbrand in opmars, Intel heeft het mis, Brandstichting op klaarlichte dag en Sander neemt voorsprong.

Met een sprintje (nou ja sukkeldrafje) tussen twee buien wist ik de zaal droog te bereiken, alhoewel ik even werd afgeleid door de pas geopende entertainment locatie pal voor onze zaal.

Een koene ondernemer heeft de Bagijnetoren van de oude stadswal omgebouwd tot Escaperoom! Ik hoop dat ze een middeleeuws thema hebben.

Het was iets minder druk vandaag, want Veteranendag en einde Ramadan. Of beiden. Of gewoon geen zin. Gelukkig kwamen er in de middag nog een hoop onuitgeslapen Murphen binnenzetten. Misschien toch gewoon de kroeg op vrijdagavond.

Petra had zichzelf volgeplempt met pijnstillers, koortsverlagers, keeldrankjes en honingthee en besloot de D&D sessie doorgang te laten vinden. Haar stemmetjes (ze doet stemmetjes) waren wat minder volumineus en whiskey getoont.  De party sloopte een Fort wat tot dat moment bezet bleek door Gnolls en Vampieren. Ze gebruikten zelf de term “onderzoeken”.

En iets in een kooi. Wat de vraag opwerpt wie nou aan de goede zijde van de tralies zat.

Gelukkig was er een troonkamer met Vampieren en een fireball. Het hulp dienstmeisje overleefde deze felle conversatie niet.

De Gnolls vochten tegen iedereen. Ze zijn equal-opportunity-mayhem en discrimineren niemand. Voor de kenners: dit was een extra gig tussendoor, ze vallen normaal herbergen aan.

De Orcse met de pollepel was nogal argwanend. En de gnoom in de kar ook.

Met alle plattegronden in gebruik heeft de omvang van een scenario nu het maximum bereikt, anders moeten we meer tafels toevoegen.

Matthijs en Farid probeerden het nog eens met For Reign and Ruin. het is een gave om zoveel unieke momenten te genereren met onenigheid over de regels. De regels worden geplaytest op een manier waar hans alleen maar van had kunnen dromen.

Het duurde even voor ik een beeld had bij een charge tussen firedemons en Dark Elf paarden, maar het is Fantasy tenslotte.

Jan runde een I Ain’t Been Shot Mum slag.

15mm WW2 passen prima in een A4 documentenblik. viel me mee, ik heb er 6mm in zitten.

De Engelsen trokken op naar het rustieke dorpje, en werden geconfronteerd met een missertje van INTEL.

Er hadden hier geen Duitse Pantservoertuigen mogen zijn!

Marcel en ik vochten verder in de Blobby Civil War met Sharp Practice 2 regels. Dezelfde troepen als 2 weken geleden.

De kanonnen stonden dankbaar opgesteld en zouden uiteindelijk de artillerie van de Zuidelijken uitschakelen.

Patrick verleende hand en spandiensten bij het cunning plan. Druk op het centrum , links mijn cavalerie vermorzelen en dan met een brede beweging doorzetten.

De strijd begon! Mijn Skirmishers wonnen de loopwedstrijd naar het huis.

Door het vele geschiet ontstonden voor de Zuidelijke eenheden rookwolken kruitdamp, die bleven hangen. Dat betekende een -1 op alle geschiet door de rook, voor beide kanten!

Dick kwam even buurten tussen de verhuizingen door. Hij was getuigen van het leegraken van Marcel zijn dobbelstenen. Er kwamen vrijwel alleen 1-3 uit elke worp. Paarse clubdobbels zijn niet te vertrouwen.

Mijn Skirmishers zaten comfortabel in een huis. Dat vervolgens door een Random Event in de brand werd gestoken. Ik verdenk Random Event Zeegers.

Gelukkig voor mijn Skirmishers in het brandende huis had het Noordelijke leger een eerste hulp kampje in de buurt.

Dit is dan de nieuwe eenheid Confederate skirmishers zonder rotsen. Gesculpt, gegoten en geschilderd in twee weken. Waanzinnig!

Guildball lijkt een blijvertje zolang Sander steeds nieuwe mensen corrumpeert. Dit keer was Victor het slachtoffer.

Je kunt je wel prima uitleven op de teams. Het speelveld was volgens mij een Kickstarter exclusive. Volgens de leden die het spelen is het leuker dan Bloodbowl.

Farid zat met Frits zijn Dwergenleger uit te zoeken in eenheden om ze te laten schilderen.

Hij bleek ook grote hoeveelheden vliegende tijgers te hebben (niet de vliegtuigen, de beestjes.).

En terwijl iedereen aan het spelen was, nam Sander stiekum een lead in de Summer Painting Challenge. Kom op lui je kunt je nog opgeven en meedoen!

Tot volgende week!

 

Speldag 17 juni: Rob wordt Kapitalist, Evert heeft natte voeten, Lowie aan de drank, Robin vlagt, Peter R rammelt en Autos.

Met de belofte van een hete zaterdag middag in de achterzak, begaven we ons rond 10.00 uur naar de zaal. De meeste spelers waren er al. In de zomer zijn we bijna altijd vanaf 0900 open.

Aangezien ik er vrijdagavond ook was geweest omdat Petra meedoet in een RPG campagne van Peter R. had ik even de ervaring te zijn blijven slapen.

Maar gelukkig waren er koffie en croissantjes om me daar overheen te helpen. Aan Huib’s Tafel brak het bordspel geweld los. Er werd begonnen met Fabrieksmanager. Het kwam op me over als een cursus logistiek voor gevorderden.

Het regelboek is tamelijk uitgebreid en de leercurve stijl. Dit spel moet je een aantal keren spelen om het te doorgronden. Vandaar Petra haar ondoorgrondelijke blik.

De spelers bouwen fabrieken en maken keuzes over arbeiders, machines, energie etc.

Het kan ook anders. Links op de foto de magnaat van de dag. De heer Rob K. verpletterde zijn concurrentie en becommentarieerde:”Ik weet ook niet hoe ik het doe, het is een gave.”

Huib nam revanche bij het tweede spel. Rails & Sails is een Ticket to Ride derivaat, waarin je behalve treinen en stations, ook boten en havens bouwt. Uiteindelijk wist Michel verrassend te winnen.

Aangezien het warm werd hadden Evert en ik afgesproken op een koele watertafel.

Het lonkend perspectief was een kroeg aan de haven in een rustiek dorpje aan de Franse kust. 1:600 dat wel. Met Action Stations regels. Schepen zijn van Skytrex.

In de dagen na de invasie in Normandie, sleepten de geallieerden onderdelen van de Mulberry Harbour naar Frankrijk.

Mijn konvooi bevatte 4 van die caissons en een leeg schip om te laten zinken als golfbreker onder begeleiding van 4 Motor Gun Boats.

Snelheid van het convooi was 10 knopen, dat was 5 cm per beurt. Ik moest het dus niet hebben van mijn snelle beweging. Evert z’n boten gingen 21 cm per beurt (42 knopen).

Uiteindelijk wist Evert een van de caissons zwaar te beschadigen en verspeelde hij  z’n 4 S-Boats.  Ik had nog 1 van m’n vier MGB’s over. Weet je dat een MGB opblaast tot een wolk stof als je z’n dieptebomrek ongelukkig raakt? Was een leuk scenario met enkele nagelbijtende momenten. Beide kanten probeerde ook nog elkaar te rammen met wisselend succes.

De infinity crew was ook present. Zoals je kunt zien vorderen de nieuwe gebouwen gestaag!

We hebben ook nieuwe matten, dat wordt wel een mooie combinatie.

Het voordeel van een zaal is dat je er tafels kunt laten staan. Ik zou beslist geen puf hebben gehad om al deze scenery elke week mee te slepen. Maar nu maakten Patrick en Lowie gepast misbruik van de gelegenheid.

Het eerste scenario The Chicago Way vond plaats in de buitenwijken waar de politie in Murphy’s Garage een grote hoeveelheid drank in beslag nam en afvoerde naar het plaatselijke politiebureau.

The Moonshiners besloten de booze terug te gaan halen, temeer daar Oma was gevangen genomen en door de politie zou worden weggebracht naar het hoofdbureau downtown. In het tweede scenario crashte ze de voordeur van het bureau en vonden de vaten drank, die een dienstdoende sergeant van dienst al had ge-earmarked voor het politiefeest.

Maar waar was Oma?

Het arrestatieteam was nep op tijd achterom gereden en had oma in een wagen.

Terwijl de gang dichterbij stormde, nam de chauffeur een besluit dat hem geen hartelijke toekomst in het korps opleverde: hij reed een van z’n eigen agenten omver en wist met Oma het bord te verlaten.

Ed had vandaag een instructiedag voor Fire&Sword. Een aantal leden schoof aan. Helaas kon ik niet.

Er verschijnen langzamerhand aardig wat 15mm legertjes op de club voor deze periode.

Je kunt je dan ook aardig uitleven op kleuren en uitrusting. Het aantal deelnemende partijen is nogal verschillend van aard, optreden en uniformen. Niks geen camouflage!

Onze voorzitter had enige leercurve met de regels.

Het blijft wel trekken die legertjes. Ed: wat is het minst gespeelde legertje wat er is?

Na het afronden van hun vorige Dux Britanniarum campagne, waarin Jos carriere maakte als warlord in Engeland  en Dick in het stof van de geschiedenis verdween, besloten beide aarts-opponenten een nieuwe ronde te beginnen in een iets ander tijdperk.

Jos z’n Vikingen gingen shoppen! Deze georganiseerde reizen werden voor lage prijs aangeboden, maar deelnemers moesten wel roeien en de verplichte groepsactiviteiten bijwonen.

De organisatie zal wel doorgaan met het Happy Viking programma, want het luide geroep van tevreden klanten en meegenomen beestjes en vrouwen doet vermoeden dat de toeristenindustrie een grote toekomst tegemoet gaat.

Onze vereniging kijkt altijd naar creatieve ideeen. In dit geval het voorstel van Matthijs en Farid om een introductie ballade voor For Reign and Ruin te gaan schrijven, met 2 ukelele’s en een lier. Hans G. lijkt nog niet helemaal overtuigd.

Guildball kun je spelen met miniaturen, maar het kan ook met full color cut-outs. Ben je wel sneller op het bord!

En toen de temperatuur warmer werd steeg de consumptie van waterijs, cola en leesvoer. We hebben een ruime voorraad aan bladen beschikbaar.

Na het muzikaal intermezzo namen de beide aartsvijanden elkaar de maat. De Westernmuziek in de hoofdstraat speelde door mijn hoofd.

De spanning knetterde, maar dat konden ook Matthijs zijn fire demons zijn.

Voor z’n Orcs was het typisch een maandag morgen dag. Weer een dag vechten maar als tegenstanders niks wat eetbaar was.

Uit betrouwbare Orc bron heb ik vernomen dat zombie vlees niet smaakt, het kluiven op eeuwenoude botten geen zin heeft, en dat geesten niet vullen. Een soort suikerspin zeg maar: je bijt erin en ze zijn weg.

Alhoewel de slag begon met Matthijs links en Peter R. rechts, werd het gebodene zowel groter als dynamischer.

Toen zowel Matthijs als Peter rechts stonden en de tafel onzichtbaar was onder de toeschouwers, besloot ik toch maar te gaan kijken.

Farid vermaakte zich kostelijk, alhoewel hij wel steeds vies naar zombies kijkt.

Het front was 90 graden gedraaid en verandert van een ordentelijke opstelling in een furball.

Het verslag van Matthijs verwacht ik in de comments.
Natuurlijk werd er geknutseld. Gerard werkte aan 3 warbands tegelijk voor SciFi, Fantasy en Steampunk. Marcel sculpte verder aan uitbreidingen voor zijn Blobbies ACW. Volgende week weer revanche!

Toen de temperatuur steeg veranderde de tafel in een bephoek. Behalve voor Hans G. die al knutselend verder neuriede over de ballade voor For Reign and Ruin.

De Schotten die ik gisteravond had opgeplakt voor de schilderwedstrijd van Sander waren droog genoeg om in te pakken.

Doe jullie mee? Opgeven kan nog deze week!

En dankzij Ed hebben we een doos vol auto’s varierend van 1920’s tot de 1950’s. Voor elk lid dat vervoer nodig heeft bij zijn warbands!

Tot volgende week!

Speldag 10 juni: Blobby’s War, Guildball’s Hooligans, Emma’s opent, Zombies aangekomen

Aan de bezetting van de zaal zou je zeggen dat de zomervakantie was begonnen met een binnenlandse bestemming. Bijna alle tafels waren bezet.

Gedurende de dag ontstonden er diverse hoogtepunten aan de tafels met publiek, maar daarover later meer.

En terwijl de het ene lid de tafel nog opbouwde waren de anderen al in vol gevecht.

Peter H. en makkers zijn bezig met een aantal gevechten Bolt Action Early War. In Polen/Rusland.

Alhoewel nog niet alle figuren early war zijn geschilderd. Of waren er al camouflage smocks in 1940?

Pat’s Russen hadden het of koud, of vreselijk warm, de combinatie van sneeuw, lange jassen en een mooi voorjaarszonnetje kon beide kanten op.

Zijn geheime wapen zijn z’n motorfietsen. Die club is zo snel dat bij twee keer knipperen ze al achter je langs zijn gereden.

Dat betekent dan wel dat je infanterie er achteraan moet sjokken. Aanhangwagentje?

Deze jongens zijn uit 1947. Want ook Konflikt 47 wordt gespeeld. Fabrieksnieuw zo te zien en uitgerust met de nieuwste ray weapons.

We hadden nog even een conversatie over de architect die tussen 45 en 47 een gebouw bouwde met veel schedels :)

Onze WW1 club (dit keer zonder Erwin) besloot het druilerige landschap wat normaal gesproken hun habitat is te verlaten en een lentedag in het groen te kiezen om vol met kraters te gooien.

Dat gaf een hele andere uitstraling. Het Duitse groen leek plotseling vrolijk.

En de Franse vergeet-me-nietjes sprongen in de wei.

Ondanks de explosies, mijnenvelden, machinegeweren en vliegtuigen, was de stemming aan tafel opgewekt en zonnig.

Ondertussen zijn de Fransen druk bezig extra troepen te schilderen.

WW2 28mm WW1 20mm en natuurlijk WW2 15 millimeter. Dick had zijn I Ain’t Been Shot Mum regelset ingepakt voor de verhuizing in een van de 150 dozen, maar gelukkig had hij nog een PDF op z’n tablet.

Figuren was makkelijk, want die hebben we op de club staan, voor gebruik door leden.

Voor Marcel was het een bijzondere dag. Hij ging voor het eerst Sharp Practice 2 spelen. Maar in het bijzonder met zijn eigen gesculpte, gegoten en geschilderde Blobby legers. Die verschenen voor het eerst op tafel!

Marcel speelde de Zuidelijken. Die hadden in tegenstelling tot de meeste veldslagen vandaag meer infanterie dan de Noordelijken en minder cavalerie.

De rebels hadden er vertrouwen in en begonnen hun opmars.

Aan de overkant stonden de Noordelijken in hun blauwe uniforme opgesteld. Voor het spel gooiden we voor moraal en in een freak-accident begonnen we alle twee op Moraal 12. De troepen hadden er alle vertrouwen in!

Na wat schermutselingen rond een boerderijtje hadden Marcel z’n troepen me danig in de klem.

Mijn cavalerie brak weliswaar door op de flank, maar verloor daarbij de helft van de mannen en de officier. Daarna waren ze niet meer inzetbaar.

Na een kleine gevechtspauze gingen we verder met nieuwe koffie.

Mijn Skirmishers hadden de strijd om de boerderij verloren. Marcel zijn troepen hadden het huis al bezet. Ik besloot achter langs te lopen om Marcel zijn centrum te beschieten.

Aan de andere kant trokken de Zuidelijken op in een flank-aanval, beschoten door skirmishers uit het bos.

Uiteindelijk brak mijn centrum en had ik alleen nog artillerie en skirmishers over.

Inmiddels was het moraal echter gezakt van 12-12 naar 4-4, omdat Marcel ook verliezen had op gelopen. De helden van de slag waren deze Zuidelijken onder leiding van Longstreet. Zij slachtten mijn centrum af, maar wisten net niet op tijd de resten van mijn leger van tafel te jagen.

Met een dubbeltje op z’n kant wonnen de Zuidelijken met 0-3 moraal. het scheelde een haar.

En voor iedereen die zich afvraagt wat Blobbies zijn: hier nog een foto van de Noordelijken voor de slag :)

Ook andere SP spelers in de dop kwamen kijken en sloten aan bij de discussie. In ieder geval ging mijn stapel Quick Reference Sheets voor SP erg hard.

Na de slag werd er flink nagebabbeld over tactiek en het verschil tussen Fire & Fury en Sharp Practice regels. Een onwelkom bericht voor het verontrust kijkende echtpaar dat in dit huisje woont: over 2 weken rematch! Trouwens over huisjes gesproken: hoe zou een Blobby huis eruit zien?

Bedankt voor de leuke dag Marcel! En het verzorgen van de fantastische  legers. Zoals Hans G. zei: ze zijn zo cute dat het wargamen bijna lief wordt. :)

Terwijl de Blobbies ruzie hadden, probeerde Farid in zijn rollenspelcampagne een stare down met Matthijs.

De Pet-Matthijs combinatie won met knock-out. Z’n verhaal staat in de comments. Dank Matthijs!

Guildball is een Bloodbowl familie/derivaat/concurrent afhankelijk van wie je het vraagt.

Fraaie figuren en een spannende partij met een hoog replay gehalte.

En natuurlijk met onze eigen Guildball Club Hooligans en Cheer Leaders.

Hans G beschouwde de wereld. En zichzelf. Z’n conclusie was dat hij het met beiden moest doen.

Petra cheer leaderde voor Guildball en schilderde verder aan figuren voor haar campagne D&D, die binnenkort weer verder gaat. Zonder Hans B deze keer, want die gaat naar Portugal om met zijn beer te spelen.

Zoals gebruikelijk een eclectische verzameling miniaturen.

Chicago heeft een eetgelegenheid: Emma’s Diner! Ook goed voor orcs trouwens.

En de gemiddelde survivor van een Zombie-Apocalypse kan hier natuurlijk ook een brain-burger halen.

Hiermee is de stadswijk bijna af. Nu nog wat brandweerpompen, brievenbussen en straatlampen.

Op de club staat sinds kort ook een Zombicide basisdoos met volledig geschilderde figuren. Die is van Petra, maar in bruikleen aan de club. ook goed voor iedereen die extra zombies nodig heeft voor andere spellen. Graag met enige voorzichtigheid behandelen.

Voor Infinity hebben we speltegels met generieke SciFi binnen. In bruikleen van mij.

En Victor was al begonnen met de bouw van de nieuwe scenery voor de club. Leuk spul!

En vergeet je niet in te schrijven voor de schilder kwantiteits wedstrijd van Sander!

Tot Volgende week!

 

 

Field Trip: FIGZ 2017 in Arnhem

Op eerste Pinksterdag trokken we erop naar Arnhem, naar FIGZ. Begonnen als  een alternatief verjaardagsfeestje voor figuur schilders is FIGZ uitgegroeid tot een gemoedelijke show in een buitenwijk van Arnhem in een zaal met gratis parkeren en zonder toegangsprijs!

De show heeft een mix van demo’s, participatie, diorama’s en uiteraard handelaren. Er is relatief veel spul te krijgen voor figuurbouwers.

Ander pluspunt is dat de zaal relatief licht is, met vrolijke beschildering langs de muur. Een tweede zaal bevat de diorama en schildertafels. En er zijn broodjes bal, kroket en andere versnaperingen!

Onze buren veroverden Stalingrad. in 15mm dat wel.

Alhoewel ik begreep dat de Duitser een herkansing behoefte na het spel.

Wij hadden de Twisting Tentacle Arms meegenomen, en hebben zowaar nog twee potjes gespeeld ook.

Man van de dag was deze speler, die met een D4 4 keer achter elkaar een 4 wist te gooien. (1-3 is raak).

Petra stelde zich romantisch op. Ik weet niet meer of dat voor een bezoek aan de shop was of daarna. Haar Chicago Way Moonshiners en haar US WW2 hebben in ieder geval transport.

Deze club ging er hard in.

En aangezien de meeste spelers geruime tijd verbleven bij het bier en de wijn in de kelder werd het al snel gezellig.

Ludwig had een stuk Arnhem bij zich. Je kon zo even real life gaan kijken of het klopte.

In ieder geval staan er nu waarschijnlijk meer parkeermeters dan toen.

De brug had hij een stukje verkleind, anders paste de boel niet in de zaal.

Desondanks was het een knap grote tafel.

Zombies waren er in alle soorten en maten. Op tafel bedoel ik.

Met heel veel verschillende stijlen van tafels bouwen.

De Frostgrave tafel was onmiddellijk herkenbaar. Herkennen jullie de scenery items van een ander bekend merk?

Warhammer 40K was op verscheidene tafels aanwezig.

Het kan daarmee altijd groter.

Enige bekende gezichten met Chain of Command.

Waarin dit keer de Engelsen in de aanval gingen.

Zoals gezegd, vindt FIGZ zijn oorsprong bij enthousiaste (veelal 20mm) figuurschilders. Langs de rand van de zaal stond een diorama, dat een soort reis door de tijd liet zien.

Ik herkende niet alle gemodelleerde scenes. Maar leuk was het wel.

Met hier en daar wat sprongen in de tijd. Gezien de plaats van de fiets.

En de Gallier tussen ACW en WO1 :)

Verschillende schilderstijlen zorgden voor afwisseling.

Evenals de scenery.

Het diorama eindigte in een defile met muziekkorps.

Met wat Nederlandse toevoegingen.

En stopte uiteindelijk in de ruimte.

In de andere, rustiger zaal waren een aantal modelbouwers aan het werk. Deze spullen zijn zelf gesculpt.

Er stonden zowel losse figuren als kleine diorama’s met meestal 20mm figuren.

Veel Wild-West bij deze modelbouwer.

Alhoewel ik deze (100 jarige oorlog?) ook heel mooi vond.

Er stond een compleet Romeins leger van de plastic Asterix figuren van vroeger.

Daarachter een echtpaar met een huwelijksbootje in troebel water.

Even zonder gekheid: Indien jullie nog Romeinen hebben liggen?

Deze La Haye Sainte had verlichting en rook. De goede oude Airfix dozen doen het nog best.

En de FIGZ of the World heeft ongetwijfeld een betekenis voor ingewijden.

Er waren verscheiden handelaren met diverse soorten bouwdozen, miniaturen en knutselmateriaal. Deze vriendelijke heer klaagde dat hij nooit op foto’s kwam. Hij heeft een punt, want meestal fotografeer ik de handelaren niet.

Dat  is eigenlijk wel een omissie, want iedereen vindt het fijn wat te kunnen kopen op een show. Dus om het goed te maken een tweede foto :)

Table Topper timmert nogal aan de weg de laatste tijd. Onder anderen met Bolt Action, maar ook Flames of War, Stoessie’s Heroes en X-Wing. Z’n maatje durfde niet op de foto. Z’n familie zoekt hem op de meubelboulevard.

Wendy’s miniatures had heel veel bustes en enkele figuren in grotere schalen. Elke keer sta ik weer bij deze figuren te kwijlen. Zou er ook een spel voor zijn?

Op het toneel was er een terrein workshop. Gezien de wolken kunststof ging het er enthousiast aan toe. De gebouwen die er stonden waren dan ook prachtig.

FIGZ zou FIGZ niet zijn zonder schilderwedstrijd. De jury had het er maar druk mee.

Uiteindelijk kwam dat bij de prijsuitreiking helemaal goed. Gefeliciteerd iedereen!

The Verdict: niet te grote, gezellige, gemoedelijk en leuke show. Wat spelen, wat kopen en veel beppen. Volgend jaar weer! En de enige plek om de unieke FIGZ miniatuur te scoren. Dit jaar deze dame (foto FIGZ).

En bedankt voor de organisatie lui!

(En zoals gebruikelijk fouten en omissies in de foto’s zijn geheel mijn schuld.)

Speldag 3 juni: MOTR in voorbereiding, Extra Scherp Geoefend, Commandovoering Vereenvoudigd, Marskramer doet zaken en Zombicide in kleur.

De badkuip die boven m’n auto werd omgedraaid liep van ons huis naar de grens van Delft. Daar klaarde het zo op dat ik de randen van de weg weer kon zien. Gelukkig was het droog van de parkeergarage naar de zaal.
Rick en Petra gingen verder met de voorbereidingen van een grote Lord of The Rings slag. Dat zal vermoedelijk augustus worden.

Op verschillende manieren groot. Grote tafels, grote legers, grote figuren en een groot aantal manieren op dood te gaan en/of victory points te verdienen. Murph Of the Rings!

De bedoeling is dat de spelers het gevoel krijgen dat ze met een kleine eenheid deelnemen aan een hele grote slag met allerlei typen vreselijke monsters rond hen heen. (Rick heeft er nog veel meer).

Jos en ik besloten de lessen van Sharp Practice voort te zetten. Dick schoof aan met enige raad en daad. Dat was maar goed ook, want we hadden een aantal regels met de command vlaggen niet goed begrepen.

Uiteindelijk sloopte Jos mijn cavalry, maar het negeren van de gebouwen en het zwaar verdedigen van zijn deployment punt kostte hem aan de andere kant de slag.

Hij probeerde de troepen nog bij elkaar te krijgen, maar ze waren zo uit elkaar getrokken door mijn flankaanval, dat ze te laat kwamen voor het front.

Daar stonden de dienaren van het bevoegd gezag pal voor de koning. Making the colonies great again!

De opstandelingen trokken zich terug, waarschijnlijk voor een gesprek met een vreemde mogendheid.

Onze Fire & Sword huisdealer Ed corrumpeerde een argeloze voorbijganger.

Die had al geinvesteerd in deze fraaie miniaturen. (Speel toch mee je hebt maar een paar eenheden nodig.). En werd nu verleid tot de aanschaf van enige boekwerken met de omvang van een telefoonboek elk. Wel fraai trouwens. En 15mm figuren zijn ook leuk. Je hebt er maar een paar nodig. Misschien moet ik ook eens mee gaan doen.

Commandant hans van het keizerlijke Japanse leger had zich geinstalleerd voor een gevecht met Lowie, onze Russische Generaal in ballingschap in de Pacific. Met Bolt Action regels.

Hans z’n leger groeit gestaag, en volgens mij verschijnen er steeds meer vlaggen.

Wat wel opvalt is dat er volgens mij meer Japanse tanks in miniatuur worden ingezet dan er in  ‘t echt werden gebouwd.

Gelukkig zijn die Japanse lunchboxen op rupsbanden niet zo zwaar dus Lowie had de onvermijdelijke Molotov’s bij zich.

En had zelfs geinvesteerd in een Anti-Tank geweer.

Bernd kreeg les van Wink in Warhammer.

De nieuwe trend is het onderbrengen van je hele leger in een eenheid. PhalanxHammer zogezegd. Vereenvoudigd commandovoering aanzienlijk.

Bernd probeerde nog 2 tegen een te spelen met een clone van hemzelf, maar Wink trapte niet in zijn illusie.

Michel is een bescheiden mens, die zo nu en dan een boardgame organiseerd. Vandaag weer Shadows of Brimstone.

Toen ik in de middag na mijn SP slag ging kijken gingen de spelers relaxed in het zonnetje en was het bord nogal klein.

Ik begreep dat ik in een shopping spree in het plaatselijke dorp was beland. Onze voorzitter deed goede zaken.

Marskramer Michel had letterlijk alles te koop.

Na wat vakantie, was Infinity weer van de partij. Binnenkort komen er veel extra gebouwen bij.

Alhoewel de huidige gebouwen, weliswaar van karton, wel een kleurrijk geheel bieden.

In dit geval ook door de achterstands wijk in verval die door Gerard was toegevoegd.

Natuurlijk werd er de hele dag gebept. Marcel en Frits deelden lunchrecepten.

Ed legde de wereld uit, op zo een manier dat iedereen hem snapte.

En ik deed wat zaken on-line: vanaf volgende week heeft de club een Zombicide basisdoos in bruikleen. Met geschilderde figuren.

Dus gaarne enige zachtheid bij het spelen. Maar het staat wel een stuk leuker zo, toch?

Tot volgende week!

Speldag 27 mei: Blunt into Sharp Practice, Groepsvervoer in de Tempel, Orcs in Chicago, Elven hebben de Blues.

Deze zaterdag was het Sharp Practice Event wat Jur had georganiseerd  in Delft. Dat betekende dat om 10.00 uur al een aantal minder bekende gezichten bezig waren met het uitpakken van de figuren, om in een welgekozen mix van beginners en gevorderden de regels van Sharp Practice 2e editie te gaan meemaken.

Omdat Sharp Practice geschikt is voor diverse tijdperken, zagen we zowel de French and Indian Wars, de American War of Independence als Napoleontische slagen van verschillende theaters.

En het blijft natuurlijk altijd leuk om te zien hoe mensen verschillende schilder en basing stijlen hanteren.

In de regels komen veel verschillende eenheden voor. Dus behalve losse groepjes militia, ook gedrilde eenheden in keurige formatie.

Dat geeft voldoende ruimte voor mensen om zich ook in uniformkeuze (of het gebrek daaraan) volledig uit te leven.

En uiteraard geldt vaak: hoe slechter de troepen hoe mooier het uniform.

Zoals te zien kun je de figuren per stuk basen, maar ook op multibases zetten. De regels zijn flexibel wat dat betreft.

Dat betekent dat je ook andere systemen als Black Powder kunt spelen met dezelfde figuren. Voor het maken van eenheden zijn er diverse typen movement trays op de markt voor ronde en vierkante bases.

Uiteraard werd er behalve over de regels ook flink gebept over schilderen, toekomstige projecten en meegemaakte spelervaringen in het verleden. Al met al een relaxte sfeer (paste trouwens ook goed bij de temperatuur). 13 deelnemers en 4 tafels boden ruim de gelegenheid tot contact.

En de tafels gaven gelegenheid tot fraaie plaatjes.

Indien het spannend werd in een slag, kwam iedereen even kijken. (En commentaar geven.)

Jos (als ervaren speler met 2 keer gespeeld) en ik als noobie (nog nooit gespeeld), besloten er gewoon in te duiken Murphy Style.

64 punten per kant met militia, line, cavalerie en artillerie. We speelden Amerikaanse onafhankelijks oorlog.

Dat gaf mij de gelegenheid de AWI figuren weer eens uit de koffer te halen waar ze sinds augustus vorig jaar in zaten. Top  tip: blikken op de foto zijn 5 euro on line bij de Appie en de Lidl heeft een hengeltas, waar precies 3 van die blikken inpassen voor 30 euro.

Ik speelde Amerikaanse loyalisten, netjes in dienst van het bevoegd gezag. Jos had opstandelingen en provocateurs, die het natuurlijk nooit konden winnen van Zijne Majesteit.
Mijn kanon schakelde in de eerste beurt zijn kanon uit. In het centrum had Jos overwicht, niet in het minst omdat mijn commandant 4 beurten weigerde te bewegen (dankzij de Tiffin kaart en geen vlaggen).

Op de linkerflank ontstond een cavalerie gevecht wat door mijn troepen werd gewonnen.

En op de rechterflank, maaide de skirmishers van Jos figuur na figuur neer van mijn lijn, terwijl mijn skirmishers een flankbeweging uitvoerden.

Die bracht ze in de rug van Jos zijn lijn. Op dat moment besloot mijn commandant dat de thee op was en kwam naar voren, terwijl mijn cavalerie de omtrekkende beweging over links inzette.

Met nog twee eenheden van wie er een aardig was aangeschoten besloten we dat de Amerikanen er genoeg van hadden. Leve de Koning!

En nu: wat vond ik ervan? Allereerst dank aan Jur voor het organiseren van een prima evenement. En hij was nog jarig ook! Een evenement werkt toch: ik had de regels al een jaar thuis liggen, dus het heeft me wel over de streep getrokken ze te gaan proberen. En dank aan Jos voor een leuke pot!

Voor wat betreft Sharp Practice? Ik ben een groot fan van Dux Britanniarum (ook van TFL) en deze set heeft er wel van weg. Het speelt snel en leuk en geeft een goed feel van kleine eenheden. Overall zit de set goed in elkaar, dus ik denk wel dat ik de set blijf spelen. In ieder geval voor AWI, waar mijn set tot dusver Black Powder was, die meer grote slagen probeert te spelen.
De kleine eenheden van AWI passen goed bij SP.
Pas wel even op met de legerlijsten voor AWI. De wapens voor de cavalerie zijn geen musket, maar moeten sabre zijn. Cut & Paste error.
In het spel trek je fiches uit een zakje om te bepalen wie er aan de beurt komt. Smaken verschillen, maar de grote irritator voor mij is de Tiffin kaart, waarbij de beurt voorbij is en er eenheden dus niet aan de beurt zijn geweest. Ik houd er niet van wanneer eenheden in het gezicht van de vijand beurten lang niks doen. Gelukkig bieden de vlaggen nog wat gelegenheid om toch aan de beurt te komen, maar ik denk dat als je (net als bij Dux) de Tiffin kaart zou weglaten het spel er leuker door wordt. Er zit genoeg onzekerheid in het mechaniek zelf.
Verder is een eigenschap van alle regels van TFL dat de makers zich erg verdiepen in een periode en hun “feel” daarvan proberen tot uitdrukking te brengen in de regels. Maar wat nou precies de achterliggende reden is geweest om iets te doen staat er niet in. Dus als je niet heel vaak de regels speelt en met de auteurs interacteert (wat makkelijk kan on line en in person want ze zijn erg benaderbaar), hanteer je niet een gelijk referentiekader waarom regels zijn zoals ze zijn. Is dat erg? Neen meestal niet, maar de regels van TFL zijn niet waterdicht opgeschreven (dat was vroeger met de TFL sets nog veel erger). De auteurs gaan ervan uit dat met hetzelfde begrip, referentiekader en appreciatie het logisch is dat de dingen in de regels zijn zoals ze zijn. Uitleg staat op plaatsen waar je hem niet verwacht, de beschrijving van een spel(beurt) en de regeluitleg lopen door elkaar heen, de naamgeving in de tekst is niet overal consistent. Uitzonderingen op regels zijn niet altijd expliciet maar ook impliciet en dat gelegenheid geeft tot veel discussie. Er zijn inmiddels 19 A4 FAQ voor SP ter beschikking op de TFL website. Zeer aan te bevelen, want zelfs een paar hele basale regels als rout roepen een hoop vragen op. Daar wordt dan door de auteurs keurig antwoord op gegeven. Maar ik vraag me wel af of het gros van die vragen niet zou kunnen worden ondervangen door een consistentere tekst in het regelboek.
Gelukkig staan er in de regels een index en een alfabetische inhoudsopgave: dat helpt. De support voor de regels is trouwens goed, website, forum en ook video’s met speluitleg kun je op YouTube vinden. Tot slot: er is bewust geen Quick Reference Card. (ik weet dat er een is van TFL, maar daar “staan de tabellen op die je niet uit je hoofd leert naar een paar keer spelen” (einde citaat TFL). Voor normale spelers die niet elke week dezelfde regelset spelen en die de regels niet zelf geschreven hebben is een goede QRC heel handig en is het uit het hoofd leren een domme vereiste. Er zijn er meer die dat vinden en kon ik de QRC van het net trekken (bedankt CptKremmen !).
Ik denk dat ik de set naast Dux, en Bag the Hun op de plank zet als current. Trouwen het zoeken van de set kostte me ruim een uur. Op SP 2 staat namelijk op de kaft SP. Pas in de aanhef van de introductie kun je lezen dat het de tweede editie betreft. En ik had natuurlijk de foto van kaft niet uit mijn hoofd geleerd en keek naar de naam……… Dat leidde tot gevloek toen ik uiteindelijk twee sets SP in mijn handen had, waarvan er een SP1 was en een SP2.
Volgende week gaan Jos en ik 80 punten proberen.

Los van het SP geweld ging Petra’s D&D clubje verder met de campagne in de witte tempel.

De partyleden werden ruw onderbroken in hun aankopen bij de plaatselijke middenstand, doordat Cees zijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen en de Puzzle Transport Box open maakte.

Dit teleporteerde de leden at random naar diverse locaties, waar een en ander aan de hand bleek met tovenaars, schizofrene magiers en draken.
Een en ander vroeg de opperste concentratie om zowel in leven te blijven, de partyleden te vinden, het mysterie op te lossen en de weg terug te vinden naar de uitgang.
Uiteindelijk kwam alles op zijn pootjes terecht. Inclusief de draak!
Op de Chicago Way tafel gebeurde eveneens een teleport wonder.
Verscheidene Orcs en Imperial Guards vielen uit hun force fields en schoten het uit ten midden van de buitenwijken.
De nieuwe Warhammer 40K Skirmish regels (een vereenvoudigd Necromunda voor de ouderen onder ons) hebben de weg naar de club gevonden.
Farid en Matthijs zetten hun grudge match met for Reign and Ruin voort. Voor de eerzame toeschouwer spelen er twee slagen: op tafel met miniaturen en tussen Matthijs en Farid met verbaal geweld. De volgende stap zijn tussenrondes met life size LARP wapens voor de beide kemphanen.
Op tafel hield Farid de Thin Blue Wall.
En maakte Matthijs daar met grof geweld een Thin Blue Line van.
Uiteraard werd er ook geknutseld. Waarschuwing: De Wapstad in Rijswijk gaat dicht! Alle voorraad gaat per 4 juli naar de Houtloods in Den Haag. Another one bites the dust.
En natuurlijk werd er ook geplakt. Niets ruikt zo goed als lijm bij 30 graden.

Tot volgende week!

 

Murphy’s Heroes Summer Painting Challenge: Quantity has a Quality of It’s Own!

In 2015 is de Murphy’s Heroes Wisseltrofee in het leven geroepen door Onno in een Warhammer competitie. De winnaar van de Wisseltrofee mag zijn bijdrage aan de trofee leveren, en geeft daarna andere leden de gelegenheid de trofee te veroveren in een nieuwe competitie. De invulling van deze competitie is geheel naar eigen inzicht te bepalen, en heeft inmiddels na de Warhammer competitie ook een Frostgrave variant en een Flames of War variant gehad. Deze keer is de trofee te winnen in de

Murphy’s Heroes Summer Painting Challenge!

De Painting Challenge is geinspireerd door de jaarlijkse painting challenge op het Analogue Hobbies blog (http://thepaintingchallenge.blogspot.nl/). Bij de meeste schildercompetities gaat het erom een zo mooi mogelijk geschilderd model op te leveren. Echter, ‘Quantity has a Quality of it’s own’! In deze competitie is het doel zo veel mogelijk figuren afgeschilderd te krijgen gedurende de duur van de Painting Challenge.

De Regels


De Murphy’s Heroes Summer Painting Challenge loopt van het begin van de zomer (21 juni 2017 om 6:24u) tot ongeveer het begin van de herfst. De totale scores zullen uitgerekend worden tijdens de speldag op zaterdag 16 september 2017. De einddatum van de competitie is dan ook 16 september 2017 om 12:00u.


De figuren die je schildert tijdens de Painting Challenge mogen in elkaar gezet zijn en geprimed zijn voor het begin van de competitie, maar je mag pas beginnen met schilderen op 21 juni 2017 na 6:24u. Natuurlijk tellen alleen figuren die je zelf schildert mee in je totale score. We vertrouwen erop dat het je eer als wargamer te na is om hier niet open en eerlijk over te zijn.

(Mocht dit niet het geval zijn, en mocht het daarom nodig blijken, zal een publieke schandpaal geinstalleerd worden in de speelruimte)


Alleen figuren die helemaal af zijn aan het eind van de competitie zullen meetellen in je score (inclusief het afwerken van de bases). Mocht er discussie zijn over de mate waarin figuren af zijn, dan zullen de Wijze Orakels aan de Zaterdagse Schildertafel worden geraadpleegd. Hun Woord is Heilig, en daarover is geen verdere discussie mogelijk.

Elke schaal en genre van figuren is toegestaan (fantasy, science-fiction, pulp, etc.)

Voor elk model wat je af hebt aan het eind van de competitie, krijg je een aantal punten toegewezen:

 • 6mm foot figure = 0.5 punten
 • 6mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 1 punt
 • 6mm vehicle, or monster = 2 punten
 • 10mm foot figure = 1 punt
 • 10mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 2 punten
 • 10mm vehicle, or monster = 3 punten
 • 15mm foot figure = 2 punten
 • 15mm mounted figure, artillery piece, or large crew served weapon = 4 punten
 • 15mm vehicle, or monster = 6 punten
 • 20mm foot figure = 4 punten
 • 20mm mounted figure, artillery piece, or crew served weapon = 8 punten
 • 20mm vehicle, or monster = 12 punten
 • 28mm foot figure = 5 punten
 • 28mm mounted figure, artillery piece, or crew served weapon = 10 punten
 • 28mm vehicle, or monster = 15 punten

Punten voor andere schalen en eventuele andere figuren zullen bepaald worden per geval.

De Persoonlijke Targets
Om te helpen met je schilder motivatie, wordt aan elke deelnemer gevraagd bij inschrijving een persoonlijk doel te stellen voor het aantal punten dat je wilt halen tijdens de Painting Challenge.
Aan het eind van de competitie wordt een aantal bonus punten toegekend, afhankelijk van hoe ambitieus je je persoonlijke target stelt. Om je inschatting een beetje eerlijk te houden, zul je een aantal strafpunten krijgen in het geval dat je je target niet haalt! Het wordt aangemoedigd om een target te kiezen wat net buiten je comfort zone ligt, maar wel haalbaar lijkt!

In the Analogue Hobbies Painting Challenge waarop deze competitie is geinspireerd, wordt een totaal van 400 pt haalbaar geacht voor iemand die voor het eerst meedoet en/of een druk leven buiten de hobby heeft.

Persoonlijk Target Bonuspunten Strafpunten
0 – 200 pt 5% van je totaal 0.5% van je totaal
201 – 400 pt 10% van je totaal 1.0% van je totaal
401 – 700 pt 15% van je totaal 1.5% van je totaal
701 – 1000 pt 20% van je totaal 2.0% van je totaal
100 – 1500 pt 25% van je totaal 2.5% van je totaal
1501+ pt 30% van je totaal 3.0% van je totaal

De Uitslag

De totale scores zullen uitgerekend worden tijdens de speldag op zaterdag 16 september 2017. Het plan is om alle figuren die door de deelnemers geschilderd zijn ten toon te stellen op die dag, en de jury zal druk aan het rekenen slaan om de uiteindelijke scores te bepalen. Aan het eind van de speldag zal de felbegeerde Murphy’s Heroes Wisseltrofee worden uitgereikt aan de winnaar van de Murphy’s Heroes Summer Painting Challenge!

De Extra Prijzen
Er zijn nog extra prijzen te verdienen door genoeg te schilderen. Als je een van de puntentotalen in onderstaande lijst haalt, wordt je naam in een loterij voor de prijs behorende bij dat niveau gestopt. Hoe meer punten je af krijgt, hoe meer kans op prijzen!

Rang 1:  200 pt
Rang 2:  400 pt
Rang 3:  600 pt
Rang 4:  800 pt
Rang 5:1000 pt

Voor degene met de beste smoes waarom het niet gelukt is stellen de Wijze Orakels een extra prijs ter beschikking :)

Meedoen!

Meedoen doe je via Sander of direct in te schrijven (met je target) op de lijst die op de club hangt.

Doe Mee!

Sander Tijssen

 

Frostgrave Voorjaarscampagne Voltooid!

De voorjaarscampagne Frostgrave is afgelopen met een mooie overwinning voor Jur!

1) Jur de Jong – Bisschop Odo – Enchanter – lvl30
2) Sander Tijssen – Thrain Grimbeard – Soothsayer – lvl27
3) Onno Maat – Catweazle – Summoner – lvl26
4) Wink de Groot – *insert elven name here* – Illusionist – lvl23
5) Freek Jan Hamming – Karl – Witch – lvl 17
6) Andreas Frank – Acheron – Necromancer – lvl11
7) Lowie ? – Clovis – Witch – lvl6
8) Bernd Timmerman – Bern the Grey – ? – lvl5
9) Victor Wang – Tordalf – Illusionist – lvl3
10) Louis de Koning – Gilles Marquis le Bon Vivant – Necromancer – lvl2
We kijken uit naar de volgende!