Category Archives: Verslag speldag

Speldag 19 oktober: Currium ontdekt, Schalen en zo, Aangekleed Arkham, Bad wint van Bat en SciFi gebakjes.

Er waren heel wat tafels bezet en door de regen ook nogal wat leden die in de stad even kwamen aanwaaien voor een kop koffie met appeltaart.

Ik organiseerde het derde hoofdstuk in een In Her Majesty’s Name campagne waarin Petra (Chinezen), Cees (Scotland Yard) en Hans (Lord Curr) proberen het raadsel van de high tech en de zombies te ontsluieren in 1890. Na de eerste episode met mummies in de Schotse Hooglanden, vond de tweede episode plaats in Egypte waarin een in het zand verzonken pyramide er spullen werden gevonden die wezen naar Texas. Elke warband mocht de helft van de punten uitgeven (150) en kreeg 5 cowboys toegevoegd als lokale posse. Ieder kreeg een voorbereide briefing over de omgeving en de geschiedenis.

Ze arriveerden in het dopje Realitos, Duval County, Texas. (Nu de locatie van een grote Uranium mijn.)
De eerste vreemde aanwijzing was dat het dorp ‘s-nachts licht gaf en dat de cowboys en de bewoners de gele betonnen gebouwen tussen de western huizen niet zagen staan en dus ook niet begrepen waarnaar gevraagd werd. Ook was een metalen machine met twee gleuven en lampjes voor hun gewoon de Burgemeester. Kwestie van programmeren.

Kees wist een code te breken om een deur te openen en ontdekte een Alien bank. Hans zijn Doctor Mad Mike blies een deur uit een gebouw en ontdekte de aantekeningen van de aliens over het ontginnen van speciale metalen die licht gaven en energie konden opwekken. Daar hadden ze nog nooit van gehoord.

Na enig gefrommel aan panelen met schakelaars bleken alle bewoners robots te zijn en in elkaar te zakken. Hans zette heel verstandig zijn eigen posse aan en hield de rest uitgeschakeld. Hij opende de werkplaats waar de robots werden gemaakt.

De Chinezen en de Scotland Yard wisten uiteindelijk de code te kraken van de energiecentrale en ontdekten ook de opslagplaats van het geraffineerde metaal. Er is wat onenigheid over de naam: Currium, Dragonium of Victorianum. In ieder geval is madame Curie niet meer nodig en begint de nucleaire wapenwedloop in 1890. Lord Curr kwam weg met Alien wapens, de Chemistry boeken en componenten uit de werkplaats.
De Chinezen en de Engelsen deelden de voorraad ??ium en de handleidingen van de energiecentrales. Vreemd genoeg vergaten zij een paar robots mee te nemen, maar hadden wel de locaties van de mijnen, waar de Aliens de hele lokale bevolking hadden gebruikt als slaven om het spul te delven.

In het hele spel werd 1 schot gelost. Dat gaat veranderen op 7 maart. Inmiddels heeft Lord Curr de zwarte markt overspoeld met Alien Wapens en wordt schatrijk. De regeringen van China en Engeland hebben een prijs op zijn hoofd gezet en willen de man dood en de technologie voor eigen gebruik. In de Assault on Lord Curr’s Ice Fortress in Nepal zullen er op grote schaal koppen moeten gaan rollen.

Maarten en Lex hadden een potje Bolt Action afgesproken en waren al vroeg binnen.

Lex z’n spullen zijn heel mooi geschilderd. De camo ziet er prachtig uit!

Alle troepen mochten er zijn.

Maarten trok op op een breed front.

Uiteraard als Brit met carriers. Mobiele MG’s van pisbakkenstaal, maar wat zou je zonder moeten.

Sherman en Cromwell deden ook hun best tegen de Panthers en de 88mm.

Na de slag was er ruim gelegenheid tot filosoferen over de grootte van gebouwen. Die zijn namelijk veel te klein op tafel. En de wegen zijn veel te smal. Met andere woorden de hoogte van de gebouwen is op schaal met de figuren maar de grondschaal is een heel stuk kleiner. Overigens zijn de schietafstanden dat ook.

“Eldritch” Ed heeft geinvesteerd in de nieuwe versie van Arkham Horror. Hier is Arkham niet steeds hetzelfde omdat je de stad opbouwt uit losse wijken en straten.

Fantasy Flight brengt ook een tafelkleed uit, dat voorkomt meteen dat de stadswijken gaan schuiven. Persoonlijk lijkt me het veranderen van de plattegrond een leuke uitbreiding, maar ik vindt het oude bord mooier. In ieder geval bestond de wereld nog na het potje. Zonder meer een meevaller. De nieuwe Trump heet de Silver Lodge. Moet een verbetering zijn.

Twee slagen met For Reign and Ruin vandaag. Voor de slag motiveren spelers hun legers op eigen wijze. Chris Jan hield het bij een formele motivational speech tegen zijn commandant.

Na de start schoven de legers van Matthijs en Farid wel heel erg op naar Farid zijn kant. Uiteindelijk stonden ze aan dezelfde kant van de tafel te spelen!

Orcs tegen dwergen.

Aan de andere kant hadden zich inmiddels ook Orcs gemeld.

En Derk z’n Orcs tegen Chris Jan zijn barbaren hadden in ieder geval de hele tafel nodig.

JW en Rob hadden beiden Bat Man meegezeuld. Maar die van JW is geschilderd.  Rob won zowaar het eerste potje als Baddie.

Rob “The Joker” Koppendraier voor de win!

En zeg nou zelf de elegantie van de Joker stijgt toch mijlenver uit boven het brute testosteron gedrag van de Bat-Boy. Om over zijn mode bewustzijn maar te zwijgen.

Als je de hele kickstarter doet krijg je ook opbergdozen met fraaie opdruk. Zoals deze. Een duidelijke reden om all-in te gaan.

En laten we wel zijn, JW z’n stuff ziet er prima uit.

Farid kwam met Marcel geheimzinnige gesprekken houden over uitbreidingen van zijn Dwerg leger. Dat doet hij overigens elke week. Gerard zocht wat kleuren op voor zijn figuren in aanbouw.

Denk je nou: handig doosje! De doosjes uit de LIDL vistassen kun je bij Pat’s Laser Cuttings laten voorzien van een foam binnenwerk. En dan krijg je dit.

Uiteraard werd er aan de knutseltafel behoudens flink gebept ook hard gewerkt. Dick bleef maak blikken stapelen.

Marcel maakte Jaap zijn eerste vloot af. De Engelsen zijn af Jaap!

Dick z’n blikken stapelen bleek een doel te hebben. Hij maakte een schildertafel op ooghoogte. Zolang je verf er niet afvalt gaat het prima.

Ik dacht eerst dat hij bij de trommel passende Petit Fours op ontbijtkoek aan het schilderen was. Maar het bleken SciFi tanks in Roze camo op kurk te zijn.

En verrassingen zijn de wereld nog niet uit. Dick en Michel op de plekken van Marcel en mijzelf! Voorwaar een bijzondere foto!

Vrijdag had ik overdag gewerkt aan de Star Wars Legion gebouwen voor Poldercon. De eerste serie was al in gebruik voor IHMN. De tweede serie (de onderdelen voor een landing bay) waren bijna af. Hier ben ik meer gegaan voor de prefab beton look.

Tot volgende week!

Speldag 12 oktober: Cowboy zonder Piano, Indiaanse LOTR, Matthijs niet verhoogd en Woning Boom op Tatooine

Op een regenachtige zaterdag moest ik even twee keer knipperen, want alhoewel de kleursetting in tinten bruin anders deed vermoeden, werd er geen WO1 gespeeld maar Wild West.

Een mooie gelegenheid om jeugdsentiment uit de dozen te trekken (Legends of The Old West). Volgens mij hoort deze meneer achter iets anders te zitten.

Robin had dit keer zelfs een fort meegenomen. Die dingen die je als jongen graag had willen hebben. En nu op EBay staan.

De laatste tijd is Lord of the Rings (Mass Battle System) van GW weer populair.

Dit keer de fantasy versie van Wounded Knee.

En zo te zien werden er op dat stukje real estate bij de bocht van de rivier heel wat harten begraven. Soms blijkt achteraf dat een kleinere tafel ook had gekund :)

Het vinden van een perfecte beschaving blijft een aantal leden onder bezielende leiding van Patrick boeien. (Kingdom Death Monster).

Zo langzamerhand wordt de collectie figuren ook geschilderd. De pilaren zijn overigens niet alleen aankleding, maar hebben ook een functie in het spel (iets met er tegen aan vallen en voortanden).

Ook de monsters worden niet minder exotisch als ze geschilderd zijn.

Farid en Chris Jan gingen verder met For Reign and Ruin. Dit keer dwergen tegen barbaren.

De barbaren zijn er veel en ze hebben over het algemeen blote borstkas en grote zwaarden.

De dwergen zijn een stuk kleiner maar hebben beren en fietsen. Zou het geen tijd worden voor een beer op de fiets?

En uiteraard blijft Farid geloven in artillerie.

Chris Jan gelooft in bezielende toespraken.

Dat zie je duidelijk terug aan het enthousiasme van z’n barbaren.

Omdat de RPG groep van Matthijs steeds groter wordt experimenteerde hij met een verhoogde zitting, zodat hij behalve geestelijk overwicht ook fysiek overwicht in de strijd kan gooien. Het plan liep stuk omdat hij zijn lat thuis had laten liggen en op grotere afstand dus geen tikken kon uitdelen.

Dan maar op de ouderwetse manier, waarbij het concentreren op een lege beker die magisch doet vullen (door een van de party leden).

De sessie had in ieder geval humor. Maar dat is eigenlijk altijd wel zo.

Ook Warhammer Fantasy Roleplay wordt regelmatig afgestoft.

Hier iets minder hilariteit, maar uitgesproken denkwerk.

De knutseltafel was goed bezet. Voor Marcel was het wel een leuke dag, hij had de legers van Farid en van Chris Jan gesculpt en of geschilderd.

Tussen de uitstapjes naar de tafel door hield hij zich bezig met het schilderen van 1:3000 bootjes.

Het was Star Wars Legion dag vandaag. Dus we hielden ons bezig op een alternatieve manier met SWL.

Petra grondde onderdelen voor de Tatooine tafel voor Poldercon.

En had een uitgebreide uiteenzetting met ons laatste lid.

Ook ik was bezig met Tatooine. Gronden in Dark Yellow.

En tamponeren met Dark Sand geeft een aardig resultaat.

Ik ben halverwege de greeblies en kistjes, maar het wordt wel wat.

Op verzoek van Rogier een foto van de Dropzone Commander tafel.

Die wordt op 2 november door hem en Stephanie hergebruikt.

Tot Volgende Week? Oh, en de D10en zijn op. D6’en ruim voorradig.

Speldag 5 oktober: Nieuwe Kandelaars in de Kerk, Kalmte en Diepgang bij FROR, Nieuwe WC Nappies, Shadows of Logistics en European Mud

Jos is een traditioneel opgevoede wargamer. Daarom heeft hij groot respect voor belangrijke maatschappelijke instituties. In de Dark Ages was dat natuurlijk de kerk, die hij zorgvuldig op een terp plaatste.

Tim landde met een tip dat er wagens met offergoederen onder weg waren naar de kerk. Zijn Dux raider force besloot de logistiek te rerouten naar de boten.

Alhoewel de wachtposten in de toren niet hadden zitten slapen, hadden initieel de aanvallers het initiatief.

Zeker omdat zij beschikten over cavalerie. Uiteindelijk werd het een slugging match waarbij Jos het tafelzilver op tijd wist af te leveren in de kerk.

Gerard en Patrick gingen verder met de campagne Rangers of Waterdeep. Het viel wat tegen tussen de rotsen, maar de overlevenden hadden in ieder geval extra XP.

Er stond een grote slag For Reign and Ruin op het programma. Dit keer met een uitgebreide bespreking vooraf over legerlijsten, opkomst en scenario.

Dat wierp kennelijk zijn vruchten af. Voor het eerst in mijn herinnering heeft een grote slag FROR plaatsgevonden, zonder luidkeelse regeldiscussies. Afgezien van wat vertrokken gezichten af en toe was het een mellow samenzijn met welgekozen interacties en een uitgebreide evaluatie van de verschillende troepen achteraf.

Op tafel werd er genoeg gevochten, maar zo hoort het ook. Chris Jan is aan het inleren hoe hij zijn nieuwe barbaren moet inzetten.

Tom weet precies wat hij met z’n indiers moet doen.

En Farid vindt nieuwe tactieken uit voor zijn dwergen te fiets.

Lex en Evert speelden War and Conquest napoleontisch. Die set is door Lex volledig onder handen genomen en herschreven. Ik ga hem binnenkort lezen. Het lijkt een waardige vervanger te zijn voor WRG.

De legers waren met 4000 punten best groot, maar het speelde vlot.

Ik ben benieuwd hoe Lex de nationale karakteristieken als de Franse attack column en de Engelse Thin Red Line in de regels heeft verpakt.

Michel ging verder met het hosten van Shadows of Brimstone. Hij heeft inmiddels een pallet aan spullen, maar liet zich ontvallen, dat hij een tweede pallet S&B in Japan heeft. Daar wil hij na deze campagne mee beginnen. Hoeveel kickstarters waren het ook alweer? In ieder geval is het speloppervlak op tafel ongeveer 20% van het administratieoppervlak.

Vandaag zoals vanouds in het wilde westen, met als bijzonder event dat het stadje waar de loot moest worden verpatst is een keer niet was uitgemoord, afgebrand of anderszins ontregeld.

Het werd dan ook shop till you drop. Dit is het dashboard voor Petra’s karakter. Ze schrijft nieuwe dingen in de marge, past na het spel de sheet aan (heb ik gevrot in powerpoint) en begint de volgende keer met een nieuwe print.

En natuurlijk waren er nieuwe modellen om te laten zien of door te geven aan een ander, zoals deze Opel Maultier.

Aan de knutseltafel was ik nog niet de oude maar wel weer terug. Bedankt voor alle goede wensen. Marcel schilderde bootjes.

En ging tussendoor even kijken hoe de door hem geschilderde barbaren het deden.

Ik bestede een dag aan stom werk. Alle voetstukjes van alle eenheden van het Staatse leger voor 1672 van pumice voorzien. European Thick Mud (precies de Hollandse klei uit 1672.). Voor degene die zich afvraagt wat ik eigenlijk aan het bouwen ben, staan de namen in de foto. Twee pike&shot regimenten van 8 pike en 2 maal 8 shot. Het staat 4 diep. Losse eenheden zijn 2*8 Militia en 2*8 Marines. Armoured en normale Cavalerie van 8 paarden, 2 eenheden Dragoons van 8 en de afgestegen dragoons zijn er 6, met 2 horse holders bij de paarden. Ik heb een light en een medium gun. En natuurlijk een assortiment officieren te voet en te paard. Dit leger is bedoeld voor Sharpe Practice. Maar omdat de eenheden 16/24 man zijn, kan ik ze ook combineren voor een andere regelset. En de twee hoge blikken en de twee lage blikken passen precies in een LIDL vis accessoire tas. Wel een erg zware tas :) De figuren zijn uit de Northstar 1672 range. Heroic 28mm zal ik maar zeggen.

Tot Volgende week! En kom vooral je dobbelstenen halen. De D10’s gaan hard, en op is op!