Speldag 28 oktober: Krijgsraad op Zee, Skeletten boven de grond, Schildpad Sprint door, Pizzapunten in Space, 1:160:1 is best indrukwekkend

Vroeg in de ochtend begon de krijgsraad over de Slag bij Zierikzee 1304. Bouko, Jos, Maarten en ik begonnen met het plannen van de slag, die op samengebonden schepen heeft plaatsgevonden. 2 jaar na de Guldensporenslag besloten de Vlamingen Zierikzee in te nemen dat als fort en als beheerser van de enige grote noord zuid route door toenmalig Zeeland een belangrijke handels en militaire positie innam.

De grote schepen zijn veelal Kogge’s, en de eerste Kogge (hier voorzien van 10mm troepen maar nog niet van warmachine) was af. De kleinere boten worden zo groot als op het dekplan ernaast en dan nog schuitjes waar 1 base inpast. Een soort roeiboot. We zijn nu de definitieve lijst aan het maken maar bijna honderd schepen en een par duizend figuren zit je al gauw aan. Als je mee wilt doen heb je deelgenomen aan een spectaculaire slag en na die tijd een leuk middeleeuws voetleger (niet veel cavalerie aan boord :) ). De bedoeling is dat de slag begin september volgend jaar wordt uitgevochten in het Dutch Miniature Wargaming facebook event over de middeleeuwen.

Petra’s D&D groep breidt gestaag uit. Vandaag gingen de party leden op zoek naar de oorzaak van de gebeurtenissen bij een fort.

Dat fort bleek bezet door vriendelijke undead halflings met een voorliefde voor frambozenjam.

Omdat de Goblins die het fort belegerden zich onheus gedroegen, besloot de party het fort binnen te gaan via een geheime gang.

Uiteraard had de stoet van mensen, weerwolven, panda’s, honden, kevers, ezeltjesĀ  en draken al wat ontmoetingen in het bos achter de rug.

En de uiteenzettingen tussen de spelers gaven de Dungeon master zo nu en dan even de kans de ogen te sluiten.

Guildball is langzaam maar zeker bezig aan een opmars.

Niet alleen is het balspeltechnisch een leuk spel, ook de miniaturen zijn fantastisch, alhoewel een beetje prijzig.

Matthijs en Farid waren alle twee later en besloten een bordspel uit de kast te trekken.

Star Wars Rebellion is een strategiespel in het SW universum. Natuurlijk ontbreken hier de pizza punten van het Imperium niet.

In korte tijd zwermen de spelers uit over de Galaxy en proberen door het inzetten van bekende helden het Strategisch overwicht te krijgen.

Na de krijgsraad, gingen we met door Bouko aangeleverde addends voor de 80 jarige oorlog verder met de Slag bij Made.

Dit keer met Jos en Bouko als de opstandige Hollanders en maarten en mijzelf als het bevoegd Spaans gezag.

Het blijft mooi om op 10mm grote legers te kunnen zien, terwijl de figuren nog goed herkenbaar zijn.

Tijdens het spelen bediscussieerden we de aanpassingen van Bouko, die sinds het schrijven van 2 Ospreys over het staatse leger in de 80 jarige oorlog, een passie heeft ontwikkeld om de eigenschappen van dat leger (op dat moment misschien wel het beste ter wereld) in de regels te vangen.

Deze keer deden de Spaanse flanken het goed en kwam het centrum onder druk. Vermoedelijk zouden de Nederlanders het centrum wel hebben kunnen kraken, maar wel forse verliezen.

Trouwens aardig plaatje. Indien je een Nederlandse eenheid van een base pieken, een base shot en een klein kanon, 1 op 1 neerzet, krijg je dit.

500 man in een eenheid. Als ik nog eens heel veel tijd heb ga ik het eens proberen.

Volgende week op zaterdag geen speldag vanwege Crisis. Tot over 2 weken!

Comments are closed.