Speldag 26 mei: Weerwolven bevrijd uit Bontfarm, Darth wordt nooit meer Opa en Ijs.

Het was al vroeg boven de 25 graden buiten, maar in de zaal was het prima uit te houden. Toch was het niet heel druk, behoudens de D&D crew (daarover later meer), was de enige andere activiteit de slag tussen Farid en mijzelf. Een hoop mensen kwamen gedurende de dag binnenvallen tussen twee terrasjes door. Toen we ‘s-avonds weg gingen stond het kwik boven de 30 graden.

Petra en haar team gingen verder met D&D. De hoeveelheid NPC’s die ze meezeult nemen allengs toe.

En ook de party, die zich vandaag onledig hield met het bevrijden van opgesloten aardige weerwolven uit een aardige weerwolven concentratie kamp gerund door een magic baddie en een boogschutter, krijgt steeds meer de dimensie van een rondreizend circus op tour caravaan.

Het kamp was voorzien van de obligate uitkijktoren. De boogschutter belette Michel’s Griffin van het bestormen van de Wizard, die zich ontspannen bezighield met het kegelen met vuurballen.

Desondanks slaagden 3 party leden er in met dekkend vuur van de rest de toren te beklimmen en Filet Magicienne te maken van de bewoners. Matthijs zijn waterdraakje had een speciaal diner met Spicy Frogs. We hopen dat hij er geen pijn in z’n buikje van krijgt.

Ik kwam binnen met een nieuwe tas voor Star Wars: Legion. Normaal gesproken had ik gewoon de bekende vistas genomen maar het vervoer van de warmachines vraagt eigenlijk wel om foam, dus had ik geinvesteerd in de enige aanbieder van foam op maat: Battle Foam. Een bijzondere stevige tas trouwens.

Zoals te zien kunnen ATST, speeder, ATRT en bikes in het foam. De troepen staan in twee blikken van Julesdes Trooper (van de Appie). De kekke Star Wars blikjes had ik al geruime tijd geleden op de kop getikt en opzij gelegd. (oorspronkelijk zijn het pennenbakjes en zat er een zakje snoep in).

Nu passen daar de movement rulers, distance rulers, dobbels en gemagnetiseerde wapens in. En daarnaast uiteraard een vakkendoos met fiches (die kwam wel uit de vistas van de LIDL).

Het was voor mij en voor Farid de eerste keer met Star Wars Legion. Nadat we ter plaatse twee legerlijsten hadden gemaakt via de website van TabletopAdmiral, kon de pret beginnen. Volgens goed Murphy’s gebruik sloegen we de intro over en startten met 2 800 punten legers. Ze waren zelfs precies 800 punten elk. Op tafel werd er niet gespeeld op de stroken waar je de kaartjes ziet liggen. Een SWL tafel is 3 foot diep. Een formele tafel is 3*3 foot, wij hadden het dubbele (6*3).

De enige figuren die bijna af zijn geschilderd zijn de Stormtroopers. Aangezien ik veel tijd heb gestopt in het customizen van de spullen. Alle Troopers en Rebels zijn doorgezaagd door het middel en uniek gemaakt in de poses. Daarnaast zijn er een aantal Head/Arm swaps. Alle wapens van de warmachines zijn gemagnetiseerd. Dan kun je precies op de bak hangen wat je hebt. Ik houd wel van WYSIWYG spelen.

Aan het begin van het spel vindt het bepalen van de opstelling, het scenario en de weerscondities plaats met een schuifspel. Dit is best belangrijk om te beinvloeden voor je leger. Heb je bijvoorbeeld een langzaam leger, dan is slecht weer best handig om de snelheid van je tegenstander te beperken.

Tijdens het spel gebruik je per beurt een commandokaart om te bepalen wie begint. In het algemeen kun je orders direct bij units neerleggen, of ze later ad-random uit een zakje trekken. Hoe meer je wilt neerleggen hoe lager je prioriteit. Bovendien zorgen specifieke commandokaarten van je leider voor speciale gebeurtenissen. Het is dus elke beurt een afweging welke kaart je gaat spelen en wat je tegenstander gaat doen. We speelden het bezetten van 3 communicatiepunten en Farid begon meteen met de opmars om er 2 van de 3 te pakken. Hij stuurde Luke mee.

Zijn SnowSpeeder ging head-to-head met mijn ATST. Daar leek iedereen wel een hekel aan te hebben. Volgens de regels kan de Speeder trouwens over mij heen vliegen.

Dat deed hij ook na het beschadigen van de ATST. Darth Vader en een eenheid Troopers bewogen uit de vuurlinie van de Speeder en Darth gooide in het voorbijgaan achteloos zijn lightsaber. 3 wonden op de Speeder!

2 andere squads schoten de Speeder uit de lucht. Een gevoelige emotionele tik voor onze Rebel Commander. Inmiddels trok het gevecht enige belangstelling. En er werden ijsjes uitgedeeld.

Foto Bernd

Nadat Farid wraak had genomen door met Luke en 2 Ion gunners mijn ATST te slopen kwam Vader orde op zaken stellen. Luke was gewond geraakt door schoten van de Troopers en Vaders Lightsaber en dit was de tijd om hem te overtuigen om terug te keren van zijn dwaling en zich aan te sluiten bij zijn roots.

Afijn, hij wilde niet en zette de fameuze “Son of Skywalker” kaart in om met 2 aanvallen zijn vader te kelen. De upstart! Darth Vader incasseerde en maakte hem af. Inmiddels was hij wel terug gebracht van 8 naar 2 wonden, maar daar zijn de Med-Pods van het Imperium goed voor.

De Luitenant die het commando van Luke overnam chargeerde met een squad rebels en gooide 4 handgranaten op Darth, die toch even een traantje moest wegpinken (het blijft je zoon nietwaar). Hij dodge‘de de granaten, Force Choke‘de een trooper en schakelde de andere 3 uit met z’n lightsaber. Kan zo in de film! Na een laatste rebel wanhoopsoffensief met de ATRT was het spel afgelopen.

Het aardige is overigens dat het winnen van de scenario afhing van het bezetten van de drie communicatiepunten. Farid stond na beurt 4 voor met 3-2 en ik won uiteindelijk in beurt 6 met 5-6. Dat had makkelijk anders kunnen lopen. De verliezen in troepen aan beide kanten deden er niet toe. En dat is precies het aardige van Legion. Het missiespel vooraf, de strategische kaarten tijdens het spel en het belang van objectives maken dat Rebels en Imperials gelijke kansen hebben.  Het was een leuke en ingespannen pot. Farid was aan een terrasje toe. Bedankt voor een leuke dag!

Ik ruimde de boel weer in de tas. Voorlopig heb ik nog een hoop te schilderen. maar het is een leuk spel om te doen. Indien je niet speelt met Jedi’s maar met “normale” commandanten, dan gaat het nog wat meer naar een “historische” scifi game. De regelset heeft zo z’n abstracties, maar speelt uiteindelijk soepel. Voor andere spelers die net beginnen: de LOS en Cover regels in het boek zijn inmiddels veel duidelijker geherformuleerd. Kun je vinden op internet. Voor degenen die opzien tegen het bouwen van de figuren: een normale figuur is lijf, armen+wapen en voetstukje. Die drie onderdelen zijn in een minuut in elkaar te zetten. geen flash. Armen hebben unieke pasvorm en kunnen maar in een figuur. Warmachines hebben tussen de 10 en 20 onderdelen. In 2 uur zet je een standaard legertje met uitbreidingen in elkaar met een tube superlijm. Dus laat je niet weerhouden.

De spelers en het publiek kunnen zich makkelijk inleven in de scenes :)
Verdict: goed mechaniek, leuk spel, en Star Wars!

Even pochen met m’n ATST. In de originele bouwdoos gaat het luik naar rechts open. In de film naar achteren. Ik heb dus de turret ring moeten uitboren/uitzagen, het luik moeten uitboren/uitzagen en de binnenkant van het luik voorzien van handgrepen. De man in de turret is Generaal Veers. Z’n benen zijn inmiddels in gebruik bij een vrouwelijke rebel squad leader, maar daarover later meer.


Foto Bernd

En natuurlijk kon er nog even onderhandeld worden over geschilderd tin.

Tot volgende week! En kijken jullie ook even naar de Field Trip van Rick Mol in hetzelfde theater?

Comments are closed.