Speldag 12 januari: Cruel Seas, Terraforming Mars, Antilopen Bedreigt en leeuw in aanbouw.

Er werd al vroeg aan veel tafels gespeeld. De spellen liepen danig uiteen, alhoewel overleven toch een rode draad vormde in de aanwezige spelsystemen. En natuurlijk was de koffie klaar!

Evert en ik besloten eens Cruel Seas te testen, het nieuwe spel van Warlord Games over de gevechten tussen MTB en E-boats. Ik had de basisdoos gekocht en een extra regelboek. De scheepjes die daar bij zitten (1:300) zijn erg mooi maar ook relatief groot. Aangezien ik een groot fan ben van deze periode, had ik echter al twee vloten liggen in 1:600. En die gingen we vandaag gebruiken.

Het aardige is dat het spelmateriaal dat bij CS wordt geleverd moeiteloos ook bij 1:600 past. Deze drenkelingen bijvoorbeeld. Maar ook de eilanden, banken en rotsen.

De wakemarkers (die de snelheid van het schip aangeven) passen ook prima bij deze E-boat.

Om op de kleinere schaal te spelen, hebben we de snelheden van schepen en torpedo’s gehalveerd en de schietafstanden hetzelfde gehouden. Daarmee waren we ook af van de wel erg gecomprimeerde schietafstanden die Warlord had gebruikt. De afstanden lagen nu in dezelfde orde van grootte als de afstanden in de regelset die ik voorheen gebruikte (Action Stations).

Bij het spel worden kaartjes geleverd met scheepsinfo. Er zit ook een hele set aan counters bij om hierop te leggen. Top Tip: kaartje plastificeren en met wipe-drie markers erop schrijven. Geen Counters die per ongeluk schuiven en wel zo duidelijk. De counters worden gebruikt voor critical hit effecten maar die kun je ook aankruisen. Vergeet trouwens niet dat een critical hit kan worden gestopt met een skill test van de crew. Veterane crews zijn bikkels!

De torpedo markers doen het prima op deze schaal. Ik ga ze nog schilderen en zorgen dat ze qua kleur bij een bepaalde boot horen. Dit is trouwens een foto van scenario 2 waarin we proberen een merchantman en een dock te torpederen. Torpedo’s moeten het target halen, dan raken (ToHit roll) en dan geen dud zijn (Dud Roll). ook hier werken veterane crews een stuk beter. De meeste van je torpedo’s gaan onder schepen door of missen.

Zoals gezegd ik heb nogal een voorraadje 1:600. Deze Mulberry Caissons bijvoorbeeld.

Duitse U-boat, Vorpostenbote, late E-boat, vroege E-boat en garnalenkotter met bewapening. Bij de regels zit een hoofdstuk hoe je de punten van een boot bepaalt met voldoende keus aan opties in bewapening, uitrusting en crew kwaliteit. Dat laatste speelt een enorme rol in het spel.

En hier wat Engelse voorbeelden met AA schip, Corvette, Tug, Fairmile MGB en Vosper MTB.
Hoe speelt Cruel Seas en waarom?
Punt 1: Allereerst het spel speelt leuk, snel en er zitten nogal wat onduidelijkheden in de regeltekst die zijn verholpen met Errata. Kop dus niet het hele dure hardcover boek. De bijgeleverde spelmaterialen zijn prima, alhoewel het plastificeren van de scheepskaarten en het werken met een stift handiger is dan alle losse markers. De specificaties van de schepen staan in het regelboek. Dus zelf kaartjes maken kan. Het zou wel aardig zijn om kaartjes voor de meest normale schepen los te kunnen kopen.
Punt 2: De bijgeleverde boten (die ik dus hier niet heb laten zien) zijn erg mooi, maar ook erg groot. Dat brengt me op de vraag: waar is dit spel voor bedoeld? Volgens John Stallard (de auteur) op het blog van JW is het spel vooral bedoeld om de MTB’s en MGB’s tegen elkaar te laten knokken. In dat geval kun je met 1:300 op een normale tafel je hart op halen (maar dan wel zonder torpedo’s want die raken kleine boten niet). Dan heb je dus een gunboat gevecht.

Punt 3: Maar voor mij is het aanvallen van konvooien een belangrijk onderdeel van het spel.  Daarvoor is het ruimte hebben om te manoeuvreren wel belangrijk. Dat betekent of grotere tafels of kleinere schaal. Bijvoorbeeld: in het originele spel vaart een MTB 40 cm en doet een torpedo dat ook. Je vaart dus 40 cm, lanceert een torpedo die de volgende beurt ook 40 cm aflegt. Dat betekent dat een vrachtschip (10-20 cm per beurt) vaak 1 beurt van een torpedo af zit na lanceren, op een tafel van 120 breed. Het is een koud kunstje zo dichtbij te komen dat het bewegen van het doel er niet meer toe doet. Op een grotere tafel of een kleinere schaal is een torpedo 2-5 beurten onderweg en wordt het in positie komen en vuren plotseling een interessante exercitie. Als je 1:300 gaat spelen op een normale tafel ben je of gelimiteerd in de scenario’s of het afschieten van grote schepen wordt relatief makkelijk.
Punt 4: De regels zijn betrekkelijk abstract, maar in de huidige vorm zitten er wel een paar vrij domme dingen in. Er zijn al huisregels op het net te vinden (van David Manley bijvoorbeeld), maar wat is het minimum dat je volgens mij moet aanpassen zonder het spelsysteem te veranderen en waarom?
A) Grote schepen draaien als balletdansers. Limiteer Large/Huge ships tot 1 turn van 30′  per beurt.
B) Grote schepen die stilliggen mogen tot 90′ draaien. Volslagen onzin. Afschaffen voor Medium, Large, Huge ships.
C) Splashes van near misses maken het treffen van schepen makkelijker. Afschaffen, is een regel die past bij 30 cm geschut op een afstand van 15 km maar niet bij klein kaliber wapens.
D) Schieten met klein kaliber wapens op grote schepen. De romp van een groot schip schiet je niet lek met een pop-gun. Vergeet Critical Hits 1,3,4,6 op Large en Huge ships voor kalibers beneden 4 inch. Laat MG/HMG/20mm geen rompschade doen op Large en Huge ships.
E) Searchlights hebben geen nadelen. Aanpassen. Als je je searchlight gebruikt krijgen alle schepen die op je schieten een +1 niet alleen het schip dat je beschijnt.
F) Vergeet luchtaanvallen. Vrijwel alle acties van de schepen uit Cruel Seas vinden plaats bij nacht. overdag worden ze namelijk door vliegtuigen uit het water geblazen. Wil je toch vliegtuigen, voeg dan toe dat vliegtuigen geen bommen of torpedo’s gooien maar schieten met MG. Dat kan namelijk niet in de huidige regels. Behandel het als normaal MG vuur met meerdere lopen.
G) Kijk uit met grote schepen: Ik zie op het net mensen enthousiast slagschepen in 1:350 plakken. Niet aan beginnen! De grote kalibers op die schepen kunnen snel bewegende doelen als MTB’s niet eens raken. Het damage systeem is er ongeschikt voor (het schaalt niet) en de schepen kunnen niet fatsoenlijk bewegen. Wil je vloten tegen elkaar zetten van slagschepen pak dan een andere regelset als General Quarters oid.
Verdict: met een minimum aan aanpassingen en wat beperkingen in het scenario is het een hele leuke snel speelbare set. Nieuwe spelers pakken het makkelijk op en je hebt het regelboek amper nodig. Voor grotere acties blijf ik zelf 1:600 doen, maar ik heb inmiddels pacific 1:300 aangeschaft. Dat zijn weer hele ander scenario’s dan konvooien. Ik ben enthousiast (maar wel met de aangegeven wijzigingen).

Petra had Terraforming Mars voor het eerst bij zich.

Hierin moet Mars bewoonbaar gemaakt worden. Mooiste maatregel die ik hoorde langskomen? Een asteroide op Mars te pletter laten slaan om een zee te maken.

het spel is rijk voorzien van markers. Het geld zijn de metalen blokjes. Verdict: leuk, verrassend en interessant. Houden we erin!

En ons wekelijkse Saga duo was er natuurlijk.

Elke keer als ik Dark Age figuren geschilderd zie krijg ik de neiging weer te beginnen. Fraai!

Er werd ook druk gestudeerd op de nieuwe versie van Warhammer Role Play.

Daarna konden de lessen direct in de praktijk worden gebracht in de campagne van Erik.

Deze dame heeft een gemoed. Gerard kon dat wel waarderen.

Ze ging zo gemoedelijk te werk dat het monster van z’n stokje ging.

Waarna het dorp nog een antilope joeg om resources te verzamelen voor Kingdom Death Monster.

Hans en Marcel zaten te knutselen. Uiteraard was de tafel ook het klets brandpunt voor langslopende leden.

Marcel is druk bezig met het schilderen van zijn zelf gesculpte en gegoten ACW figuren.

Victor ging verder met zijn Guildball mascotte. Een Leeuw!

Zo te zien past dat prima bij de rest van z’n figuren.

Tot Volgende Week!

 

Comments are closed.