Patricks Fruitmand van Games op afstand

Jarenlang speel je met vrienden, thuis en op clubs games. War games, Board games, Card games. En toen kwam Corona langs. Mensen in isolatie, lockdown, social distancing allemaal zaken die compleet nieuw voor ons zijn en die grote gevolgen heeft voor hobbies waarbij mensen aan tafels met elkaar een game spelen.

Al snel zocht ik naar mogelijkheden om toch met vrienden contact te houden en zo af en toe toch een game te spelen. Een game zonder persoonlijk bij elkaar in 1 ruimte te zijn roept om gebruik van digitale media. En daar is genoeg van voorhanden.  Zoom, Webex Meetings, Skype, Facetime, Whatsapp zijn er slechts een paar.  Daarnaast zijn er natuurlijk ook de speciale platforms voor het online spelen van boardgames. Zie ook de Murphys Discord voor nog veel meer hier over.

Ik ben geen speler van video/computer games, het trekt me gewoon niet. Ik ben veel meer van de figuren op tafel, op het bord, scores bijhouden met potlood en papier. Dingen voelen en kunnen aanraken. Dat geeft mij plezier bij het gamen. Het maakt dat ik me meer met het spel verbonden voel. In tegenstelling tot spelen op een scherm, scores bijhouden op een scherm. Niet mijn ding.

Daar zit je dan. Je wilt toch gamen maar het liefst met zo min mogelijk digitale hulpmiddelen. We kwamen al heel snel uit op FaceTime van FB Messenger. We gebruiken het eigenlijk alleen om elkaar te kunnen zien omdat dat toch prettiger werkt dan alleen teleconferencing en om af en toe een plaatje, tekening of dobbelsteen voor de camera te houden.
Daarbij is het ook ontzettend laagdrempelig, iedereen met een messenger op zijn telefoon, tablet of computer kan aanhaken. En zonder noodzaak om ook nog eens een computer deskundige te zijn.

Wil je op deze manier spelen dan is het wel van belang dat je games kiest die ook redelijk eenvoudig op die manier gespeeld kunnen worden. Bolt Action is bijvoorbeeld niet direct voor de hand liggend.

Wij kwamen eerst uit bij Four Against Darkness een Solo mini DnD game waar je zelf de dungeon tekent, met monsters vecht, een opdracht uitvoert. Een solo game, met de mogelijkheid om in een mini versie een DnD achtig iets te spelen. Hoe speel je dat via FaceTime ?  Eigenlijk redelijk eenvoudig.  Je zorgt dat elke deelnemer een raster papier heeft, een overzichtje van dungeon kamers/gangen die getekend moeten worden.
De eerste voorzie je van X en Y coördinatie. De dungeon kamers/gangen van een nummer bij de deuren/openingen. Dan is het een kwestie van rollen van dobbels, kamers tekenen en af en toe met elkaar de tekening vergelijken of iedereen het zelfde heeft. (gewoon plaatje voor de camera houden werkt prima).
Het avontuur ontwikkelt zich door dobbels te rollen voor de events die plaats vinden. Spelers kunnen dan vechten, verdedigen, zoeken door het rollen van dobbels en de getallen met elkaar te delen. Ja valsspelen is dan heel makkelijk, maar ook ontzettend niet leuk. Dus niemand doet dat eigenlijk.

Een andere game die we op deze manier zijn gaan spelen is het befaamde Kingdom Death Monster.  Een spel waarbij je op een bord met survivors tegen monsters vecht. De monsters zijn card driven met hun eigen IA cards. Om dit te kunnen spelen is het eigenlijk wel noodzakelijk dat elke deelnemer het spel heeft en heeft opgezet. Het spelbord heeft al x en y coordinaten dus dat is makkelijk. Mijn survivor staat op K-12 bijvoorbeeld.  Om prettig  te kunnen spelen moet je de figuren eigenlijk wel voor je op het bord hebben.
Daarbij is het heel fijn dat elke speler over de verschillende card decks beschikt.  1 speler is verantwoordelijk voor het beheer van de decks en trekt daar de random kaarten uit, shuffelt  als het nodig is etc. De medespelers kunnen dan uit hun eigen decks de genoemde kaart vissen en samen met elkaar kan de kaart gelezen worden. Dat werkt dus eigenlijk nog  beter dan spelen aan 1 tafel waarbij er maar 1 kaart is die moet worden voorgelezen en uitgelegd. Die stap sla je nu over omdat iedereen het tegelijk kan lezen.
Iedere speler houdt zijn eigen survivor bij op zijn eigen sheet, alleen aan het eind van de dag is er 1 speler die alle info verzamelt en in een overzicht samenvat en deelt met de anderen. Voor dit spel zou dat ook met Scribe KDM kunnen, maar zoals gezegd die toepassing disconnect mij in feite van het spel.
Al met al klinkt het als een heel gedoe. Maar KDM als spel op tafel zetten is altijd een heel gedoe. Het spelen via FaceTime maakt het niet lastiger. De eerste sessie zal het even uitproberen zijn wat prettig voor je werkt, maar het went heel snel.  Wij zijn in ieder geval lekker op dreef met onze nieuwe KDM Campaign of the Crown.

Een ander spel is natuurlijk Dungeons & Dragons 5e editie. Een spel wat lijkt te zijn uitgevonden om via social media te spelen. Het spel maakt in principe geen gebruik van een game bord, maar van fantasie van de spelers. De Dungeon Master leest het verhaal, legt vragen voor aan de spelers, stuurt monsters op ze af. En hij hoeft niet eens een scherm op te zetten voor zijn dobbels, boekjes en kaarten.
Spelers bouwen in hun fantasie het verhaal en rollen dobbels, vechten met de monsters, en overleggen met elkaar over wat te doen. Ik zie hier feitelijk geen enkele beperking bij het spelen via FaceTime. Ik denk dat Bernd nog wel kan en wil vertellen hoe het voor de Dungeon Master is om op deze manier te spelen.

Waar ik ook nog over aan het denken ben is om Rangers of Shadowdeep te spelen. Een skirmish in fantasy setting, solo of met max 4 spelers te spelen. Het speelveld wordt dan een veld met Hexagons.  Op een tafel of geprint op een of meer A4 tjes. Verplaatsing van de figuren gaat dan via de coordinaten van de hexagons. Ik heb dit nog niet op deze manier gedaan, maar ik zie wel mogelijkheden.

Een Game spelen via een eenvoudige opzet van FaceTime of Whatsapp. Ik kan het iedereen aanraden. Het is leuk en gezellig en iedereen kan het. Ik ben benieuwd wat voor games jullie kunnen inzetten op deze manier.

Speel ze!
Patrick

Comments are closed.