14 februari: Slag bij Salamanca (Campagne Spaans Schiereiland)

De slag bij Salamanca (22 juli 1812) vond plaats in Delft waar met de WRG regels een speeltafel, met meer dan 1200 figuren, kreunde onder het gewicht van een grote hoeveelheid tin. OLYMPUS DIGITAL CAMERAGelukkig waren we in Delft waar de ingenieurs het traagheidsmoment van de tafel goed berekend hadden!OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Engelsen begonnen direct met een cavalerie charge op de linkerflank, de Fransen hadden daar geen antwoord op en werden teruggedreven.OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn het centrum en rechterflank werd de druk op de Fransen opgevoerd, maar kon er geen doorbraak geforceerd worden ondanks verwoede pogingen van Spaanse/Portugese cavalerie/infanterie. Aan beide kanten werden carre’s gevormd en weer ontbonden door dreiging van cavalerie charges.OLYMPUS DIGITAL CAMERADe strijd ging op en neer, uiteindelijk gaf het instorten van de Franse rechterflank  de Engelsen de overhand en de overwinning was een feit.OLYMPUS DIGITAL CAMERALeuk dat er weer eens een flinke hoeveelheid troepen op tafel stond.
Evert Pater

Naschift van de fotograaf:
Omdat de tafel goed volstond was het voor een buitenstaander nauwelijks te volgen wat er gebeurde. (voor sommige spelers gold dit ook). Ruim 1200 tinnen figuren stonden min of meer opgesteld.
Het aantal plastic figuren was op één hand te tellen. Omdat aan het einde van de slag vrijwel alle figuren aan de Franse kant stonden, hebben we aangenomen dat de geallieerden hebben gewonnen.
Karel vd Arend

 

1 Comments.

  1. Gaaf, goeie ouwe WRG.