Fieldtrip Salute 2015 deel 2: Koffergames tot Marshmellow Man

Na een lichte lunch gingen we verder met de demo verkenning. Ik kwam m’n tweede koffergame tegen. Hier scharnierde het gevechtsveld open. Al met al ook een prima oplossing.IMG_4522 Er komen wel heel veel regelsets bij voor SciFi. Die leiden dan weer tot leuke tafels. Een mooie oplossing voor een kleine tafel met veel hoogteverschillen voor skirmish was deze.IMG_4524 Mooi detail dat met militaire nauwkeurigheid elke container uniek is genummerd. IMG_4526Pal ernaast een Future building in aanbouw.IMG_4527 Op diverse verdiepingen waren tuinen aangelegd, met mooie doorkijkjes door de glazen plafonds.
IMG_4529De weg liep onder het huis door. We kregen sterk de indruk dat dit project nog WIP was.
IMG_5475De grote Malifaux tafel was wel kleurrijk maar wel een beetje samengeraapt uit andere demo’s. Het kleurenpallet trok in ieder geval de aandacht. Ik vond het wel erg bont.
IMG_4535Voor degenen die Superhelden spelen: er stonden twee Arkham Asylum tafels. Dit was de grootste. IMG_4538De mooiste en kleinste komt later.
IMG_4539Oshiro had weer een Japanse tafel om hun terrein te laten zien. IMG_4542Ze breiden al aardig uit om zowel dorpen als steden en boten op tafel te kunnen zetten. Dit soort tafels zijn altijd een genot om naar te kijken, zelfs als er niet gespeeld wordt.
IMG_4543Uiteraard mocht in 2015 Waterloo niet ontbreken. IMG_4548Deze 6mm set-up was een goed voorbeeld hoe je in de kleinere schalen grotere slagen kunt spelen. IMG_5501Hougemont was centraal gelegen en natuurlijk inclusief de tuinen uitgevoerd.
IMG_5500Alle eenheden waren voorzien van naam, rang en nummer! IMG_4549Daarnaast stond La Haye Sainte nog een keer maar dan in 15mm. IMG_4577Op de volgende tafel was een slag van een Very British Civil War aan de gang. De vriendelijke opa die ons te woord stond bleek een Engelse Fascist in 1930 te zijn die probeerde de macht te grijpen in dit rustieke dorpje.
IMG_5507Helaas was zijn tank net verruineerd door zijn communistische tegenstander. Ze hadden er met pistolen op geschoten!  Very Un British, zijn even oude tegenstander moest wel een communist zijn. Ze moesten er allebij hard om lachen.
IMG_4556Sommige tafels zijn zo groot dat je je afvraagt na hoeveel pinten het een goed idee leek.
IMG_4565Op deze tafel werd een Drop Zone Commander gevecht uitgevochten tussen de Scourge en de rest van de wereld.IMG_5510 De hoeveelheid modellen was adembenemend. Evenals de scenery. IMG_4563De eigenaar stond erbij en verklaarde dat het verzamelen een beetje uit de hand was gelopen. Petra had een field day.
IMG_4564Hoe maak je een Cathedraal met aardbevingschade? Nou zo!
IMG_4567 En dan kun je er skirmish in gaan spelen. IMG_5526Het ziet er zo eenvoudig uit, maar maak het maar eens.
IMG_4569Op de club wordt er veel X-Wing gespeeld, en ook op Salute was er een demo van. De Trench Run natuurlijk!
IMG_4571De tafel bestond uit tegels en liet zich moeiteloos opbergen. Petra moest natuurlijk wel even Ties fotograferen.IMG_5530 Bijna elke fabrikant van scenery had een eigen tafel op Salute. (Of sponsorde er een).IMG_4581 4Ground timmerde ernstig aan de weg met meerdere tafels. Deze was WO2 met een goede demo hoe de bijgebouwen van La Haye Sainte als gebouwen van een dorp worden gebruikt. IMG_4583Ruines kun je ook styleren. Deze SciFi tafel deed dat met een aardig effect. het duurt even voor dat je je realiseert dat er geen puin ligt! IMG_5551Onze aandacht werd zeer zeker getrokken door deze man: hij gaf de speedpainting wedstrijd/workshop/knutselhoek. IMG_4594Ook voor kinderen. IMG_4579Een mooie gelegenheid voor een intermezzo. Wat ons opviel was de leeftijdsopbouw van het publiek. Er voldoen nog steeds veel bezoekers aan het signalement oud(er), man, grijs, te zwaar (zoals ik zeg maar). Maar er waren dit jaar opvallend veel jongere bezoekers. Dat kan te maken hebben dat er ook heel veel SciFi, Fantasy en Superhelden spellen uitkomen. En flink wat kinderen. En ik heb me zeer vermaakt om te zien hoe kinderen en volwassenen met elkaar spelen. Zombicide bijvoorbeeld: waarbij Zombies helemaal niet eng zijn. IMG_4587Pegasus Bridge, waarbij een geschiedenisles onderdeel uitmaakte van het spel dat door de spelleider enthousiast werd uitgelegd. IMG_4667Een James Bond scenario waarin er ingebroken werd in een geheime basis.IMG_5602 En een buitengewoon geconcentreerde jonge speler die het de auteur van Daisho het knap lastig maakte. In alle gevallen was er concentratie genoeg bij de jonge bezoekers, als er maar een tegenspeler was die het met een mooi verhaal uitlegde. En die waren er. Dat soort gamemasters zorgen voor de volgende generatie. Bedankt!IMG_4546We gaan verder met het reguliere programma: de bouwer van deze prachtige tafel stond uit te leggen dat hij het belangrijk vond dat zijn tafel qua troepen en grondschaal precies paste.IMG_5558 Weer een goede reden voor 6mm (nietwaar Marcel?). Scenery en troepen pasten prima bij elkaar en hij had de eenheden uitgerust met kaarten waarop commandant en eenheid af te lezen waren.IMG_4591 Het enige wat miste was een tafelkleed.IMG_4590 Maar het effect was verbazend.
IMG_4592Soms kom je een spel tegen wat het moet hebben van het concept en niet van de uitvoering. Ze zijn er nog: de korte conventiespellen met een uitbundige spelleider. In dit spel raced James Bond op skies de heuvel af en moet je hem insluiten. Je bent niet voor niets hoofd-baddie Ava Launch van de evil Scorpion.  Je hebt de beschikking over mannen, snowmobiles, en zelfs een helicopter! Nadeel: “We need Mr Bond Alive!” En de baas is al zo makkelijk.IMG_4597 Natuurlijk was Old-Skool ook present. Zo hoor je traditioneel te wargamen. Met een traditioneel fraaie tafel.IMG_4600 De Dystopian Wars tafel zag er fris uit. Fraaie modellen en mooi mediterraan water. IMG_4610Een tweede conventiespel was de Dambusters, waar je met een bommenwerper de stuwdammen in Duitsland bombardeert. Iedereen kent de film. Hierbij had de navigator hetzelfde targeting device als in het echt. IMG_4613Infrarood sensoren op de dam bepaalde of de launch afstand correct was. IMG_5573Evenals de effecten van de luchtafweer die met geluideffecten werden aangegeven. IMG_5572Er was zowaar een warhammer tafel. Maar dan wel OldHammer, er werd fanatiek gespeeld met een oude versie van de regelset. Op tafel stonden veel modellen uit de 90’er jaren op tafel. IMG_4620Een van de impulsaankopen van mij was een warband voor SAGA. Uiteraard had Gripping Beast een aantal demo tafels verzorgd. Een tafel met kruistochten in het midden oosten voor de nieuwste set van SAGA. IMG_5585Maar centraal stond een tafel met de Revenants!IMG_4626 Hierin heb je een warband met undead die door de necromancer commandant uit de grond kunnen worden getrokken als je de bijgeleverde lijkenpits weet te bereiken. Ik heb nu al voorpret voor de zombies, die ook bruikbaar zijn in de nieuwe Zombicide: The Black plague.IMG_4631 Voor de fanatieke computergamers onder ons: er is een ruimtespel versie van HALO! Ik heb even geen mening over de regels, maar de schepen zagen er cool uit. Helaas is de foto onscherp, maar het is de enige die ik heb 🙁 IMG_5396Ook Battlestar Galactica stond er, pal naast. Kennelijk modellen uit bouwdozen.IMG_5544We eindigen dit tweede deel met een beeld dat sommige van jullie bekend voorkomt: Marshmellow Man. IMG_4641Ook hier werd ie gebruikt bij een spel. Who you gonna call? Juist, in het volgende deel 3.

5 Comments.

  1. Leuk om te lezen. Die HALO miniatuurtjes lijken verdomt veel op Battlestar Galactica 🙂

  2. Rob van Staveren

    Bedankt voor alle foto´s inclusief toelichting. Erg fijn voor de thuisblijvers 😛

  3. Mooi om wat meer foto’s hiervan te zien.

    Die tafel met ruimteschepen is echter niet voor Halo (door Spartan Games), maar gebaseerd op Battlestar Galactica met Full Thrust als de regelset.
    De capital ships zijn blijkbaar bouwdozen.

    • Dank, nog even nagekeken en ik heb de juiste foto gevonden helaas is die niet scherp, maar toch maar toegevoegd. Bedankt!