Speldag 6 juni: C-Day, F-Day, B-Day, D-day, W-Day, E-Day, P-Day, S-Day

Omdat ik vandaag dienst had, en we gasten verwachtten liep ik al vroeg door een zomers Delft, waar de prijs van de parkeergarage bleek verhoogd van 14 naar 18 euro per dag. Gelegaliseerde afpersing van overheidswege met voorbedachte rade zullen we maar zeggen. Bij aankomst bij de zaal bleek de voorzitter al ruim aanwezig en waren de eerste tafels al bezet.IMG_4940 Een makkelijk begin van de dag. Ik was nog net op tijd om de gasten van vandaag te ontvangen: twee studenten Xana en Alexander kwamen voor een onderzoek naar bewustwording van natuurbehoud door het spelen van boardgames. IMG_5776Daarvoor gebruikten ze vandaag Catan het Oil Springs scenario. De boardgame die-hards waren in lichte opwinding verzameld.IMG_4937In deze variant van het spel wordt er olie gevonden op Catan, maar het gebruik van olie om grondstoffen te maken (heel lucratief) triggert een serie gevolgen voor de natuur en de leefomgeving. Misoogsten, overstromingen aan de ene kant, maar rijkdom en het bouwen van Metropolissen aan de andere kant. IMG_4939Binnen no time hadden de spelers uitgevonden hoe ze de natuurlijke omgeving maximaal uitpersend, nog net een acceptabele omgeving konden behouden en tegelijkertijd rijk konden worden. Een beetje multinational is er niks bij. IMG_5778De vragenlijsten die de spelers voor en na het spel invullen dienen als meetpunten voor het onderzoek. Onze voorzitter zijn metropolisplannen werden nogal gedwarsboomd door het inleveren van kaartjes, maar verder bleven het aantal overstromingen beperkt en stonden de bewoners van Catan, onder aanvoering van Rockefeller Frits, rijk te wezen op de rand van een bijna instortende leefomgeving.
IMG_5767Om D-Day 1944 niet geheel ongemerkt te laten passeren had Evert een scenario meegenomen in Normandie begin Juli 1944. Net voor Operation Cobra, probeert het Duitse Panzer Lehr boven St Lo een Amerikaanse verdedigingslinie te doorbreken. De Amerikanen zijn verrast over de Duitse aanval, en de Duitsers zijn verrast over de snelheid waarmee de Amerikanen tank support naar het front kunnen brengen om te trachten de tegenaaval in te zetten.IMG_5772Het spel begon met voor Duitse begrippen riante hoeveelheden van alles, behalve vliegtuigen. Onbetrouwbare lui die Luftwaffe.IMG_4930 Evert beschikte initieel slechts over twee ingegraven infanterie pelotons, en zelfs de Amerikaanse Artillerie was de eerste beurt koffiedrinken. Dat gaf hem de tijd om Xana en Alexander wat uitleg te geven. Ze keken hun ogen uit aan alle tafels, terwijl onze leden de olie uit Catan pompten.IMG_5775Voor mij was het prima dat de Amerikanen minder matineus aan hun stukken stonden: ik had last van enige verkeersopstoppingen.  Het leide wel tot mooie plaatjes. Meestal zie je aan Amerikaanse kant deze hoeveelheden rupsbanden. IMG_4943Na drie beurten waren alle Amerikaanse troepen van tafel geveegd. Alle Amerikaanse troepen? Neen! Een eenzame Company Commander bood moedig weerstand en overleefde 3 150mm barrages, 11 MG’s en een mortieraanval. Daarna belde hij de Amerikaanse Artillerie wakker en riep om hulp naar de tanks. Het zal wel een Redneck geweest zijn. IMG_4954De Amerikaanse tegenaanval schakelde uiteindelijk, met het verlies van 18 Shermans, 15 van de 18 Panzer 4’s uit.  Met de tanks aan beide kanten niet meer inzetbaar bleek dat inmiddels de Duitse infanterie zich had ingegraven op de objectives. De tegenaanval met Amerikaanse infanterie over open grond tegen MG’s en artillerie werd afgeblazen.
IMG_4961Het Duitse Panzer Lehr had zich van zn taak gekweten, maar hun voertuigen konden niet worden vervangen. Evert z’n nieuwe Shermans kwamen al van de landingsschepen rollen. Een prima scenario dat tijdens het spel 3 keer op het randje heeft gehangen. Ik heb opnieuw een hekel gekregen aan P47 Thunderbolts, 105mm artillerie en Rednecks. Evert krijgt tranen in z’n ogen van 150mm artillerie en het kader van Panzer Lehr. Want die waren als enige nog inzetbaar met tanks. Mooie pot. Bedankt Evert!
De Amerikaanse Tank eenheid bestond uit the Last Sherman. Geen 76mm helaas, anders hadden we hierna Fury kunnen spelen.IMG_4962! Cees, Peter H en Hans maakte een uitstapje naar de tropen met Bolt Action. Engelsen en Japanners streden om (suggesties: een voetbalveld, een hoofdweg in aanbouw, een droge rivier en een cricket veld.) Hans klaagde over de twee tegen een situatie. IMG_4936En ondanks zijn Target Rich Environment  (TRE) moest hij uiteindelijk het veld ruimen.IMG_4957 Dick en Jan plunderde vrolijk verder in de Dark Ages met Dux Brittaniarum. IMG_4949Zo te zien was het hoofdaandachtspunt van de plundering de plaatselijke kroeg. Of kerk. Of beiden. De architectuur in die tijd maakt het onderscheid wat lastig. IMG_4951Onno en Maarten hadden dergelijke twijfels niet.IMG_4953 Het ging duidelijk om de kroeg.IMG_4952 Wel een TRE waarin ratten snel heen en weer lopend het de schutters van Maarten z’n dwergen niet makkelijk maakten.IMG_5787 Gelukkig waren er ook wat grotere targets voor Maarten’s war machines.  Maarten overweegt inmiddels z’n hele leger maar aan luchtballonnen te hangen.
IMG_4967Lex en Mirjam bevochten de waste lands in 40K.  Overigens zingt Lex ook in een Rockband. Hardstikke goed ook nog (geen grapje).
IMG_5769Na het Wet-T-shirt debacle van de vorige keer hield Mirjam wijselijk wat afstand met de koffie. IMG_5770Vorige week kwam onze Zombie King Rob Zombie K uitgebreid aan de orde. Wat me plotseling opvalt als je de afgelopen maanden terug kijkt, is dat Eldritch Ed heel stilletjes steeds meer spelers corrumpeert met Arkham en Eldritch horror. In de gaten houden die gast!IMG_4971 Na Catan speelden de boardgamers verder met Puerto Diablo. Een nieuw kaartspel uit een Nederlandse kick starter.IMG_4968 Hierin maken de spelers carriere als een Piraat die op weg naar de haven Puerto Diablo avonturen beleefd. Het spel ademt de sfeer van middeleeuwse kunst in de kaartjes. IMG_4973En alhoewel het natuurlijk ook in de Engelse taal is te verkrijgen, heeft als je Nederlands verstaat de NL versie net wat meer sfeer.
IMG_4972The Verdict: stijle leercurve, niet altijd duidelijke handleiding, maar een leuk spel met diepgang en avontuur. Die gaan we nog wel eens spelen!
IMG_5789Vandaag geen Stattler en Waldorf, maar wel geknutsel. IMG_5768Het project van de dag was Britse Infanterie voor de Amerikaanse Onafhankelijksoorlog in aanbouw. IMG_4955Tot volgende week!

Comments are closed.