Piratencampagne woekert voort met Mad Captain, geamputeerde marinier, de eerste Legend of the High Seas en de Lost verliest Hull Points

In de bovenste regionen stond Jaap dus inmiddels op de 1e plaats, na een lange heerschappij van bijna anderhalf jaar van Hans’ privateers. De Nederlandse marine van het schip Monnickendam hadden tot nu toe een beproefd recept gehanteerd van een vuurlinie met vier mariniers met musketten en goed bewapende officieren. Menig scenario werd zo steevast gewonnen en Jaap stoomde almaar omhoog dus de afgelopen maanden. Tot april.Jemig! Het is alweer ergens eind maart dat ik voor het laatst wat heb verteld over de wederwaardigheden in de Spanish Main. Tot die tijd stond Jaap al enkele spelrondes bovenaan in de ranglijst met zijn Royal Navy bemanning van de Monnickendam, maar in de volgende rondes zou er veel gaan gebeuren. Tijd dus dit keer voor een uitgebreid fotoverslag.

foto 1In de onderste regionen is Peter een goede spar partner. Zijn piraten van Belleville’s Butchers gaan geen sterkere speler uit de weg, ook al levert dat wel eens een verlies op van één van de lieftallig geklede dames uit zijn bemanning. In een gevecht recentelijk tegen Kees’ piraten van de Black Pearl om de gouverneursdochter te ontvoeren (ja, daar is ze weer!) ging het hard tegen hard. Of was het Kees die zijn dochter overal over tafel heen sleepte, het arme wicht, om er vervolgens een aanval van Peter mee uit te lokken en dan alsnog zijn dochter in een laatste en uiterste poging te verliezen? Tja, dat laatste dus. Peter, you go dawg!

foto 2Kees’ kapitein Jack Sparrow heet tegenwoordig trouwens gewoon Sjaak Spreeuwenberg, want die blijft elk spel angstvallig op de rand van het spelbord staan. Beschermd door een wanton wench, zodat we ‘em ook niet kunnen aanvallen. Zoals Kees uiteindelijk zelf ook toegaf: lafheid is ook een levenswijze. Toch kwam Erwin onlangs in een poging een schip in de haven te stelen te dichtbij en spuwden Sjaak’s pistolen hete kogels. Dus het kan wel! En waarom niet, want Sparrowtje is inmiddels een nauwelijks nog uit te schakelen kapitein met fearsome reputation (hoe is het mogelijk…). Kom op Kees, leidt je piraten hoger op de ladder in deze campagne! Laat Jack’s kompas wijzen richting de strijd.

foto 3Lukas’ Red Brothers genootschap van piraten werd een tijdje geleden flink door de mangel gehaald door Robin’s McBride Gang piraten. De jonge piraat daagde de ander uit met de boude stelling om gewoon op zijn positie te blijven staan en ondertussen zijn tegenstander van verre met musketten af te maken. Robin accepteerde die uitdaging onmiddellijk, met een grimmige waarschuwing dan ook zeer hard aan te vallen. foto 4Lukas’ Red Brothers genootschap van piraten werd een tijdje geleden flink door de mangel gehaald door Robin’s McBride Gang piraten. De jonge piraat daagde de ander uit met de boude stelling om gewoon op zijn positie te blijven staan en ondertussen zijn tegenstander van verre met musketten af te maken. Robin accepteerde die uitdaging onmiddellijk, met een grimmige waarschuwing dan ook zeer hard aan te vallen. In de Lange Mars klonken telkens salvo’s van musketvuur, maar dan de volgende beurt moesten deze herladen en konden Robin’s mannen weer verder zonder gevaar. Jawel, er vielen wat slachtoffers, maar dat waren onbeduidende bemanningsleden die voorop gestuurd waren als lokvogels. Dichterbij gekomen kwamen Robin’s mannen aan de beurt die handgranaten in Lukas’ positie begonnen te werpen, om vervolgens in een bloedig handgemeen te raken. Het liep niet goed af voor de Red Brothers na afloop: de zwaargewonde eerste stuurman overleed en de bemanning is nu opgescheept met een kapitein die ‘mad’ is. Lukas duikelde naar beneden op de infamy ranglijst, en duikelt nog verder nu hij al een paar keer niet is geweest.foto 5In de bovenste regionen stond Jaap dus inmiddels op de 1e plaats, na een lange heerschappij van bijna anderhalf jaar van Hans’ privateers. De Nederlandse marine van het schip Monnickendam hadden tot nu toe een beproefd recept gehanteerd van een vuurlinie met vier mariniers met musketten en goed bewapende officieren. Menig scenario werd zo steevast gewonnen en Jaap stoomde almaar omhoog dus de afgelopen maanden. Tot april.

foto 6 In een spel met Erwin die toen een NPC-groep aanvoerde van een Spaans militair garnizoen, stormde beide partijen op elkaar af met elk een groep, terwijl de andere helft in verdediging bleef wachten. De mariniers werden afgeleid door wat privateers, terwijl de rest van de marine “heuvel 015” bestormde. Daar stonden echter goed uitgeruste Spaanse soldaten klaar. Zij en hun officieren hadden in vorige spellen aardig wat ‘skills & experience’ opgedaan, zodat het niet langer een onbeduidend garnizoenentje was. Aan beide zijde was er enorm veel vuurkracht aanwezig. Helaas kon één marinier al geen musket meer afvuren, want die bleek in een vorig spel na een ernstige wond een geamputeerde arm te hebben. Ja, dan kun je geen musket meer vasthouden en op 18 inch vuren. Aan beide kanten werden meermaals aanvallen afgeslagen en liep het aantal slachtoffers gestaag op. Wie zou als eerste op de helft zijn en een rout test maken? Het hing er om. Wie o wie…. Het werd Jaap die verloor. In het ‘after scenario’ deel liep Jaap pas serieuze schade op, toen één van zijn Hero’s een zware verwonding op de Injury List dobbelde. Een herkansing was aanwezig doordat bij de marine een Surgeon in dienst is, maar na een tweede en te accepteren dobbelrol werd het ‘dood’. De Hero moest met een enorme partij infamypoints van de scheepsrol geschrapt worden en die aderlating deed Jaap van plaats 1 duikelen naar 4. Een hard gelach, maar het bewijst het idee om in de campagne om de zoveel rondes te moeten vechten tegen een non-player crew.

foto 7In de ranglijst hadden een aantal spelers mazzel door dit verlies. Zonder er zelf veel te voor hoeven doen schoof Robin zo naar plaats 3, Erwin naar plaats 2 en Hans kwam voor éénmaal zelfs weer op plaats 1. Hans moest echter wat spelbeurten verstek laten gaan, omdat hij te ver vooruit liep op de andere spelers waardoor de ranglijst scheef begon te lopen en ook omdat er binnenkort heel veel spellen op zee onderling uitgevochten moeten gaan worden. Kees is ondertussen door weer regelmatig te spelen van plaats 6 naar 5 opgeschoven. Lukas is de laatste tijd afwezig door schoolse studie in het weekeinde? Na een gestage en dappere opmars is hij daardoor weer langzaam van plaats 4 gezakt naar plaats 6. Hopelijk weet hij zijn bemanning weer op orde te krijgen na de recente zware verliezen, zeker nu hij een kapitein met PTSS heeft. Peter doet het goed, ook al staat hij op de 7e plaats. Door de laatste maanden veel te spelen tegen hogere tegenstanders, heeft hij het voordeel van de ‘underdog role’ en vergaart daardoor heel veel infamy points. Langzaamaan begint hij te hijgen in de nekken van Lukas en Kees, waardoor deze campagne nog wel eens onverwachte wendingen kan gaan krijgen. Jaap moet ook weer de weg omhoog zoeken, maar zit nu in zijn re-enactment seizoen en stond op Waterloo éénmaal als sergeant van de 27e Jagers en was een andere spelronde vergeten dat die plaatsvond. Zeker in de verkeerde tijdzone gezeten op de oceaan en wat glazen en belslagen gemist?

foto 8In juni had Erwin eindelijk weer eens de kans voluit twee spellen te spelen. De afgelopen tijd waren er vaak oneven aantal spelers aanwezig en moest hij soms onverrichter zake naar huis zonder zelf gespeeld te kunnen hebben. In een scenario Sea Shore Search ontmoette hij Peter op het strand, welke bezaait lag met allerlei trofeeën van een vergaan schip. Het leverde beide van alles op, waaronder voor Erwin driemaal ‘fancy clothing’ (= 1x re-roll op eerste gefaalde rout test) voor zijn kapitein. Wel, één glitter pakje om indruk te maken op de dames van plezier in Tortuga is meer dan genoeg, dus de rest werd op de markt verkocht en leverde een extra duit aan dubloenen op. Erwin deed nog meer goede zaken, door onder andere meer musketten aan te schaffen voor zijn bemanning tot het maximaal toelaatbare . Bovendien is Erwin de eerste campagne speler die op zoek is gegaan naar een Legend of the High Seas. Succesvol zelfs, want sinds einde mei maakt Stede Bonnet deel uit van Les Barbares de l’Acadia. Naast dat Stede een bovenste beste kerel blijkt te zijn, zorgt hij er ook nog eens voor dat Erwin’s privateers niet meer van tafel moeten na 33% casualties, maar nu pas net als de piraten en marine pas bij 50%. We gaan zien of dat inderdaad tactische voordelen gaat opleveren in de campagne. Door ook nog eens te winnen van Peter schoof Erwin nu naar plaats 1.

foto 9En dan zijn we eindelijk in juli aangekomen met de laatste spelronde. Hans kon eindelijk weer volop meedoen, dus dat was al weer heel erg leuk. Twee spellen tegen Kees op zee, elk afwisselend met een NPC-bemanning van een ‘random’ op zee tegen te komen vijandelijk schip, deed Hans ook tweemaal een overwinning opleveren. Kees verloor dan wel als NPC-schip, maar wist toch een verlies van 2 Hull Points toe te brengen aan Hans’ schip genaamd Lost. Zelfs de Carpenter aan boord van diens schip had niet genoeg hout en nagels om de gaten te dichten. In Kees’ eigen spel met eigen schip had hij de pech dat een kanon explodeerde, verloor en geen punten pakten verder, en veel dubloenen kwijt was (50 om precies te zijn), om wederom een nieuw kanon te kopen. Hans verstevigde zijn plaats 2 met zijn privateer bemanning Just Numbers.

Robin moest met zijn piraten een spel spelen tegen een NPC-groep te land, en aangezien alleen Erwin er verder was deze dag, speelde de laatste een vrij spelletje (geen impact op de ranglijst en/of spelbeurten). Het werd het scenario Sneak Out Of Town, waarin 11 piraten hun weg terug probeerden te vinden na een avondje in de lokale taveerne richting hun schip. Erwin probeerde dat tegen te houden met een local town militia, maar ondanks het lange en uitdagende spel met heel veel beurten, wisten de piraten toch succesvol aan hen voorbij te komen (zelfs met teveel jajem in hun mik!). Robin had weinig slachtoffers en gooide in het ‘after scenario’ deel ook na lange tijd weer goed: elk bemanningslid was weer terug zonder letsel. Dat was na vorige spellen wel eens anders gelopen helaas. Daarmee verstevigde Robin zijn plaats 3. Voor de burgemeester van de lokale Spaanse militie verging het slechter, nadat hij tijdens het spel uiteindelijk naar 3 wonden en tweemaal een gefaalde worp met de dobbelsteen met Fortune nog de laatste wond probeerde te negeren. De goede man moest voor de rechtbank komen voor zijn wandaden in het spel en werd veroordeeld tot een boet van 11 Dubloenen. En hij haat piraten nog wel! Nou die zouden wel te betalen zijn, maar laat aan inkomsten achteraf van het spel nu maar 17 dubloenen binnenkomen…. Net genoeg om een Damsel met een mes terug te kopen, tegen het verlies van twee andere miliciens en een dure musket… Robin deed het beter qua inkomsten en kan misschien binnenkort kiezen voor meer kanonnen aan boord. Hij verstevigt zijn plaats 3.

foto 10In Jane’s Shipping Register staan de schepen van Hans en Erwin, de Lost en de Fontaine d’Or, nu qua bewapening bovenaan. Wie volgt, nu er in de campagne meer en meer zeespellen de komende periode gaan plaatsvinden onderling. En er een gerucht de ronde doet dat er ook een diepzee monster rondwaart in de Spanish Main?!?!?!
Ranglijst na spelronde juli

  1. Erwin              privateers        713 punten
  2. Hans               privateers        638 punten
  3. Robin              pirates             600 punten
  4. Jaap                royal navy       527 punten
  5. Kees               pirates             467 punten
  6. Lukas              pirates             444 punten
  7. Peter               pirates             397 punten

Op zaterdag 15 augustus gaan we weer verder met de volgende reguliere spelronde. Voor degenen die achterlopen kan er nog bij voldoende belangstelling gespeeld worden op 8 augustus?

Erwinfoto 11
(Foto’s in dit verslag van uw Royal Club Ginger Ale correspondenten Robin & Erwin)

 

Comments are closed.