Field trip: Een Quickie door het nieuwe Nationaal Militair Museum Soesterberg

Daar wij zaterdag 1 augustus op een bruiloft waren in Leeuwarden, is er deze week geen verslag van de speldag. Maar plannen is vooruitzien. Petra maakte een Field Trip naar het nieuwe Nationaal Militair Museum in Soesterberg deze zomer en dit is een korte reportage. https://www.nmm.nl/

Met nadruk zij erop gewezen dat de collectie ontzettend veel groter is dan deze impressie! Het nieuwgebouwde museum ligt tussen het groen op de voormalige vliegbasis Soesterberg. En gezien de temperatuur van 32 graden werd de airco in het museum zeer gewaardeerd. Buiten staan al een aantal voertuigen opgesteld onder wie deze MLRS. Aan de andere gevel staan ook vliegtuigen.IMG_5836En natuurlijk mag een Leopard niet ontbreken. IMG_5842Binnen in het museum is een combinatie gemaakt van hallen met vliegtuigen aan het plafond, voertuigen op de grond, maar ook met vloeren halverwegen en aparte kamers waarin veel interactie met objecten mogelijk is. De tentoonstellingen zijn ruim aangevuld met films, lichtbeelden en maquettes.
IMG_5843 Opstappend naar de maquettes is er een zaal waarin diverse issues worden toegelicht aan de hand van heel aardige modelbouw. In dit huis wordt aangegeven waar militaire technologie in het dagelijks leven zijn weg heeft gevonden. IMG_5852Zo te zien is de zoon des huizes een wargamer! IMG_5855Er wordt ook veel aandacht besteed aan de rol van militairen in de samenleving. IMG_5859Bijvoorbeeld in Nederland, bij rampen en evenementen. Maar natuurlijk ook bij parades. IMG_5863Daarnaast wordt ook gemodelleerd hoe optreden bij vredesmissies wordt ingericht.IMG_5866 En hoe beveiliging bij bezoek van regeringsleiders wordt uitgevoerd.IMG_5868 In het museum worden uiteraard ook de wapens en uitrusting geshowed. De meeste kleinere objecten zijn echter wat moeilijk fotografeerbaar vanwege de manier waarop ze in donkere zalen met displaycases zijn opgehangen. In deze reportage zul je verder dus weinig of geen handvuurwapens aantreffen. IMG_5875Dat het op missie niet alleen gaat om vuurkracht maar ook om de “Hearts and Minds” lieten de knuffels zien die aan kinderen worden uitgedeeld.

IMG_5876In het museum zijn heel veel voertuigen zowel statisch als in actiediorama’s te zien.

IMG_5883 De logische looproute is chronologisch. Van de zomer was de looproute nog niet helemaal ingericht dus we verspringen hier en daar even in de tijd. De 80 jarige oorlog was zeer bepalend voor het vormgeven van nederland en het Nederlandse leger.IMG_5901 Behouden wapens uit de tijd speelden ook de ontwikkeling van tactiek voor het goed gebruik van de nieuwe vuurwapens een belangrijke rol. Keurig geillustreerd met miniaturen! IMG_5905Met een grote stap door de geschiedenis staan we in een uniformgalerij met bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke piloot. IMG_5908Ook een flink aantal andere poppen zijn getoond in hun natuurlijke habitat, zoals deze soldaat in vol ornaat.

IMG_5913En voor wie zich afvraagd wat de juiste verf voor schepen is: Deze dus.IMG_5919 De strijd tegen en met het water speelt een belangrijke rol. Niet allen qua rampen, maar ook met het overbruggen van rivieren en het gebruik van water als verdedigingswerk.IMG_5920 In het museum is ook een hele serie modellen te zien uit de ontwikkeling van vestingwerken en burchten. Beginnend bij de Romeinen en hun forten in Nederland.IMG_5940 Daarna de ontwikkleing van terpburchten. IMG_5934De bouw van de eerste ring kastelen in de vroege middeleeuwen. IMG_5929De ontwikkeling naar de laatste generatie kastelen zoals het Muiderslot. IMG_5926En met speciale aandacht voor de bouw van vestingstadjes en havens. Aanbevolen voor de knutselaar!IMG_5925 Ook voor een aantal maritieme objecten is voor modellen gekozen. Echte schepen kun je oa vinden in Amsterdam, Lelystad, Rotterdam en natuurlijk Den Helder in de verschillende maritieme musea. http://www.marinemuseum.nl/
IMG_5943 De ontwikkeling van de wapenrusting en pantsering wordt toegelicht met een aantal prachtige voorwerpen. Zoals deze ruiter uit de vroege middeleeuwen. IMG_5954En natuurlijk mogen harnassen niet ontbreken.IMG_5957 (zitten alle ruiters nu op stijgerende paarden? het zou zomaar kunnen.) IMG_5952Naast deze tentoonstelling is er de mogelijkheid om op de computer combinaties uit te proberen van wapens en pantsering.IMG_6089 Hoe verloopt de wapenwedloop eigenlijk van dierenhuid via harnas naar invisibility cloak tegen een puntige stok via een musket naar een laserpistool? Ook wat meer entertainment met een militair tintje ontbreekt niet. IMG_6083 Afdalend naar beneden komen we in de grote hallen met wapensystemen. Zoals gezegd: vliegend en rijdend broederlijk boven elkaar, alhoewel het als SaR (Search and Rescue) heli boven een PRTL (Pantser Rups Tegen Luchtdoelen) systeem hangen misschien wat raar voelt. IMG_5961De wapensystemen op de begane grond zijn op verschillende manieren gebundeld. Soms op ontwikkeling in de tijd, soms op dezelfde periode, en soms missiegebied zoals deze UN voertuigen.IMG_5993 Uiteraard mag de M113 niet ontbreken.IMG_5972 Deze voorloper van de YPR als gepantserd personeelsvoertuig was zelf een generatie in een hele geschiedenis van halftracked, tracked en wheeled APC’s. IMG_6001Ook verkenningsvoertuigen hebben duidelijk een geschiedenis doorgemaakt met als meest recente ontwikkeling de door oa DAF ontwikkelde Fennek. In gebruik bij Nederland en Duitsland.IMG_6005 Met alle bezuinigingen van de laatste jaren zijn ze bijna verdwenen, maar ooit hadden we ruim duizend tanks. Na de oorlog natuurlijk oa de Sherman. IMG_6010Daarna de Centurion. IMG_5998En afgesloten met de Leopard 2 A6, volgens insiders de beste tank ter wereld.IMG_5995

In een leger is het niet allemaal wapensystemen wat de klok slaat. behoudens de inwendige mens (die uitgebreid aan de orde komt in een verzameling veldkeukens), is ook gewonden transport een belangrijk item.IMG_6018 En ook hier is de ontwikkeling duidelijk te zien! IMG_6021Afstappend van de voertuigen nemen we een kijkje bij de kanonnen. Een fraaie verzameling Anti Tank kanonnen is voorhanden. Tweede Wereldoorlogspelers moeten in ieder geval de 6 ponder en de 17 ponder herkennen.
IMG_6003En daarnaast mag ook de AA niet ontbreken. Er is overigens een apart Luchtafweer museum http://www.hcglvd.nl/index.php/nl/    . IMG_6000De tentoonstelling AA wordt buiten voortgezet met de Nike-Hercules, bedoeld om met nucleaire lading grote formaties bommenwerpers te vernietigen. IMG_6011Een mooi bruggetje naar wat vliegend materieel. Zoals deze DC-3 transport. In sommige landen vliegen ze 65 jaar na de oorlog nog steeds. IMG_5990In combinatie met Luchtmacht en Marine Luchtvaartdienst heeft Nederland door de jaren heen een eclectische hoeveelheid vliegtuigen en helicopters gehad. Pas in de laatste jaren van de 20e eeuw zijn we wat meer gaan standaardiseren. Van vliegboot naar jager zal ik maar zeggen.IMG_6032 Toen kwam de overstap naar het straalmotorentijdperk met deze Gloster.IMG_6013 En zijn we via oa de NF5 en de Starfighter bij de welbekende F16 geland. IMG_5996Overigens hebben we ook Amerikanen gelegerd gehad op zowel Soesterberg als Gilze Rijen. Ook een van hun toestellen staat in het museum.IMG_6006 Naast de vliegtuigen wordt ook uitgebreid uitgelegd hoe de motoren eigenlijk werken, voor de meer technische aangelegde leden een must see. IMG_6014Zoals al eerder vermeld kun je ook op techniek of thema kijken naar het museum. Bijvoorbeeld naar trekkracht. Een mitrailleurkar met een vermogen van 2HK (hondenkracht) bijvoorbeeld. Er werden trouwens ook honden gebruikt voor munitietransport.IMG_6046 Daarna een artillerielimber van 6PK.IMG_6038 Die waarschijnlijk wordt overtroffen door de eerste tractor. IMG_6047En terugkijkend op de mitrailleur (hier de bekende Schwarzlose uit WO2).IMG_6056 Die kun je in de vorm van een Lewis natuurlijk ook op een motorfiets (met en zonder zijspan) zetten!IMG_6048 Als laatste de Artillerie. Het Nederlandse leger heeft uitgeblonken in hele goede artillerie (17e eeuw, koude oorlog) als in bijna niks (WO2). De start van de artillerie ligt in de warmachines van de oudheid. Prima toegelicht aan de hand van een aantal modellen. IMG_6086De ontwikkeling van de diverse kalibers en looplengtes leidde in ieder geval na een tijd tot een paar families kanonnen.

IMG_6093Korte loops krombaangeschut: de mortier. Oorspronkelijk vooral gebruikt als belegeringswerktuig. IMG_6052Maar later ook mobiel als ondersteuning van de infanterie in het veld. IMG_5980Aan de andere kant tot de ontwikkeling van kanonnen voor Neerlands forten.IMG_6075 In diverse kalibers!IMG_6074En natuurlijk tot de ontwikkeling van veldartillerie, zoals 7-veld, 10-veld en  8-staal.  IMG_6061Na de oorlog werd de artillerie mobiel: de opvallende M110 Howitzer.IMG_5975 Of diens opvolger de welbekende M109.IMG_5968 Een aparte tak van sport is de rocket-artillery: met mogelijke nucleaire lading op vrachtwagens bijvoorbeeld.IMG_5988

Of op tracked vehicles van klein formaat. IMG_5987Tot aan de MLRS. IMG_5836En dat brengt ons weer bij de uitgang! Een fraai museum. Petra gaat zeker nog een keer terug, ik ga er zeker een keer heen, en hopelijk jullie ook. Je kunt er ook goed eten trouwens. Tot kijk!

(Foto’s Petra)

2 Comments.

  1. Nerd alert 😀

    De Leopard 2 is een A6 variant.