Fieldtrip: Poldercon 2016

Opstaan om 6 uur op zondag blijft een traumatische ervaring. Maar aangezien we om 8.30 met alle spullen in Utrecht moesten zijn voor Poldercon was dat wel practisch, dan kon ik ook de foto’s van Rick over de speldag zaterdag nog posten. Op de A12 kwamen we Dick en consorten tegen en we arriveerden in colonne bij het denksportcentrum de Hommel.

Op Poldercon schrijven bezoekers zich in en opteren op maximaal 4 spellen van hun keuze, waarvoor ze ook worden ingeschreven. Bij dit Amerikaanse conventie model krijg je als spelleider dus een rooster met de namen van de mensen die bij jou komen spelen. Verreweg de meeste bezoekers kwamen dus voor een dag van spellen workshops en lezingen. Tussendoor natuurlijk een goede lunch, waar De Hommel een reputatie heeft opgebouwd. Uiteindelijk is Poldercon voor veel mensen een goede gelegenheid om eens spellen te spelen die ze nog nooit gedaan hebben. De spellen zelf zijn een mix van de nieuwste hypes, exotische onbekenden en golden oldies. Om 0845 waren we dus druk aan het opzetten voor de spelers die om 0945 zouden beginnen aan het eerste slot van 1.5 uur per spel. Bij voorbaat excuses voor het weglaten van spellen. Fotograferen en het runnen van een spel gaat marginaal samen 🙂

Murphy’s Heroes pakte uit met een keur van bijdragen aan de dag. Allereerst natuurlijk Fighting Season waarin NATO troepen optrekken tegen de Taliban.

IMG_6784

De figuren zijn 20 mm individueel gebased.

nieuw toestel 211

Het terrein is scratchbuild. Gedurende de dag speelden er verschillende scenario’s rondom het dorpje. Aangezien Richard Clarke (van TooFatLardies) er ook was, konden we nog met hem kletsen over de regels.

IMG_7345

Petra trok Morituri te Salutant uit het magazijn. Gladiatoren in een echte arena.

IMG_6858

Het is equal opportunity mayhem. Lezers met  goede ogen kunnen zien dat de helft van de gladiatoren vrouwen zijn.

IMG_7352

Er zijn diverse games over gladiatoren gevecht verkrijgbaar. Het aardige van deze set is dat bewegingen en tegen bewegingen goed zijn uitgewerkt. Het is niet alleen belangrijk om je tegenstanders te raken, maar door het zetten van de juiste bewegingsacties, kun je je tegenstander letterlijk zo op het verkeerde been zetten dat je kunt voorspellen wat hij de volgende beurt moet gaan doen. De spelers waren bloeddorstig genoeg. Blij dat de arena van vloeistofdicht resin was.

IMG_7349

Ed wierp zich op als pleitbezorger van Fire & Sword. Deze miniatuurset met bijbehorende modellen focused op cavalerie acties in het Polen van de late middeleeuwen. Die hebben letterlijk met iedereen gevochten.

IMG_6804

Een slim spelsysteem dat de snelheid en beweeglijkheid van cavalerieslagen goed weergeeft.

IMG_7293

Marcel gaf een sculpting workshop. Hij kwam zowaar ook collega sculpters tegen en het werd een genoeglijke uitwisseling van techniek.

IMG_6836

Hij had voldoende voorbeelden van zijn sculpts bij zich.

IMG_6833

Farid zocht het hoger op met Starwars Armada. Hij kon gelukkig invallen voor een spelleider die wegens familieomstandigheden niet kon komen.

IMG_7269

Ik draaide Dux Brittaniarum, waarbij Dark Age Saksen een rustiek Brits dorpje plunderden.

IMG_7336

Volle bak met enthousiaste spelers de hele dag. Alle uitslagen van glorieuze Saksische overwinning tot en met volslagen verslagenheid (The Battle of the Chicken Coop blijft in de annalen van de Britten gegrift en ontkent worden door de Saksen), kwamen voor.

IMG_7297

Ik was bijzonder happy met mijn nieuwe mat van vinyl die speciaal voor Dux was aangeschaft via  http://www.tinywargames.co.uk/

IMG_6856

De hele dag vloog voorbij. Alleen mijn stem gaf het tijdstip van de dag goed weer. Hopelijk hebben we er weer een paar spelers van Dux bij. Maar gezien de commentaren geloof ik daar wel in.

IMG_6768

Verdict over Poldercon: goede venue, goede sfeer, leuke mensen, top dag. Aanbevolen als je eens een dag wilt spelen en alles over spellen kan vragen wat je altijd had willen doen, maar nooit hebt gedaan.

Natuurlijk was er nog veel meer te zien. Hieronder een selectie uit de foto’s. Als je er niet bij staat: sorry! Als je er niet bij had willen staan: risico van de dag!

Pike & Shotte op een prima tafel.

IMG_6770

Natuurlijk mocht Frostgrave niet ontbreken!

IMG_6775

Een prachtig voorbeeld dat een tafel niet groot hoeft te zijn. Prachtig gedaan.

IMG_6778

En deze: Bushido’s finest.

IMG_6805

1:3000 naval battles hebben nog steeds een grote tafel nodig. Hier de Falklands.

IMG_6782

De scheepjes zijn klein, maar de schietafstanden blijven groot, zelfs in deze schaal.

IMG_6781

Land of the Free is een nieuwe regelset voor de Amerikaanse Onafhankelijksoorlog. Er zijn veel enthousiaste spelers. Ik moet ‘m zelf nog lezen.

IMG_6787

Een mooie gelegenheid om ook een deel van de troepen voor Rebels and Redcoats (de grote AWI event in augustus) , te showen.

IMG_6789

De Bolt Action tafel voor WW2 zag er als vanouds mooi uit.

IMG_6793

Met meer dan voldoende gelegenheid voor doorkijkjes.

IMG_7334

Zelfs door de periscoop.

IMG_6795

Moderne oorlogvoering, inclusief een neergestorte RPV.

IMG_6797

De Witchfinder’s Generals maakten zich op voor de missie.

IMG_6810

Wings of War waren al druk bezig.

IMG_6811

Eltjo, (tevens verdient winnaar van de meest bijzondere tafel award) demonstreerde de nieuwe versie van Sharp Practice in een oer Hollands dorpje.

IMG_6812

Natuurlijk waren er ook boardgames, alhoewel Ivo zijn best geeft gedaan om zijn boardgame Descent om te bouwen naar miniatuurtafel.

IMG_6817

JW Jones hostte een spel over zijn neefje Indiana.

IMG_6821

Batman bezocht een stukje Gotham.

IMG_6825

En ontmoette de Joker en z’n gang.

IMG_6828

Natuurlijk waren er ook mogelijkheden om spullen aan te schaffen.

IMG_6831

Zeker als de verkoper ook een workshop geeft hoe ze te gebruiken.

IMG_7270

Subcultures, Shifting Lands, Karwansaray en Imgainative Miniatures ontvingen welwillende financiele bijdrages in ruil voor goodies, terwijl Wooden Ships & Iron Men de hele dag doorging.

IMG_6844

Naval was er ook in de oudheid. Navarchus, met zelf gemaakte schepen trok veel bekijks.

IMG_6849

Ze zijn dan ook geweldig gemaakt!

IMG_6851

We hadden ook buitenlandse gasten!

IMG_6854

En hele grote boardgames (Brimstone!)

IMG_6857

En de warbands uit Malifaux.

IMG_7265

Richard Clarke himself gaf een workshop over gamedesign en kwam natuurlijk Sharpe Practice Beta spelen.

IMG_7291

Tot groot vermaak van sommige spelers en gevolg.

IMG_7309

Natuurlijk werden er cunning plans gesmeed.

IMG_7325

En gingen de luitjes van Orange games ervan door met de innovatieprijs.

IMG_7275

Voor hun spel Collision. En een fraaie tafel.

IMG_7339

Tot volgend jaar!

 

1 Comments.

  1. Gaaf verslag en prachtige foto’s! 😀