Field Trip: Salute 2016 (deel 1): Producten!

Nadat de wekker om 0400 uur was gegaan zaten we om 0440 in de auto op weg naar Schiphol. Voor een vliegverbinding naar Salute gaat er op zaterdagochtend namelijk 1 vlucht vanaf Schiphol om 0700 met BA. Nederland maakt goed gebruik van zijn exportproducten. Behoudens de klompen en de Delftsblauwe koeien in relief tegen de nieuwe gevels van vernieuwd Schiphol, blijken we ook een Nijntje winkel te hebben.

IMG_7611

Vorig jaar duurde security een uur. Dit jaar waren we in een vloek en een zucht door douane en security en zaten een uur te vroeg bij de gate te wachten. Wel een stuk relaxter.

IMG_7615

Na een klein ontbijt aan boord zaten we om 0720 Engelse tijd aan de warme tosti’s op City airport, en wandelden we rustig naar Excell Salute (plm 15 minuten).

IMG_7618

Om 0815 stonden we al in de rij voor Salute die om 10.00 uur zou openen. Een tamelijk relaxte rij met vogels van diverse (inter-)nationale pluimage. Een aantal luitjes herkenden ons zelfs van vorige jaren.

IMG_7620

Na een tijdje mochten we de zaal naast Salute in, waar een zigzag parcour was gespannen. Natuurlijk dook iedereen onder de linten door en kwam ik, toen ik dat deed, vast te zitten met m’n rugzak, tot grote hilariteit van het publiek. Na het wachten tot 10.10 stroomden we de zaal binnen.

IMG_7623

Het thema van Salute dit jaar was Steampunk. Ook de gratis figuur was een buitengewoon geslaagde steampunk dame met geweer.

Ik heb besloten om de foto’s dit jaar is in te delen volgens de thema’s: PRODUCTEN!, WOW! en PARTICIPATIE! Zoals gebruikelijk is de keuze en de beschrijving van het gebodene volledig mijn schuld, subjectief, ongesponsord en voor geen reden vatbaar: veel plezier!

Een van mijn stille hobby’s op de wargametafel is treintjes. Die zijn in 28mm schaal meestal moeilijk verkrijgbaar en knap duur. Ik gebruik zelf O scale. En S-scale 1:64 komt voor 28mm dicht in de buurt, maar is een typisch Amerikaanse schaal. Daar komt Sarissa Precision met een compleet assortiment 1:56 treinen.

IMG_7635

Niet alleen locomotieven uit diverse perioden maar natuurlijk wagons en zelfs pantsertreinen.

IMG_7634

En de bijbehorende seinhuizen, stations, rails en seinpalen.

IMG_7631

Tot aan locomotiefloodsen aan toe. Alle spullen van de gebruikelijke lasergesneden MDF die ruikt naar rookworst en uiterst betaalbaar. Wel zelf schilderen, want in tegenstelling tot 4-Ground zijn ze niet prepainted, maar wel goedkoper.

IMG_7629

Ze hebben ook een nieuwe reeks van Americana. Ik heb ernstig staan twijfelen voor mijn toekomstige Fallout-tafel. Natuurlijk de onvermijdelijke Diner.

IMG_0024

De zo uit de 50’s weggelopen Motel.

IMG_0020

En de Gas-station en de camper. Goed spul en LED lampjes zijn goed te gebruiken als Neon lampjes.

IMG_0019

Tot slot ook de bootjes. Hier landingsboten in diverse soorten. TOP -TIP: Er is ook een Rijnaak in 28mm bij de Engelse firma  TTCombat.com.

IMG_0028

In de serie Infamy waren diverse nieuwe resin modellen uit: prachtig en prijzig. De robot bouw stand kost 40 GBP. Het theehuisje 14 GPB. Maar ze zijn wel erg mooi.

IMG_7626

En met alle accessoires kun je hele leuke diorama’s maken.

IMG_7625

Wat heel opvallend was dit jaar dat heel veel demo’s werden gerund door fabrikanten. Er zijn natuurlijk ook verenigingen (zie WOW! en PARTICIPATIE!), maar veel traders hadden eigen games of demo tafel. Freebooter runde Freebooters Fate op 2 tafels, waaronder dit moeras.

IMG_0237

Deze fabrikant maakt onderdelen om SciFi domes mee te bouwen voor skimish in de toekomst.

IMG_0230

Ze zagen er indrukwekkend uit, maar of het zo makkelijk speelt weet ik niet.

IMG_7826

Hawk Wargames (van Drop Zone Commander) had een grote stand, die niet alleen ging over DZC maar ook over een equivalent ruimtevlootspel.

IMG_7638

Hun blikvanger blijft spectaculair, zeker met alle dropships in de hangars.

IMG_7641

Maar ze brachten ook 3D prints van nieuwe modellen mee.

IMG_7644

En voor hun ruimtespel zijn de vloten al ruim voorradig: UCM.

IMG_7645

De Shaltari teleport ships.

IMG_7646

De Scourge Biotechnicals.

IMG_7649

En de PHP roboships. Overigens zijn de schilderjobs op deze schepen buitengewoon knap.

IMG_7651

Renedra is een engelse firma die plastic bouwdozen maakt. Veel bekende namen laten hun plastic figuren door Renedra maken (inclusief Perry en Warlord). Maar Renedra komt ook met eigen gebouwen zoals dit spiksplinter nieuwe fort/klooster.

IMG_7653

DarkStar miniatures sprong op de Frostgrave bandwagon met een speciale set scenery voor dit Osprey spel.

IMG_7659

Natuurlijk maken ze ook andere dingen zoals deze Zombie scenery.

IMG_7664

Warlordgames showde op een gigantische stand de complete range, inclusief de nieuwere systemen Worldwar Z (met nieuwe bikers, survivors en special forces) Terminator en Antares. In de vitrine stonden 3ups en 7ups van nieuwe modellen en voertuigen.

IMG_7670

Ook voor Bolt Action zo te zien!

IMG_7671

En in de stand zat Steve Saleh te sculpten en iedereen uit te leggen hoe hij het doet.

IMG_7672

Uiteraard even langs geweest bij Karwansaray Publishers en gedag gezegd aan Chrissy en Jasper. Als publishers van Wargames Soldiers & Strategy, Medieval Warfare, Ancient History en Ancient Warfare magazines en mede organisators van Poldercon en Dutch Miniature Wargaming best een beetje bekend in de wereld en wereldberoemd in Nederland (toch?)

IMG_7689

Op verzoek van Jasper beide kanten gefotografeerd om zeker te weten dat zijn “better side” erbij zat. Ik weet niet precies wat z’n “better side” is maar zn “better half” staat in beide foto’s.

IMG_7695

Spartan games pakte uit alsof ze op een eigen wargamebeurs stonden. Hun diverse spelsystemen werden breed gedemonstreerd.

IMG_7786

En dat leidde tot indrukwekkende tafels.

IMG_7784

Met diverse nieuwe modellen van schepen, tanks en mechs.

IMG_0189

4-Ground was eigenlijk overal aanwezig, gezien de vele gebouwen die ze in de diverse demo’s hadden staan. Zoals bijvoorbeeld hun Western gebouwen.

IMG_7911

Maar hun fantasy range mag er ook zijn, deze herberg komt eraan op Murphy’s.

IMG_7832

En toen Petra dit Anton Pieck dorpje zag (met ruine op heuvel), was ze onmiddellijk verkocht.

IMG_8008

Ze hadden het ook wel erg fraai in elkaar gezet.

IMG_8010

Mantic maakt diverse spelsystemen voor fantasy en SciFi. Ze maken ook scenery. Deze tafel is gebouwd van hun SciFi scenery kits. Mooi gedaan.

IMG_7889

Geen idee van wie dit was. Maar de foto’s van space zien er briljant uit met backlights.

IMG_7898

Wel lastig op te rollen en mee te nemen naar een club avond.

IMG_7902

Peter pig demonstreerde Hammerin’ Iron met 1:600 ACW bootjes. Een favouriet van Petra.

IMG_7904

Warplogue had de complete collectie Arcworlde modellen staan en een participatiespel.

IMG_8065

En voor de oudere jongere onder ons, de nieuwe set van Airfix.

IMG_8066

Zowel met kaartjes als modellen te spelen.

IMG_8067

Modiphius Entertainment verkoopt behalve het RPG systeem Achtung Cthulhu binnenkort ook een skirmish systeem dat je met Bolt Action legers kunt spelen. Ik heb maar ingetekend op het regelboek.

IMG_8059

Voor het Wolsung spelsysteem waren de bekende diorama’s aanwezig. Mooi MDF spul.

IMG_0328

Afterlife van Anvil Industries is een SciFi skirmish game. Het spel ken ik niet maar de tafels die ze hadden neergezet waren heel mooi. Een SciFi binnenstad met complete inrichting.

IMG_0335

En een slag om het bezit van een stuwdam.

IMG_7925

Oshiro doet niet allen Japanse scenery maar ook andere gebouwen.

IMG_0066

En Dark Star Miniatures pakte uit met zowel SciFi zoals hier.

IMG_0041

Als Frostgrave ruines zoals hier.

IMG_7659

En natuurlijk de onvermijdelijke Zombie spellen.

IMG_7664

Zinge industries maakt een hele lijst aan bits voor het uitbreiden en aanvullen van modellen. Onder andere patroonbanden en lichtjes voor in modellen. Neem eens een kijkje op hun website.

IMG_7667

Wat kan ik hier van zeggen. Limited Edition Collectible (NOT)Lego Lego soldaten.

IMG_0060

Tot slot was er natuurlijk ook eens schildercompetitie. Een paar highlights. Hier een 90mm landsknecht vaandelslingeraar.

IMG_7824

Fraai geschilderde personages in buste vorm.

IMG_7822

En diverse monsters inclusief hun natuurlijke swamp habitat.

IMG_7820

Tot zover deel 1. Deel twee gaat zich aanbemoeien tegen de Wow-Factor.

Veel leesplezier, deel 2 verschijnt morgen.

Peter Schulein

 

 

 

 

 

1 Comments.

  1. Salute 2016…. we thank you all : Salute - pingback on 24/04/2016 at 23:33

Trackbacks and Pingbacks: