Speldag 23 juli: Dorstige Tartaren, Explosieve Perziklikeur, Koud Water, Hete Brew-Up en Abiding voor gevorderden

Midden in de zomer kwamen we aan in een ietwat warme zaal, maar gelukkig waren de gordijnen dichtgetrokken vrijdag. Met de ramen open en de gangdeur ontstond er net een briesje. Geen idee of het te maken had met temperatuur, maar 2 spelen gingen naar het water en een naar de stofwoestijn.

IMG_9329

Ed en Alex troffen elkaar in Oost Polen op de stoffige steppen. Fire & Sword regels en 15mm figuren.

IMG_9353

Heel het land is onder de voet gelopen door de Tartaren. Well Done!

IMG_9356

Heel Oost Polen? Neen! een klein dorpje verzet zich tegen de overheersers en maakt het de omringende eenheden bepaald niet gemakkelijk.

IMG_9392

Elke keer als ik de cavalerie eenheden zie met hun vlaggen denk ik: zou ik ook? maar tot dusver nog niet. Het boek is ook erg mooi trouwens. Hmmm.

IMG_9358

De D&D campagne van Petra vond deze keer plaats op een eiland. Het eiland lag in de mist en werd stukje bij beetje opgebouwd. Hieronder de buitenkant na wat rondlopen.

IMG_7689

Op het eiland moest de klokkenmaker te vinden zijn die de waterklok kon repareren en wellicht iets kon doen aan het feit dat de partyleden nog altijd in plasjes water staan, na het roven van wat spullen uit de boedel van een waterprinses.

IMG_7677

Het werd al gauw druk aan tafel, nog eens versterkt door stroopwafels en appeltaart.

IMG_9341

Op het eiland bleken zich ook smokkelaars in perziklikeur op te houden en gestrande orken, die na een scheepsramp aan het proberen waren een vlot te bouwen.

IMG_7686

Van vreedzame co-existentie hadden ze nog niets gehoord, en al snel braken er schermutselingen uit.

IMG_7699

Tot grote verbazing van het hulpje van de klokkenmaker, die net doende was de werkplaats aan te vegen.

IMG_7694

In de gangen onder de tempel kwam de party al snel in de opslagplaats van de orks terecht.

IMG_7707

En alhoewel de orks beschikten over veel boogschutters, wisten de partyleden uiteindelijk de boel te pacificeren.

IMG_7710

Na enig gezoek, geduw en getrek, bliezen ze een muur op om de volgende doorgang te vinden.  De discussie of perzikenlikeur explosief is en of zwaveldampen brandbaar zijn loopt nog steeds.

IMG_7722

De klokkenmaker woonde in een oud wrak en bleek een octopus te zijn. De complete story verschijnt ongetwijfeld van de week op dit kanaal.

IMG_7727

Ik had vandaag afgesproken met Evert om een oude liefde maar weer eens van stal te trekken.

IMG_7729

Ik heb namelijk een vrij grote verzameling 1:600 bootjes uit WO2. De vloot varieert van barges tot aan 4000 tonner merchant en bevat een groot aantal verschillende typen aan MTB, MGB, Schnellboote, viskotters etc. Uiteraard met een haventje. En een U-boot. De vierkante bakken zijn onderdelen van de Mulberry harbor die in 1944 naar Frankrijk zijn gesleept. (Ook op schaal 1:600). Die zijn scratchbuild voor een scenario.

IMG_9318

De schepen zijn alle van massief metaal. Met de merchant kun je iemand aardig de schedel inslaan. (En ik heb thuis nog een hulpcarrier liggen.). Iemand een idee waar de naam K49: Compass Rose vandaan komt?

IMG_9320

De oorlog met de kleine boten is een hoofdstuk op zich in de maritieme geschiedenis. Een paar man in een houten boot stikvol met fuel, munitie en torpedo’s die vooral bij nacht (anders werden ze uit het water geschoten door vliegtuigen) probeerden elkaars kustzeevaart zou veel mogelijk schade toe te brengen.

IMG_9369

Er werd veel gebruik gemaakt van ge-upgunde vissersschepen. De duitse oostzeekotter is zelfs speciaal ontwikkeld om in de oorlog wapens te dragen en na de oorlog als visserschip gebruikt te worden.

IMG_9371

We speelden met Action Stations van David Manley. Ik heb daar ook de QRF van gemaakt in overleg met de auteur. In de regels zitten uiteraard de MTB etc maar ook vliegtuigen, konvooien U-boats, mijnen etc. Voor de liefhebber heb ik ook bronnen voor scenario’s. Na enige oefening, begonnen we met het scenario voor vandaag. Evert bracht een merchie binnen met begeleiding van een korvet en 4 Motor Gunboats. Ik probeerde dat te voorkomen met 4 oude schnellbooten en 4 moderne typen.

IMG_9314

Omdat het ‘s-nacht speelde schoot Evert al snel starshells om mijn vloot te kunnen zien. desondanks wisten de oude boten te lanceren op het korvet. Het raken van de snelle bootjes (40 knopen), in het donker, valt zeker niet mee. Bovendien kunnen veel grotere kalibers kanonnen de traverse snelheid niet halen om mee te draaien. Dat betekent dat je meestal bent aangewezen op HMG, 20mm – 40mm snelvuur kanonnen. Anti Aircraft geschut doet dat prima en werd dan ook veel gebruikt. Er werd aan beide kanten druk geschoten en geprobeerd elkaar te vangen in zoeklichtbundels.   Een van mijn oude boten ontplofte toen Evert de reserve torpedo raakte die aan dek lag en de explosieve lading afging. Er bleef niets van de boot over.

IMG_9376

Evert zag de torpedo’s aankomen en besloot het konvooi uit elkaar te trekken. Het korvet naar links richting de tweede groep en de merchie naar rechts indraaiend in de torpedo spread. De zeven torpedo’s die overbleven passeerden precies tussen de beide schepen in. Een prima manoeuvre. Ondertussen waren de schnellbooten en de Motor Gun Boats zwaar op elkaar aan het schieten. Evert verloor er 2 en ik 1. Verscheiden boten hadden uitgevallen wapens, motorproblemen of brand aan boord. Dat laatste is erg onprettig, niet alleen ben je verlicht doel voor iedereen, ook het ontploffen van je brandstoftank is een mogelijkheid en universeel funest voor dergelijke kleine bootjes.

IMG_9378

Maar een merchie kan maar een bocht maken per 20 cm rechtuit varen. Voor de volgende 4 beurten was de koers van het vrachtschip dus bekend. De tweede spread torpedo’s werden nog net op goede afstand afgevuurd. 2 misten. 3 werden opgevangen door het korvet wat zich, voordat de torpedo’s zich hadden kunnen scherpstellen, zich in de baan bewoog. De overige 3 kwamen aan bij de merchie. 2 daarvan gingen onder het schip door. De 3e explodeerde en deed naar enig gerol 39 hull schade. Van de 40. Hij dreef dead in de water, maar de Schnellboote hadden geen wapens om rompschade te doen op dit klasse schip. Gelukkig was er wel brand aan boord, dus wellicht zinkt hij als nog.  Een scenario letterlijk spannend tot de laatste beurt. Bedankt Evert!

IMG_9397

Jan en Dick trokken zich niets aan van de temperatuur en gingen in de volle zon in de tanks zitten met luiken dicht.

IMG_9321

In Dick zijn geval van korte duur, want jan z’n anti tank schoot de Britse tanks er in de eerste beurt meteen uit.

IMG_9364

De grondtroepen deden nog een manhaftige poging, en belde daarna de artillerie en de RAF.

IMG_9366

Hans en Farid bliezen het stof van hun fantasy legers en begonnen weer eens aan een spelletje “For reign and Ruin” dat door Hans wordt ontwikkeld. 15mm demonworld figuren.

IMG_9323

Later in de middag werd er, geholpen door de temepratuur,  gelounged. Startschot door “The Dude” Frits, die hier abides. Dan doen Dudes, abiden.

IMG_9347

Tot volgende week!

Comments are closed.