Speldag 10 december: Conan K. meets Zelda, Cave Troll met kluif, Ghost regiment in Krakow, Ikea Hagedissen en Oliebollen

Bij binnenkomst viel het me op dat we nog geen kerstversiering hebben in de zaal. Wel groen, maar geen ballen als jullie me kunt volgen. Wie wel ballen had was Conan, die vandaag probeerde zijn liefje uit de klauwen van een Piratenkapitein te redden.

img_2123

Patrick had flink door geschilderd sinds de vorige keer en alle benodigde figuren voor dit scenario af. Hij had de complete kickstarter inclusief alle extra’s.

img_2089

Ziet er op het fraaie bord een stuk beter uit.

img_2091

Lowie zocht het dit spel meer in snelheid en charisma. En een beetje een longontsteking, zo op zee.

img_2103

Maar ja, de hartverwarmende aandacht van de medespelers zorgde kennelijk voor voldoende warmte.

img_2109

Rob K. speelde natuurlijk Conan. “Nog twee dobbelstenen extra Massacre!”  was hem op het lijf geschreven.

img_2159

Hij en Conan vallen in dezelfde gewichtsklasse, alleen de verdeling is anders.

img_2154

Maar eerlijk is eerlijk, hij heeft ook een zachtere kant: Voor Zelda figuren bijvoorbeeld. Dat heb ik bij Conan nooit gezien.

img_2175

Rick en Petra besloten de mijnen van Moria in te gaan met onze Dungeon. De regels waren natuurlijk Lord of the Rings Strategy Battle Game. Ze zijn een vereenvoudigde versie aan het ontwerpen om bij het lustrum zomer 2017 een kilogame LOTR te kunnen neerzetten voor 20 spelers.

img_2112

Rick bracht wat extra’s mee zoals een Balrog. Hij heeft er nog een paar, als tegenhanger van zijn 5 Mumaks. Hij verzamelt LOTR per pallet.

img_2119

De Goblins van Petra (en hun Cave Troll) trokken de mijnen in op zoek naar de Fellowship.

img_9054

Dat werden nog hele verkeersopstoppingen in die oude gangen.

img_2130

Voor Rick was het alsof er een kraan was open gezet en de ruimte volliep met Goblins. Zijn party verzoop jammerlijk.

img_9079

Dat liet ruimte voor een tweede scenario. De scene in de grafkamer van Balin.

img_2203

Veel meer ruimte. Veel minder Goblins (en een Cave Troll).

img_2208

En nog steeds een party trillende hobbits. Vandaag zijn ze verdwenen in de mijnen. Het laatste geluid was een kluivende trol.

img_2210

Hans, Lex en Peter hadden zich uitgeleefd op een fraaie tafel voor een scenario Bolt Action 2.

img_2138

Hans zijn Russen betwistten Lex zijn Duitsers een zwaar beschadigde buitenwijk in Krakow.

img_9056

Hans schildert er wel op los. Knipper met je ogen en hij heeft weer nieuwe spullen af. Zoals deze BA-6 Armoured Car.

img_2181

Natuurlijk ook in zijn leger de onvermijdelijke T34 tank.

img_2145

Lex zette daar een Panther, een Sdkfz222 en Gepanzerte Panzer Grenadiere tegenover. Voor de lezer: Gepanzerte Panzer Grenadiere rijden in halftracks, Panzer Grenadiere in trucks en Grenadiere niet. Die hebben schoenen en een ezeltje. Dure Duitsers dus.

img_2177

Hans had behalve de standaard Russen ook de Marine infanterie in hun kenmerkende matrozen outfits. Geweermunitie dragen ze in hun specifieke mexicaanse bandoleros. Aan boord van de schepen werden namelijk bijna geen infanterie uitrusting verstrekt.

img_2184

Aan de Duitse kant een beperkt aantal goede kwaliteit troepen. Der Geistes Division! In Ghost grey.

img_2186

Na de slag een stuk beperkter qua aantal. De tactieken voor het gebruik van de SdKfz251 moeten duidelijk nog wat worden aangepast.

img_2190

Jan testte zijn WW2 scenario I Aint Been Shot Mum voor Poldercon tegen Michel.

img_9065

Hier proberen Duitse eenheden door te breken door een dorpje, dat door Engelsen bij Arnhem is bezet.

img_2197

Het zat de Engelse anti-tank gunners niet mee, en de Engelse infanterie had uiteindelijk grote moeite met de StuG’s.

img_2192

En hun infanteriebegeleiding natuurlijk. Back to the Drawing Board.

img_2164

Victor speelde aan het einde van de dag een snel spelletje low-flying X-Wing.

img_2228

In deze variant vliegen de ruimteschepen vlak boven land. Zoals in de nieuwe film zeg maar.

img_2231

Dick kwam na een halve ochtend verhuizen binnenvallen voor een spelletje Chain of Command met Cees.

img_9069

Hij was blij dat hij zat, en het leek wel of hij zo nu en dan even weg dommelde. Tot enige hilariteit van Mirjam.

img_9062

Matthijs had zijn rollenspel dit keer strategisch voor een spiegel gepositioneerd. Konden zijn spelers zien dat hij niks achter z’n rug heeft en alles gewoon uit het bolletje verzint.

img_9067

Rogier had een professionele schilder koffer met alles keurig in vakjes. Ik ben een een aantal keren ook zo begonnen, maar bij mij lopen de aantallen potjes altijd uit de klauw (en de koffer). Hij hield ze netjes.

img_2170

Zijn eenheid salamanders vorderde gestaag. Ik weet niet of hij positief verrast was door de term ikea hagedissen die door een voorbijlopend lid werd geduid vanwege het kleurschema. Het geeft wel een context om mooie hagedissen namen te verzinnen met veel trema’s en leestekens.

img_2173

Marcel en Mirjam waren in druk gesprek verwikkeld over de aankleding van de herberg. Gordijntjes en zo. Mirjam heeft daar expliciete ideeen over.

img_2213

Ik neem tenminste aan dat het daar over ging. Zo te zien wonnen de bloemetjes gordijnen van Mirjam het van Marcel’s fluweel op knock-Out. We hebben hem maar getroost met een stukje appeltaart.

img_2220

Het werd al snel gezellig in de hobby hoek, ook hier waren de Schiedamse oliebollen van Gerard goed ontvangen. Ze waren nog warm!

img_9076

Na het afronden van de herberg ging ik verder met de figuren voor Poldercon. Het leukste werkje eerst: de bases.

img_9073

Tot volgende week!

1 Comments.

 1. Het verhaal van Matthijs.
  Vanmiddag bij Murphy’s:
  La Fortaleza de la Mirada Lejana
  “Een luchtig tussendoortje”, omdat we niet geheel compleet waren…
  Vrienden van Thibaud (Ed, elf-geestdraak, Shaolin bikkel, elementaalmagiër) hebben hem gevraagd om een einde te maken aan de bedreiging van het Oger fort op Akhbar. [let op: op deze wereld zijn Ogers een soort mooie beschaafde mensen, hoewel een tikje carnivoor…]
  Floris (Bianca, nobelman, acteur) was druk met de opzet van een nieuw hotel en Farin (Farid, tijdsdemoon en magiër) zat in de studieboeken. Gelukkig voor Thibaud waren nog drie van zijn vrienden beschikbaar.
  Calliopeia (Peter, halfling ondode tovenares) laat haar schaduwen het fort bespioneren. Ze vinden een stukje van de droomwereld in het hart van het fort en verder weinig opvallende zaken. Later blijken er overigens nog wel negen (!) zware superlange-afstand ballistas verstopt te zijn in de nabije omgeving.
  Raphaël (Chris Jan, buitengewoon Dark Elf, legendarisch duellist) en Budo (Maarten, onsterfelijke? halfling, mechanicus en breintovenaar) sluiten aan bij de andere twee in een nabij gelegen stad en het viertal maakt plannen.
  Ze bestuderen het fort en besluiten in de nacht heimelijk binnen te dringen. Alle vier gaan in schaduw- of geestvorm en ze benaderen het fort vanuit de zee. Daar gebruiken ze de smalle rioolafvoer om binnen te komen. Op deze wijze ontwijken ze alle verdedigende magie en teleportatie blokkades.
  Ze komen weer boven in een heel mooie badzaal die de indruk wekt onderdeel te zijn van een landhuis. Met elementaalmagie, necromantie en geestkracht brengen ze vanaf daar het hele kasteel in beeld. De muren zijn ondoordringbaar voor geesten, de meeste Ogers slapen op dit moment en in het midden van het kasteel ligt een stukje droomwereld in een brede toren met slanke. Op basis van deze kennis besluiten ze een paar van de nog wakkere Ogers in slaap te toveren en de commandant (die in de kamer er naast ligt) te verschalken.
  Budo betovert de commandant zodat die niet zal ontwaken uit zijn slaap, Calliopeia haalt de wekkermagie weg en Thibaud staat klaar om de commandant te doden. Op het afgesproken moment komt Raphaël binnen om zichzelf in de vorm van de kapitein om te toveren. Dan staat hij opeens stil. “Jullie hadden best even kunnen zeggen dat hier de perfecte rapier aan de kapstok hangt!” Hij gaat volkomen op in het bestuderen van het mooie wapen. Totdat zijn vrienden hem ruw wekken en vragen of hij nog aan het toveren slaat. Hij pakt met veel respect de bijzondere rapier en tovert zich dan achteloos om in een perfecte kopie van de kapitein. Ondertussen bladert Budo in het geheugen van de slapende Oger om uit te zoeken hoe het fort precies in elkaar steekt.
  Commandant Raphaël loopt duidelijk zichtbaar en ongestoord door het fort naar de centrale toren terwijl de andere helden hem onopvallend in de schaduwen volgen. Aangekomen bij de centrale toren bestudeert elk van de vier helden de toren op zijn of haar eigen wijze. De toren heeft een lege onderste verdieping en daarboven bestaat de toren in zijn geheel uit een stuk droomwereld dat twintig keer groter is dan de buitenkant doet vermoeden. Terwijl zij dat doen voelen ze opeens vier onopvallende pulsen magie. En vanaf dat moment voelen ze zich bedreigd. Raphaël kijkt omhoog en ziet boven het kasteel vier ballistapijlen in de lucht hangen, zoekend naar een doelwit. Geschrokken proberen de helden de toren in te duiken. Calliopeia, Thibaud en Raphaël zijn binnen als ze buiten het geluid horen van honderd zwaarden die schrapend als nagels over een schoolbord langs elkaar glijden. Budo is op dat moment niet binnen…
  Onbezorgd onderzoeken Calliopeia en Raphaël de toren. Thibaud maakt zich wel wat zorgen en kijkt naar buiten. Daar ziet hij tientallen stalen speren in de grond steken, bij één groepje speren ligt een plasje bloed, stukjes stof, een gescheurde magische proviandtas en een gebraden kippepootje. Budo is niet te zien. Na telepathisch contact door Thibaud lijkt Budo bij kennis te komen. Hij verschijnt niet fysiek maar zijn gedachten komen wel wakker en kwaad de toren binnen.
  Raphaël verandert zich in zijn vijf meter grote Nightwalker vorm (ja, hij ging eerst liggen), trekt energie uit de grond en slaat daarna een gat in het plafond. De droomwereld strekt zich uit naar de begane grond en de daar aanwezige droommagiërs vallen de helden aan. Ze vormen zich om tot monsters en vliegen in vele gedaanten de helden aan. Budo, nog steeds alleen in gedachten aanwezig, is volkomen over de rooie en blaast met mentale magie zijn tegenstanders op. Calliopeia vangt er een aantal in een bottenbarrière en drukt ze langzaam dood, in reactie laat één van zijn tegenstanders grote delen van haar lijf tot stof uiteenvallen. Het kost de kleine halfling minuten om zichzelf weer te vinden. Raphaël gaat door met het slopen van de toren maar neemt ondertussen ook één van de droomtovenaars te grazen. Thibaud trekt het feeënzwaard (Jaloux et Joie) en treitert een aantal dromers totdat die alle magie vergeten en hem in hun gewone gedaante aanvallen. In een mum van tijd weet hij alle drie uit te schakelen. Als hij daarna strijdlustig om zich heen kijkt blijken de laatste dromers zich al over te geven.
  Zodra Calliopeia weer enigszins herkenbaar overeind staat zetten de helden de torens op instorten en verdwijnen van het toneel. Zodra ze vertrokken zijn stort het hele centrale gedeelte van het fort in. De zeer lange afstand spionage magie is uitgeschakeld.
  Volgende maand staat er iets bijzonders op het programma. De keizer van Selac-Nes viert zijn 12.500e verjaardag en de helden zijn uitgenodigd.
  Oh ja, en in de uitnodiging stond iets over duelleerregels, de wetten van gastvrijheid en de eeuwige feeën akkoorden om de veiligheid van het feest te garanderen. Dus wat kan er gebeuren?