Speldag 22 juli: Panda’s op stage, Honden ontploft, Ossen gekidnapt, Paarden over de Catapult en Kaas

Ondanks de vakanties (of wellicht dankzij) was het een volle bak. Het weer zat ook mee, niet te warm en een aangename temperatuur in de zaal. Ondanks de zomer gingen koffie en appeltaart er goed in.

Niet in het minst omdat de D&D crew van Petra inmiddels naar 9 is gegroeid. We zullen weldra moeten overstappen naar een collegezaal en projectie.

De koude omgeving met vreemde kristallen herbergde bewoners van diverse pluimage waarvan een niet gering gedeelte kortaangebonden en bewapend met pijl en boog bleek te zijn.

Gelukkig kon de party uit de lokale bevolking wat hulptroepen betrekken zoals deze reuzen.

In het gnomendorpje bleek de ontvangst heel wat vriendelijker. Of ze deden alsof na een snelle calculatie over lengte, gewicht en aantal.

Als je je ondertussen afvraagt waarom er zoveel meer figuren op tafel staan dan de 8 spelers dan volgt hier de oplossing. Dit snapshot was de arrivee (via kristal) van een van de neefjes van Gerard’s Panda Grasshopper.

Ze kwamen op stage in hun schoolvakantie. Al snel werden dat er 4, waarmee Ome Grasshopper zijn handen meer dan vol had. Naast deze menagerie lopen er inmiddels een kever, een draakje, twee ezels, en drie honden mee.

En zien we in dit snapshot nou een beertje achter dwerg Sigurd aanlopen? Confused? You will be after the next episode of D&D.

Lowie wilde Stalingrad spelen met Bolt Action Russen. Ik zei ja maar kwam erachter dat heel veel van mijn Duitse spullen vanaf 1943 inzetbaar waren. Ik schilderde van de week dus nog snel een Anti Tank kanon, een tank, twee halftracks, een Forward Artillery Observer en een Flamethrower. En kwam erachter dat twee verschillende potjes mat lak weigerden mat te worden. Dus vandaar dat en en ander glimt.

Lowie had een plan. Om te beginnen had hij geen voertuigen mee genomen (daar stond ik dan met m’n anti tank). De tweede reden daarvoor kwam pas later in het spel naar voren. Daarnaast had hij als Rus geinvesteerd in goede officieren. Dat was opmerkelijk, meestal investeren ze in artillerie.

De slag om de kerk was begonnen. Mijn troepen verzamelden zich aan de rand van de wijk.

En in het centrum doken ze achter de dekking van hekjes maar gingen wel naar voren.

De haltracks en de tank waren gelukkig ook uitgerust met HE munitie, en konden bij ontstentenis van vijandelijke voertuigen zich uitleven op de infanterie.

Peter H. kwam even buurten en bleef tot 1600 uur plakken om het einde mee te maken.

Tot enige frustratie van Lowie bleven mijn voertuigen betrekkelijk achterin. Zijn enige lange afstand anti tank wapen (een AT kanon) schoot het bij voortduring uit op lange afstand, maar wist de tank niet uit te schakelen.

Mijn infanterie rukte op in het centrum, terwijl op mijn linkerflank en vuurgevecht ontstond tussen oprukkende Russische anti-tank troepen en mijn Vertically Challenged Bearded Germans.

Lowie zette door maar toen Jos hem met enkele geheimzinnige handbewegingen de geestelijke support van een onbekende organisatie aanbood ging hij snel voor de bijl.

Na het afleggen van de eed ging hij met nieuwe energie er tegenaan.

Aan de Duitse kant was de infanterie inmiddels bij de kerk aangeland, en de man van de wedstrijd was ongetwijfeld de vlammenwerper operator, die eigenhandig twee Russische groepen uitschakelde voor hij zelf werd getroffen.

Toen werd de tweede reden van Lowie’s gebrek aan rupsbanden duidelijk. Hij lanceerde z’n honden! Deze beestjes waren (ongetwijfeld geholpen door Jos z’n geheimzinnig getover) ongezien naderbij geslopen en kropen onder mijn halftrack met en springlading op hun rug. Lowie gooide zijn dobbelstenen goed. Als je pech hebt kruipen de honden namelijk onder je eigen voertuigen (gelukkig had hij die niet). Alhoewel mijn halftrack verloren ging inclusief de passagiers, mocht het niet meer baten. Ik veegde het centrum schoon.

Jos ging even bijkomen van de teleurstellende inzet van zijn geestelijke ondersteuning door het Russische HQ. (Of misschien vond hij het zielig voor de honden?)

Een tafel verder woedde de Tweede Wereldoorlog in 15 mm Flames of War.

Best een hoop spullenboel op de tafel: een target rich environment!

Dick en Jos gingen verder met hun nieuwe Viking-Anglo campagne.

De vikingen stapten uit het charter longship, liepen het bord op, namen de Ossenwagens met goederen in beslag en vertrokken.

Deze walk over leek te makkelijk te gaan. In drie beurten was alles bekeken.

Dat klopte wel een beetje, ondanks het feit dat de plunder in de zakken van Jos verdween, kregen beide partijen uiteindelijk zware schade, en brak Dick net iets eerder dan onze Viking baas.

Farid en Matthijs hadden een afspraak voor een vervolggevecht met Hans z’n For Reign and Ruin regels. De eenzame toren op tafel werd onbedoeld de spil van het spel. Terwijl Farid verklaarde hem te willen bezetten, besloot Matthijs dat hij er geen belangstelling voor had en hem ging platgooien met z’n katapulten.

Dus trok Farid op met zijn infanterie richting het gebouw. Heigh Ho, Heigh Ho to the Tower we go…

En bracht Matthijs zijn katapulten in stelling.

Vervolgens moesten beide kemphanen regelmatig buurten met Hans, want vechten in bebouwd gebied hadden ze nog geen van beiden gedaan.

Uiteindelijk bracht de zware cavalerie van Farid hem de overwinning, ze overreden de warmachines van Matthijs die daarmee mislukte pogingen deed de toren drastisch te verlagen.

Aan de Eerste Wereldoorlog tafel was het stiller dan anders. De joviale Duitse commandant werd geconfronteerd met een nederlaag van ongekende omvang. In deze opstelling leek het er trouwens meer op dat het 3 tegen 1 was in plaats van 2 tegen een. Het vechten tegen zijn eigen spiegelbeeld viel niet mee. Is dit een tijdelijke inzinking, of is het einde nu begonnen?

Infinity speelde verder in de steeds completere stad. De uithangborden zijn inmiddels opgehangen.

Lowie, Gerard en ik hadden een genoeglijke derde helft. En bespraken onder meer de nieuwe regelsets van Osprey.

Hans knutselde door aan zijn Chinese leger en Frits had een snelle lunch met wokkels, terwijl Jos de maat van iets visualiseerde.

En soms moet je dingen gewoon doen. Ik kwam tegen Nederlandse wijn van De Linie en Twentse Bunkerkaas, gerijpt in de munitiebunkers van Daarle. Dat moet een goede wargamemaaltijd zijn. (Was inderdaad zeer smakelijk met een helaas Frans stokbroodje.)

Volgende week gaan we onder meer een grote Pike & Shotte slag spelen in 10mm. Tot volgende week!

Comments are closed.