Field Trip: Castellum Hoge Woerd, De Meern

Soms ontdek je een pareltje onder de musea, dicht in de buurt, goed bereikbaar, fantastisch gedaan en nog gratis ook!

Bij de ontwikkeling van de woonwijk De Leidsche Rijn bij Utrecht zijn vondsten gedaan uit diverse perioden. De meest bekende zijn de 7 Romeinse schepen, waarvan er een heel goed bewaard is gebleven. Na een aantal jaren conserveren is dat schip tentoon gesteld in een eigen museum in De Meern. Petra wilde die graag zien, dus wij togen erheen.

Bij de ingang doet al iets vermoeden dat er meer te doen is dan een bootje kijken.

Het museum zelf is een zalencentrum, evenementenlocatie, museum, archeologiebasis en onderwijscentrum ineen. Het is letterlijk gebouwd op de fundamenten van een Romeins Castellum en geeft een goede indruk hoe groot een en ander is geweest.

Bij binnenkomst is de eerste verbazing dat de toegang gratis is. Daarna wordt de blik onmiddellijk getrokken naar de scheepszaal.

Hoezo bootje: dat ding is groot!

Meer dan 10.000 spijkers. En die heeft een smid weer allemaal individueel zitten maken. Begrijpelijk dat dit een duur ding was in zijn tijd.

Zou zag de kajuit eruit. Grappig weetje, de planken in de romp op de hoek zijn niet gebogen, maar de L vorm wordt uit een boomstam gehakt!

Omdat de boot is gezonken door een calamiteit, is de hele inrichting teruggevonden.

Heel veel gereedschap maar ook kleding, persoonlijke eigendommen en materiaal.

Er is heel veel te zien dus zeker gaan kijken. En de toelichting en uitleg zijn top-notch!
Dan een tweede verrassing: in de boot hal staan een paar Romeinse vrouwen te kijken naar een gevonden vliegtuigmotor.

Er is namelijk nog een deel aan het museum. Over het wonen op het stukje land over een periode van 9000 jaar. Die tentoonstelling bevat heel veel interactieve elementen. Zoals het op je rug nemen van Romeinse bepakking.

Het jezelf aankleden in diverse costuums door de eeuwen heen. Sta je mooi met je armen te zwaaien om de virtuele knoppen te bedienen voor de historische paskamer.

Uiteraard voorwerpen van de bronstijd tot WO2.

En een duidelijke kleurrijke uitleg. Deze plaat moet leden bekend voor komen.

Je kunt binnekijken bij museumwerkplaatsen, archeologiewerkplaatsen en workshopruimtes.

En er wordt ook veel gedaan met modellen en zelf bedienen van dingen. De borden op de achtergrond kun je draaien en dan kun je zelf een maaltijd samenstellen. Veel interactieve zaken zijn moeilijk te fotograferen. Bovendien: we tillen slechts een tipje van de sluier op!

Veel bodemvondsten, ook uit de middeleeuwen.

En zoals gezegd tot en met WO2. Hier voorwerpen uit een Duitse bommenwerper.

De museumvertrekken zijn in de muur van het Castellum gebouwd. En het Castellum is groot. De tour over de muur brengt je in alle torens en daar zijn ook kleine exposities ingericht. Die laten het uitzicht vanuit de toren door VR veranderen in het uitzicht van de Romeinse tijd. Links is het onvermijdelijke restaurant te zien. Italiaanse keuken en heel erg lekker voor zowel lunch als diner.

The Verdict: Als je op je gemak alle interactieve displays doet en alles bekijkt, ben je 2-3 uur bezig. Parkeren gratis voor de deur, een verrassende, moderne en instructieve manier van display, interessante inhoud en het Castellum fysiek zien geeft net even het stukje extra beleving.
Het eten is prima! Voor ouders met kinderen 6+ een verplicht nummer en voor wargamers en geinteresseerden in de geschiedenis ook. Een pareltje langs de A12.

Comments are closed.