Field Trip 27 augustus: De 80 jarige oorlog en Breda in Utrecht

Zondag in alle vroegte togen Petra en ik naar Utrecht, denksportcentrum De Hommel, om deel te nemen aan een themadag wargaming over de 80 jarige oorlog. De traditie om eens per jaar een themadag te doen met de medewargamers van Dutch Miniature Wargaming facebook groep bestaat nu reeds enkele jaren.

Na Frankrijk 1814, Waterloo 1815 en AWI. was het dit jaar de beurt aan de 80 jarige oorlog. In oktober wordt afgesproken wat het project wordt, en in augustus daarop is iedereen present voor een dagje wargamen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met alle luitjes die je alleen maar van facebook kent, en een mooie gelegenheid om de aanwezigen te showen wat je aan het doen bent.

Petra en ik deden mee met een generieke 80 jarige/ 30 jarige oologsslag in 10mm figuren. Dachten we.

Maarten deed mee en Bouko ook. Bouko stampte een week voor het evenement een Nederlandse slag bij Made uit de grond, waarbij hij niet alleen de OOB maakte voor beide partijen, afgestemd op de eenheiden die we hadden, maar ook nog vlaggen had meegenomen om de diverse eenheden te onderscheiden als Nederlanders en Spanjolen.

Dat werd nogal een heel geplak die historische vlaggen. Maar het zag er tof uit!

Made 1624: Spinoza en Maurits kijken 3 dagen naar elkaar vlak bij Breda en besluiten het niet te doen.

Made 2017: Ze besluiten het wel te doen!

Bouko en Maarten waren de Spaanse aanvallers en Petra en ik de Staatse bevrijders.

Groot voordeel van 10mm (meeste Pendraken) figuren is wel dat je echt het gevoel krijgt een heel leger te zien staan.

Bouko (auteur van de nieuwe Ospreys Men At Arms over het Nederlandse leger in de 80 jarige oorlog) had een verwoede poging gedaan het verschil in formatie en strijdplan op tafel te laten terugkomen.

In Pike en Shotte kun je de statistieken en eigenschappen van de eenheden volledig tweaken. Uiteindelijk verloren de Spanjaarden de Cavalerie aanval en werden in het centrum gestopt door de vuurkracht van de Nederlanders. Achteraf waren de Nederlanders wellicht wat te sterk. Op 28 oktober gaan we een rematch doen in Delft met iets gewijzigde regels. Bouko en Maarten onzettend bedankt voor een leuke en leerzame dag. En Bouko’s boeken kan ik iedereen aanbevelen.

Achter in de zaal was het een drukte van belang met de TV opnamen voor een programma over de 80 jarige oorlog. Ze stonden allereerst bij de blikvanger in de zaal: het kasteel van Breda.

Breda 1590: het turfschip waarin verkouden niesende en hoestende Staatsen Breda binnenslopen en de dronken carnaval vierende wachtposten wisten te overmeesteren. Breda viel. Overigens waren er 6 belegeringen van Breda.

Het bord bij nacht (vandaar de lichtkringen in geel) was een samenwerking tussen Anton voor de grondplaten, Patrick voor de gelaserde gebouwen en Jan Willem voor het turfschip.

Ook hier was sprake van just in time logistics, want zaterdag werd de laatste hand gelegd aan zowel de gebouwen als de gracht. Tip: de lantaarns komen uit de kerstverzameling van intratuin.

Pat’s Lasercuttings had zichzelf overtroffen. Het enige wat nog ontbreekt is wat mos en klimop.

Uiteindelijk wisten de Nederlanders tot aan de deur van het kasteel te komen. Het laatste stukje bleef onbeslist. Er werd gevochten met Pikeman’s Lament.

Ze waren in ieder geval blij om uit de natte Turfschuit te zijn.

Het gebouw is tamelijk overweldigend. En dan is er nog niet eens binnen in de gebouwen gevochten. Een idee luitjes: meubilair? Het hele gebouw past in 8 verhuisdozen. De grondplaten zijn extra. Waarschijnlijk komt het binnenkort naar Delft.

En natuurlijk zijn er meer dan genoeg foto hoekjes!

Mookerheide 1574: je hebt waarschijnlijk er wel eens iemand naar toe verwenst, maar ook deze dag was de Mokerheide geen pretje voor de Nederlanders.

De Spaanse Tercio’s tuigden de Staatsen genadeloos af. Met de gelijknamige regelset Tercio.

Terwijl de Grand Battery er nog wel zo stoer uitzag.

Gelukkig gingen de spelers veel vriendschappelijker met elkaar om. De gemoedelijke sfeer van de dag is trouwens wel een van de redenen om te gaan (buiten alle tin).

En Pike en Shotte blijven mooie plaatjes geven met al die vlaggen.

Noordhorn 1581: hier wisten de Staatse huurlingen nipt de overwinning te behalen op de Spanjaarden.

Goed kijken: alle greppeltjes zijn echt en gevuld met water. Het als piekenblok door Nederlands boerenland baggeren zal niet bijgedragen hebben aan de strakke formatie!

De combinatie van tafel en figuren maakten de boel echt af. Ook hier werd er gespeeld met Tercio.

Breda 1637: De Nederlanders bij Breda (waar anders) sloegen genadeloos toe.

Na een enorme furball wisten de Spanjaarden de linie niet meer te houden.

Ook hier de nodige gesprekken over schildertechniek, basing en samenstelling van de eenheden.

Zoals deze cavaleristen. Uberhaupt waren er veel mooie figuren te zien.

Kallo 1638: De Nederlanders gebruiken inundaties en de vloedgebieden om de Spaanse opmars over de dijken te leiden en ze te stoppen met verschansingen.

Prachtig idee om plastic als modder te gebruiken en daar gras op te plakken. En hoewel de echte slag om Kallo huurlingen had uit heel Europa, hadden wij Daniel die uit de USA was komen overvliegen om mee te doen.

Als je zo staat te kijken besef je pas hoe moeilijk het de legers in die tijd gehad hebben. Aan de positieve kant: geen luchtmacht en de artillerie schoot nog beschaafd langzaam.

De verschillende Schansen op de dijken hielden het tegen de oprukkende Spaanse eenheden.

Deze dus in 15mm. De andere tafels in 10 en 28mm.

Maar uiteindelijk waren dit toch de figuren die de happening leuk maken.

Luitjes die het volstrekt normaal vinden een jaar te werken aan iets om op een mooie dag binnen te gaan zitten.

Luitjes die werelden bouwen waarin heldendaden en stomme pech naast elkaar staan en even leuk zijn.

Luitjes die niet inzien dat het niet kan het Kasteel van Breda bouwen op 28mm. En het gewoon doen.

Die altijd bereid zijn iemand uit te leggen wat ze doen en waarom dat zo leuk is.

En ook dit leger marcheert op z’n maag. gelukkig was de lunch in Denksportcentrum de Hommel uitstekend verzorgd.

Wil je mee doen? Wordt dan lid van de Dutch Miniature Wargaming facebook groep.

Ben benieuwd wat het volgend jaar wordt!

Comments are closed.