Special: De Finish van de Summer Painting Challenge!

Bij het einde van de Astronomische zomer op 22 september, was het ook het einde van de Murphy’s Heroes Summer Painting Challenge op 16 september. Voor de spelregels van de challenge verwijs ik graag naar: MH Painting Challenge. Samenvattend geef je op hoeveel punten je denkt te schilderen, en laat je zien wat het geworden is. (De te verdienen punten en bonus en malus kortingen staan in de link). het gaat met name dus niet wie het beste schildert, maar wie het meeste schildert. En ik kan al verklappen dat wat dat laatste betreft de Painting Challenge is gelukt, en dat plannen om slecht en veel af te raggen niet zijn geslaagd: ondanks de doelstelling van kwantiteit was ook de kwaliteit van de figuren voorbeeldig.

Gedurende de dag kwamen een groot aantal deelnemers binnen met dozen en kisten van een kleine handkoffer tot rugzakken en steekwagens. Uiteindelijk leidde dat tot een tafel met een tamelijk grote hoeveelheid tin en plastic.

Sander was er druk mee om alle berekeningen te maken over de te verdienen punten en uiteindelijk een winnaar te bepalen, daarover straks meer.

Voor degenen die mee deden en geen figuren inleverden past slechts gepast zwijgen. Ze worden dan ook niet vermeld, tenzij ze de guts hadden aanwezig te zijn en een goede smoes te geven waarom zij hun figuren niet hadden ingeleverd of hun aantal punten niet hadden gehaald.

Op de 11e plaats met 237 van 250 punten stoomde Erik Verhofstad op. Erik schilderde een collector’s classic met een Dystopian Wars vloot van een inmiddels failliete fabrikant. Daarnaast voor de zekerheid wat 28mm aanvullingen.

Op de 10e plaats met 259 van de 750 punten galoppeerde Ed Blaauw binnen, die z’n Fire & Sword legertje uitbreidde.

Op de 9e plaats met 365 van 85 punten staat Petra Coret die tevens de grootste overschrijding had op het target. Zij vulde ruim de rangen van haar D&D campagne figuren aan.

Op de 8e plaats met 397 van 500 punten vloog Freek Jan Hamming binnen in zijn Team Yankee heli’s met versterking voor Flames of War.

Onno Maat sloeg zijn kamp op op de 7e plek met 420 van de 300 punten en een eclectische verzameling van WO2, Warhammer, 1947 en Flames of War.

Peter Schulein organiseerde iets meer dan de helft van de Duinkerker terugtocht op plaats 6 met 484 van 270 punten en een legertje Schotten en het begin van de Duitsers uit 1940.

Patrick Diederiks ontgon plaats 5 met 715 van 350 punten en warbands voor onder andere Congo, Walking Death en In Her Majesty’s Name.

Hans Goosen begroef zich met 812 van 700 punten op plaats 4 met zijn Teracotta Chinese leger voor For Reign and Ruin.

Sander Tijssen landde met een tactische opgave op plaats 3 met 844 van de 701 punten. Zijn plan had bijna gewerkt. Hij bracht onder andere Guildball, Warhammer, Flames of War naar de tafel.

Maar dankzij de eindspurt van de afgelopen weken, op de 2e plaats Jasper Barreveld met 864 van de 701 punten. Die targets met 701 brengen je net in een hogere klasse.

En eenzaam aan de top, Maarten Kaiser met 2165 van 1501 punten en Guildball, Warhammer, Bolt Action en SAGA.

Hij ontving dan ook de wisseltrofee van Murphy’s Heroes met de verplichting om 1) een figuur toe te voegen aan de trofee, en 2) een volgende club wedstrijd te organiseren.

Voorlopig nog ruimte genoeg op de trofee!

Daarna kwamen de prijzen die werden verloot in de verschillende punten categorieen. Petra trok de loodjes.

Maarten was spekkoper en won nog twee prijzen! Hij ging naar huis met zowel Dread Fleet als Space Quest

Ook Jasper vulde zijn Tin voorraad aan.

Gevolgd door wat kleinere prijzen.

Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk de beste smoes. Om mee te doen moest je natuurlijk wel aanwezig zijn. Een aantal kandidaten waren discreet thuis gebleven. Van een aantal aanwezige kandidaten die hun target niet hadden gehaald, kwamen opmerkingen als “ik heb me vergist in het aantal“, “ik had het te druk“, of “m’n vriendin is zwanger en ik moest een huis kopen en de kinderkamer inrichten“. Allen vrij doorzichtige en niet ter zake doende smoezen, die geen recht doen aan de intelligentie van de toehoorders.  Maar een sprong eruit. Een lid dat was getroffen door een noodlottig scenario, perfide noodlot en vermoedelijk de invloed van Dagon. Hij had het bovendien netjes verwoord:

Voordat ik begin wil ik een moment nemen om alle jury-leden te bedanken die deze wedstrijd mogelijk hebben gemaakt. Deze wedstrijd heeft vele leden geholpen om een doorstart te maken in het schilderaspect van de hobby en mede hierdoor zullen de komende maanden vele nieuwe spellen worden gespeeld, die anders niet mogelijk zouden zijn geweest. Tot mijn spijt zal je door een (semi-) complexe samenloop van omstandigheden, geen miniaturen op de jury tafel aantreffen die door mijn hand zijn geschilderd. Dit alles had voorkomen kunnen worden als ik gisteravond gewoon een pizza had besteld, en geen broccoli had gegeten. Hoe dit relevant is zal je later in dit verhaal lezen. Ik ben pas laat begonnen aan de verfwedstrijd omdat ik de laatste maanden wat fanatieker ben geweest in mijn aquariumhobby. Een van mijn filterpompen is een tijdje buiten werking geweest en ik heb de tijd genomen om deze uit elkaar te halen, schoon te maken, en opnieuw te assembleren.
Dit heeft mij gemotiveerd om de rest van mijn aquarium een grote onderhoudsbeurt te geven en nieuw voer te kopen voor mijn goudvissen. Gedroogde tubifex blokjes, rode muggenlarven en een grote emmer zinkende granules. In de eerste instantie denk ik dat de vissen verward waren in het licht van deze aandacht, maar ze leerden het snel waarderen. In de loop van de verfwedstrijd, begonnen in juli reeds de eerste geschilderde modellen op tafel te verschijnen en tegen het einde van de maand augustus hoorde ik van links en rechts mensen opscheppen over hun geschilderde modellen. Dit in de combinatie met de naderende deadline heeft mij ertoe aangezet ook maar eens te beginnen. Ik had 20 ongeschilderde zombies en 20 ongeschilderde ghouls liggen. “Dat is nog wel te doen” dacht ik, dus ik begon te schilderen. Dit bleek tegen te vallen. Naast het feit dat ik weer voor het eerste sinds maanden met een penseel in de weer was, was er ook afleiding. Niet in het minst omdat ik altijd mijn nieuwe opgeknapte aquarium in mijn ooghoek gereflecteerd door een spiegel vanuit een andere kamer kon zien. (Ik houd mijn deuren graag open om de ventilatie te bevorderen.) Er viel altijd wel wat te doen voor de vissen. Na twee minder dan productieve weken besloot ik toch maar de deur te sluiten en dit heeft ertoe geleid dat de rest van de mini’s in korte tijd zijn afgerond. Ze stonden trots op een speciale plek op mijn multifunctionele tafel in de woonkeuken. Om dit te vieren wilde ik een pizza bestellen op de vrijdagavond voor de wedstrijd, maar een verantwoordelijk stemmetje in mijn hoofd hiel me tegen. Met lichte tegenzin heb ik broccoli-soep en een lichte pasta-carbonara voor mezelf klaar gemaakt en mijn lichaam ongeveer 750 kcal aan koolhydraten en vetten bespaard. Voordat ik verder ga met m’n verhaal is het van belang te weten dat mijn goudvissen geen kleine beestjes zijn. Ze zijn respectievelijk 5,5 en 7 jaar oud en ze zijn ieder groter dan mijn hand. Ze zijn sinds het sluiten van de deur, en daarmee mijn meest productieve periode erg onrustig geweest tijdens het voeren. waarschijnlijk is het gewoon hongerigheid, maar ergens vermoedde ik dat ze jaloers zijn geworden sinds ik mijn aandacht heb verschoven van hen naar mijn miniatuurtjes. Dit vermoeden zou later worden bevestigd. Fastforeward naar zaterdag ochtend voor de wedstrijdjurering op zaterdag.  Ik word vol verwachting wakker om mijn modellen te laten jureren. Al is het aantal van 40 modellen bescheiden, het voldoet toch aan mijn van te voren opgestelde schilderdoel. Tot mijn schrik stap ik in een koude plas water naast mijn bed. En nadat ik haastig de slaap uit mijn ogen wrijf, zie ik dat het niet een plas is, maar een serie van plasjes die een stippellijn vormen die door mijn geopende deuropening naar mijn woonkeuken leiden. Het aquarium lijkt leeg te zijn, maar misschien verschuilen ze zich wel tussen de planten. Ik volg het spoor van plasjes naar mijn multifunctionele tafel, waar de modellen waar ik zo trots op was, zijn verdwenen. Daarnaast de kom water waar ik mijn broccoli in heb gedompeld na het blancheren, met daarin mijn vissen, zichtbaar dikker dan de avond van gisteren, met een aantal vissenpoep-vormige plastic cylinders met hier en daar een vlok van wat ik gok verf is. Als ik nou gewoon pizza had besteld hadden de vissen deze riskante kruistocht wellicht niet kunnen eindigen in de veiligheid van de waterkom in mijn woonkeuken. Als ik geen broccoli had gegeten, hadden mijn vissen mijn huiswerk niet opgegeten.

Als meer dan verdiende troost kreeg Victor een huis overhandigd uit de serie “Help, mijn baasje is klusser“. De muren staan, maar er is geen warm stromend water, en als het dak niet lek was ook geen koud.

En met een totaal van 6520 echt geschilderde punten (zonder bonus/malus) hebben we een flinke deuk geslagen in onze tin berg. We hebben voor de schildercompetitie voor de volgende regelsets geschilderd:

Dead man’s hand, Walking dead, Chicago way, Congo, By fire and sword, Flames of War, Konflict ’47, Gorka Morka, Bolt Action, Wars and resurrection, Frag, Guilball, Legends of the high seas, 9th Age, Mercs, This is not a test, Warhammer 40k, Shadow war: Armageddon, Dystopian Wars, Battlefleet Gothic, D&D, Descent, For Reign and Ruin, Team Yankee, Scrappers, Saga, Bloodbowl, Sharpe Practice, Kings of War, Dragon Rampant, The Chicago Way, In Her Majesty’s Name.

Dank voor de Organisatie (Sander!) en we hebben in ieder geval een prima dag gehad! Ook schilderen is leuker in clubverband.

Tot Volgende Week!

Comments are closed.