Author Archives: pschulein

Speldag 20 april 2024: Proefspel Blood & Crowns en heel veel D&D.

Nadat de kickstarter voor Blood & Crowns was binnengekomen, besloten Evert en ik een proefspel te doen. B&C is van Firelock Games die ook Blood & Valor, Blood & Steel en Blood & Plunder produceren. Dat betekent D10, fatigue dice, action deck en een regelboek voor de periode van de honderdjarige oorlog.

In een ver verleden heb ik geschilderde figuren gekocht op Catawiki. Een schilder plaatste 5 lots Foundry en Perry figuren voor de 100 jarige oorlog of de War of the Roses. Die kostten me toen gemiddeld 2.5E per figuur. Het was een koud kunstje ze te basen en te verdelen in twee legertjes, want ik had men at Arms, Foot, Archers en Crossbow men.

Het spel werkt in eenheden van 3-6 figuren voor Men at Arms, 3-8 voor archers/crossbow en 3-12 voor foot. Een minimum leger is 3 eenheden, een realistisch leger is 6 eenheden en je kunt zo groot gaan als je wilt. In het boek staan lijsten voor vroeg midden en laat 100 jarige oorlog. Uiteraard voor Frankrijk en Engeland, maar ook voor Spanje, Burgundy, Zwitserland, Scottish, Free Companies etc. De lijsten verschillen in troeptypen en ervaringsniveau. We kozen late war Frankrijk en Engeland.

Aangezien ik nog geen cavalerie heb werd het footslogging. Niet ongebruikelijk in late war want de meeste Men at Arms vochten afgestegen. De eenheden zijn specifiek upgradebaar in armour en wapen, maar dat hangt wel weer af van hun type en ervaringsstatus. De regels bevatten ook vlootgevechten, huis aan huis en kastelen. Dus kom maar op met de kogges!

In elke ronde trek de speler activatiekaarten in zijn hand en biedt op initiatief. Dezelfde kaart bepaalt ook hoeveel acties de eenheid krijgt die wordt geactiveerd. Twist: kaarten die hoog bieden geven minder acties. je moet tactisch dus goed nadenken over welke kaarten je wanneer inzet. Als een eenheid schade oploopt kun je figuren verliezen, maar ook fatigue oplopen. Fatigue zorgt voor het verliezen van acties en kan uiteindelijk een eenheid laten vluchten. De fatiguedice zijn identiek aan die uit hun andere systemen.

Verdict: ontzettend leuk systeem, speelt vlot, tactische diepgang, mooie modellering van de verschillende troeptypen en wapens en veel keuze in lijsten. Legers per kant tussen 50-100 figuren. Zeer enthousiast. Ben inmiddels bezig met extra kruisboogschutters en cavalerie. Ik heb mijn regels voor 100 jarige oorlog gevonden. Er komt een toekomstig supplement voor War of the Roses!

Spelmateriaal: heel mooi boek, prima activatiedeck en unitdeck is handig. Fiches zijn kwalitatief minder en dom dubbelzijdig gedrukt. Aangezien ze in het boek staan, wellicht overwegen ze zelf te printen. Dobbels en fatiguedice prima.

De Symbaroum D&D campagne speelt niet alleen leuk, maar heeft ook hele fraaie boeken.

Wellicht nog een reden om het te proberen? Patrick weet er alles over.

Beneath the Lily Banner is een regelset onder anderen wordt gebruikt voor de zevenjarige oorlog.

Je kunt er grote slagen mee doen. Vandaar dat Erwin en Jaap kozen voor 6mm.

Dat maakt het vervoer en de tafel een stuk handzamer.

Uiteraard was Sharpe Practice aanwezig, Hans was er druk mee.

Petra had volle bak met haar nieuwe D&D campagne. De spelers zijn nu 2e level (even wennen vanaf 20).

Vandaag kregen ze het aan de stok met Goblins in de haven. Goblins moet je kunnen hebben.

Maar als je in 6 aanvallen 4 enen gooit dan wordt het lastig.

Gelukkig kwamen de bootjes niet allemaal gelijk aan.

En natuurlijk hadden we de maandelijkse jeugd D&D afdelling. Al snel gingen volume en lol hand in hand omhoog.

Uiteraard werd er geverft en gebouwd. De oplossing voor wereldvrede kwam langs, maar zijn ze vergeten op te schrijven. Frits fritste een Frits zoals alleen hij het kan.

Tot Volgende Week!

Kenmerk: spellen vereniging wargame boardgame miniatuurgame tabletop bordspel rollenspel RPG Delft Zuid Holland spellen schilderen miniaturen role playing warhammer fantasy star wars FOW SAGA Battlegroup WH40 killteam epic Old World

Speldag 13 April: Ingegraven, Uitgevlogen, Ingepakt, Afgehakt en Geschilderd

Evert en ik gingen verder met Bolt Action Noord Africa WW2. Ik had mijzelf ingegraven en Evert moest doorbreken.

Aangezien het de eerste 3 beurten donker bleef, konden de Engelsen flink oprukken.

Aan de andere kant betekende dat toen het licht werd ze op korte afstand van mijn anti-tank kanonnen stonden, en uiteindelijk was dat plus de MG’s teveel om te kunnen doorbreken.

Michel was voor de zoveelste keer de embalage van Shadows of Brimstone aan het reorganiseren. Hij heeft een wagen vol met dozen en er komt steeds meer bij.

De campagne Twilight Imperium had ook zijn volgende aflevering.

Wie van je medespelers gooi je het eerste voor de bus? En wie rijdt de bus?

Bernd had het spel gevonden waar zijn alter egop in speelt.

Bij Lord of Ragnarok houdt je je bezig met het beeindigen van de wereld zoals we hem kennen..

Petra en Cees speelden een potje Burrows and Badgers.

Dit spelt draait om warbands van beestjes. Cees had inmiddels geleerd dat het aanbrengen van heavy armour op vogels niet leidt tot een verbeterd vluchtprofiel.

Voor degenen die het een keer willen proberen hebben we onderstaande kaarten gemaakt waarmee je karakters kunt spelen. We gebruiken ze ook op conventies.

De figuren staan niet voor niets op verschillende bases. De basegrootte bepaalt de fysieke sterkte van het figuur.

Voor degenen die schilderen leuk vinden zijn er in de ruim 100 figuren hele mooie modellen te vinden.

Dit is slechts een deel van de figuren. Petra heeft de hele serie. Wil je een keer proberen schiet haar dan aan.

Matthijs thijsquestte met een select gezelschap.

En na het afronden van het B&B scenario was er nog tijd voor een kort spelletje. We hebben een ruime voorraad op de club. In dit geval de gouwe ouwe Guillotine.

Uiteraard werd er gebept en geknutseld.

In dit geval een mix van 15mm Duits WO2 en 6mm SciFi.

Tot Volgende Week!

Kenmerk: spellen vereniging wargame boardgame miniatuurgame tabletop bordspel rollenspel RPG Delft Zuid Holland spellen schilderen miniaturen role playing warhammer fantasy star wars FOW SAGA Battlegroup WH40 killteam epic Old World

Speldag 6 April 2024: Traditie op Land, Begrafenis op Zee en Maximaal Japans geweld.

De leden die Battlegroup spelen zijn gevoelig voor traditie. Voortaan beginnen ze met een groepsfoto. De volgende stap wordt een Fez.

Een grote gealieerde aanval tegen een Duitse verdediging.

Te oordelen naar de snelle afbouw van geallieerde tanks, ging die verdediging best goed.

Alhoewel de onvermijdelijke Duitse tegenaanval wel wat last had van filevorming.

Wij gingen weer naar zee met U-Boot. Dit keer gingen we de Atlantic op, op zoek naar een groot konvooi.

Bij het spel behoort een app dat niet alleen het buitenbeeld genereerd, maar die ook plaats en koers van jezelf en eventuele tegenstanders bijhoud. Bovendien genereert de app ook problemen als reparaties en onderhoud. En doet het radioverkeer met de baas via de enigma.

De app doet ook dag/nacht, weer en als je torpedo’s afschiet of een kanon afvuurt dan berekent hij of je raak schiet.

Het valt niet mee om als Kapitein, Eerste officier, Navigator en Engineer samen het schip te runnen. Uiteindelijk zonken we 4 schepen, maar werden zelf getroffen door de dieptebommen van een destroyer die ons stiekum achterna kwam, toen wij naar het konvooi keken. De begeleiding van het konvooi hadden we succesvol ontlopen, maar de destroyer achter ons deed het beter dan wij. Nagelbijtend. Oh ja: de app doet ook de ping geluiden en de dieptebommen. Aanbevolen!

Hans en Peter H. gingen door met Sharpe Practice Napoleontisch.

Er zijn inmiddels voldoende gebouwen voor Zuid Europa.

Michel runde zijn Shadows of Brimstone Japan campagne.

Dit keer drongen ze een Japans Fort binnen.

Dat ging initieel best aardig, want de party heeft flink wat gear en experience bij elkaar.

De meeste groepen minions in de kelders onder het fort waren geen probleem.

Maar Minions hebben meestal ook een Maximus. En deze meneer blonk niet uit door begrip.

Tot Volgende Week!

Kenmerk: spellen vereniging wargame boardgame miniatuurgame tabletop bordspel rollenspel RPG Delft Zuid Holland spellen schilderen miniaturen role playing warhammer fantasy star wars FOW SAGA Battlegroup WH40 killteam epic Old World