Field Trip: Naar de oorsprong van het Rampjaar 1672: Kasteel Heeswijk

Met de hittegolf aan het vooroefenen besloten Petra en ik een bezoekje af te leggen aan Kasteel Heeswijk, zo’n 15 km ten oosten van Den Bosch. (www.kasteelheeswijk.com)

Afgezien van een prachtige omgeving en een mooi voorbeeld van een Nederlands Kasteel dat door een Belg is hersteld in Romantisch middeleeuwse stijl, is het ook een startpunt voor de oorlog tussen de Nederlandse Republiek en de rest van de wereld.

Op de locatie Heeswijk hebben sinds 1100 diverse kastelen gestaan. begonnen als Motte, heeft het zich uitgebreid tot een goed verdedigbaar kasteel.

In de geschiedenis zijn er veel verschillende kasteelheren geweest. Een van hen zelfs een goudsmid die het kasteel kreeg als aflossing van de schulden van een van zijn trouwe klanten.

In de onafhankelijksoorlog van Nederland tegen Spanje (De Nederlandse Opstand) splitste Brabant in een Noordelijk Staats deel en een Zuidelijk Spaans deel. Kasteel Heeswijk was de sleutel tot de toegang naar Den Bosch en werd in 1601 en 1603 tevergeefs door Maurits belegerd. In 1629 nam Frederik Hendrik het kasteel in. In die tijd had het kasteel door de opkomst van de belegeringskanonnen als strategisch kasteel zijn plaats verloren.

Toen het Rampjaar 1672 aanbrak (Het Land is Reddeloos, Het Volk is Redeloos en de Regering is Radeloos), hebben de Engelsen en de Fransen op Kasteel Heeswijk, toen gedeeltelijk vervallen het Tractaat van Heeswijk geschreven. Inclusief de Zonnekoning zelf!

Dit tractaat werd aan Willem van Oranje voorgelegd om te tekenen: de zuidelijke Nederlanden naar Frankrijk en de belangrijkste havens naar Engeland. Het einde van de Republiek!

Het antwoord van Willem was zoiets als Dikke Vinger Drie Bier (Vandaar zijn bijnaam Koning Pils) en de Fransen waren daar zo over opgewonden dat ze de helft van het kasteel afbraken en Nederland binnenvielen.

In Napoleontische tijd heeft Pichegru dat in 1794 nog eens over gedaan.

De laatste gevechtshandelingen in het kasteel komen uit 1944. Toen was het kasteel centrum van een paradrop door de Screaming Eagles.

De gedeeltelijke ruine werd in 1835 verkocht aan Andre Baron van den Bogaerde Terbrugge, een Vlaming die als eerste Gouveneur des Konings in Brabant werd aangesteld.

Hij was een groot liefhebber van de middeleeuwen en restaureerde het kasteel naar zijn eigen ideeen. Hij herstelde torens op de oude funderingen.

Ook de mooie omgeving van het kasteel en de tuin komen uit die tijd.

De door hem in 1872 aangebouwde wapenzaal stond al snel vol met middeleeuws krijgsgereedschap. Na een veiling in 1900 is de wapenverzameling weg, en de zaal is omgebouwd tot kapel, met een altaar uit de St Jan in Den Bosch.

De zaal is met een boogmuur verbonden met de Ijzertoren.

Ook die Ijzertoren bracht de skyline van het oude kasteel terug.

Het kasteel is te bezoeken van 1100 tot 1700 en er is de keuze uit een audiotour met tablet en koptelefoon of een rondleiding. Toegang 11 E.

Je kunt er bovendien in het voorburcht prima eten en drinken. En prachtig wandelen in de omgeving.

En parkeren kan gratis vlak naast het kasteel.

Ik heb nog niet 10% verteld van wat je kunt horen en zien in het kasteel. Aanbevolen!

 

1 Comments.

  1. Leuk! Wij gaan zeker eens kijken.