Field Trip: Royal Leeds Armouries

Zaterdag 1 februari. Mijn zoon had de tip gekregen dat als we toch in York zaten we eigenlijk naar het wapen museum in Leeds moesten gaan. Bleek een schot in de roos.

Met de trein en watertaxi en die stopt voor de Royal Armories.

Met museum is zeer de moeite waard. In een speciale toren hangen een slordige 2,500 duizend wapens
keurig in patronen. Apart. Het museum is gratis en er komt dus ook veel jeugd. Er werd onder andere een demonstratie middeleeuws zwaardvechten gegeven. Leuk want mijn zoon doet dit in Leiden.
We hebben diverse perioden bezocht. Voor oudheid hoef je er overigens niet heen, want daar ging de collectie in olifantenpassen door heen. Over olifanten gesproken die waren en wel schaal 1 op 1. Deze oorlogsolifant bijvoorbeeld.

Ook de jachtscène was indrukwekkend.

Eigenlijk logisch, maar het was in hoofdzaak de Engelse geschiedenis die uitgelicht werd. Zoals dit grote diorama van Agincourt in 28 mm tin.

Waterloo had naar goed Engels gebruik een eigen zaal een een enorm 1:72 diorama van de slag.

Natuurlijk veel aandacht voor de middeleeuwen (inclusief een opstelling van Landsknechten) en de Engelse Burgeroorlog. Verder oosterse figuren met diverse ruiters en er was een afdeling samoerai.

Mocht je geïnteresseerd zijn we hebben een gidsje meegenomen waarin de collectie wordt toegelicht. Uiteindelijk zeer tevreden terug naar York.

Rick, Richard en Robin

Comments are closed.