Uit Den Ouden Doosch 4: XWing, FIGZ, Trojaans Daten, Monsterherkenning en San Cocochamba.

Dit is een nieuwe semi wekelijkse serie over de tijd dat Corona een biertje was, Social Distancing ging over close dancing en Gaming nog werd geclassificeerd als een full contact sport. Indien er verzoeken zijn dan kun je die indienen bij de redactie. Reacties worden op prijs gesteld.

Op de club 7 jaar geleden
Anders en toch herkenbaar.

Van 7 jaar geleden zijn er weinig foto’s van clubactiviteiten. Dat weekeinde was er namelijk een evenement. Toch nog een paar gered uit vergetelheid. Flames of War was groot toen, iedereen liep met 15mm WO2 te sjouwen. De legers waren best wel groot (Murphy Style).

En gezien de Panther Turms moet dit wel een Duits/Duits gevecht zijn.

Star Wars XWing was erg populair.

Met als grootste pleitbezorger Farid die altijd valt voor SciFi, pre painted en tactisch.

**************************************************************************************

Op pad naar: FIGZ 2013
Field trips zonder files.

In hetzelfde weekeinde gingen we naar FIGZ. Een vriendelijke show, toen nog in het Twentse land. Dux was betrekkelijk nieuw, dus hadden we een Dux tafel bij ons.

Ik had de boten net afgekregen. Ze bleken nogal een blikvanger te zijn. Rule of Cool: als je iets cools op tafel zet doe er dan 2 of 3.

In No time waren de aanwezigen aangeschoven voor een potje vee jatten bij de buren.

En uiteindelijk werd zelfs het rustieke dorpje geplunderd.

Met de schildjes hielden we shock bij.

De hele dag volle bak.

FIGZ bestaat nog steeds, alleen is de venue veranderd naar Arnhem. Zeer aan te bevelen om eens heen te gaan. Er is ook heel veel modelbouw te zien.

En er worden veel diorama’s geshowed, vaak in schalen 1:72.

Niet alleen van militaire onderwerpen, maar ook van het dagelijkse leven. Zie je het bootje van de Neder Romeinse kinderen dobberen?

De klassieke oudheid is meestal een geliefd onderwerp.

Onze collega’s van de Alte Garde stonden er ook met een van hun altijd fraaie tafels.

En uiteraard ontbreken ook Napolentische diorama’s niet.

Met hier en daar de nodige humor door de bouwer.

En hier kwam die plant in de eerste foto vandaan.

Leuke luitjes, gemoedelijke show. Zeker aanbevolen!

*************************************************************************************

Demo’s om mee te doen
Het gaat om de lol niet om de regels.

Een van de kenmerken van Murphy’s Heroes demo’s is dat we vaak spellen maken met een mooie tafel, waar mensen aan kunnen schuiven zonder regelkennis en binnen 10 minuten diep in een spel zitten. Op Murphy Mania 2001 ging Schaak Helena in premiere. De rotsen zijn later hergebruikt in The Bridge over the River Quar.

In dit spel ga je als Trojaanse held naar Sparta om Helena (de mooiste vrouw op aarde na Aphrodite) te schaken voor je baas. Uiteraard heb je als held je strijdwagen mee aan boord.

Behoudens kruip door en sluip door om bij de tempel te komen, kun je onderweg ook bidden naar de goden om gunsten te verkrijgen.

Helena bevindt zich in de tempel van Poseidon. Naja, eigenlijk 3 identieke Helena’s waarvan er maar een de echte is.

En er zijn nog steeds spelers die de tempel van Poseidon plunderen en dan verwachten per schip veilig thuis te komen.

Uiteraard zat er een fikse dosis historie in het spel.

We hadden dit patent systeem mee om uit te leggen wat de historische achtergrond van het spel was.

***************************************************************************************

Uit de archieven van Murphy’s Law.
Toen websites van spinnen waren en blogs nog gewoon clubbladen heetten.

Er is in 2 Murphy’s Laws ooit een Monsterherkenningsboek verschenen. Dit is een voorbeeld uit dat boek.

De Basilisk.
Naam: 
                         Basilisk
Beschrijving:               Grote hagedis met hanenkop
Woongebied:               Grotten en kelders
Gedrag:                        Kijkt naar mensen, doodt ze en eet ze op
Gevaarlijkheidsgraad: *** (Gevaarlijk)
Advies:                         Ogen dicht en rennen.
Alternatief:                  Vizier zonder kijkgaten, gepoetst schild en steek altijd een spiegel in je tas.
Bijzonderheden:          Versteent mensen met een blik.
Verschillende soorten: Komt ook voor als een grote haan en als een grote hagedis.

Als een haan (of heel soms een woerd) een ei legt en dit vervolgens wordt gestolen en uitgebroed door een slang, een hagedis of een pad is het resultaat een Basilisk. Een vreemd wezen met het bovenlijf van een haan (of woerd) en het onderlijf van een slang, hagedis of pad, al naar gelang het wezen dat hem heeft uitgebroed. Het wezen is uiterst giftig en kwaadaardig en bezit een dodende blik. Als een Basilisk je aankijkt, ben je dood, zo simpel ligt dat.
In de 17e eeuw behoorden basilisken tot de snelst groeiende diersoort in Europa. Dit schreef Edward Topsell nog in 1608 in zijn boek over de geschiedenis van de slang.
In een donkere kelder onder de priorij van Wherwell in Hampshire, Engeland, leefde een Basilisk die voortkwam uit een eendenei. In het begin vonden de dorpelingen het wel een bijzonder beest, maar al snel bleek het een kwaadaardige inslag te hebben en een voorkeur voor mensenvlees. Dus besloot men een stuk land aan te bieden aan wie hem kon uitschakelen. Daarbij kwamen verschillende mensen om. Een man genaamd Green liet uiteindelijk een stuk gepolijst staal zakken in de kelder. Hierop begon de Basilisk zijn spiegelbeeld aan te vallen totdat hij uitgeput neerzakte. Daarna hakte Green het beest zijn hoofd af.
De mensen in het dorp aten overigens nog jaren daarna geen eendeneieren meer.
In 1733 hoorden arbeiders tijdens werkzaamheden in de kerk in Renwick, Engeland, een angstaanjagend gegrom vanuit de fundamenten. Het bleek een Basilisk te zijn die grommend en klapwiekend vanuit de kelder omhoogvloog. De arbeiders vluchtten en barricadeerden zich in hun huizen. Het beest bleef dreigend boven hun huizen en tuinen rondvliegen.
Een van de arbeiders, een man genaamd John Tallantire, sneed een tak van de lijsterbes af (een boom met magische eigenschappen, waaronder het neutraliseren van het Boze Oog en de betoveringen van heksen) en ging op het kerkhof de strijd aan met het monster. Uiteindelijk dolf de Basilisk het onderspit tegen de magische lijsterbestak. Als dank hoefde Tallantire geen kerkbelasting meer te betalen.
Een andere Basilisk werd verslagen door een naamloze ridder in een harnas van kristalglas en een volgende door een man die een stuk spiegel op borsthoogte op zijn harnas had geplakt.

**************************************************************************************

De reden van het verschijnen van het monsterboek, was de cursus Hoe wordt ik een Held, die werd gegeven op het Lustrum in 2001. Daar werd ook het boodschappenlijstje voor helden gepresenteerd.

Boodschappenlijstje held
– ballista, magische lijsterbes tak, magische wapen, knots, zilveren wapen;
– edelstenen, magische gouden armband, spiegel of iets anders dat goed spiegelt;
– elektriciteit apparatuur, vriesapparaat, fakkel, vuur;
– net met duizend knopen, scherpe staak, vliegenmepper, vlindernetje;
– geestelijke (geloof naar keuze), heilig kruis (of ander heilig symbool), heilig water, welwillende godheid;
– goed gepoetst schild, harnas van kristalglas, vizier zonder kijkgaten, vuurvaste kleding;
– groot leger, handlanger die je kunt missen, mooie/lekkere jonge maagd;
– jonge dame die Buffy heet;
– klein jongetje dat David heet;
– knoflook, koek van pek en honing, varken;
– modder, uitwerpselen, zakje zandkorrels, zout;
– tovenaar.
Dit is natuurlijk geenszins een volledige lijst. Elke dag opnieuw doen helden nieuwe ontdekkingen en voegen wat aan de lijst toe. Hierbij plaatsen wij dan ook een oproep aan alle helden om hun nieuwste wapens tegen monsters te vermelden. Per slot van rekening hebben wij daar allemaal wat aan. Waarom zou je het wiel twee keer moeten uitvinden. Bijdragen het liefst schriftelijk (en in een menselijke taal) richten aan Professor Doctor S. A. Wal, per adres Saint George Institute te Lambton. Of anders via e-mail: sawal@heronet.uk.

In het Monsterboek (dat in twee delen is verschenen) zaten alle voorbeelden waarbij elk onderdeel van de lijst noodzakelijk was!

*****************************************************************************

Uiteraard volgden ook praktijklessen. Hier onder andere het construeren van de Monsterdetector. Voor een ongetrained oog een stokje met een touwtje. En uiteraard was er vechtinstructie.

En instructie in het verbinden van wonden (inclusief het schrijven van rekeningen). In de avond een BBQ in het Delftsche Hout waar de wedstrijd voor de Barden in spee werd gehouden door het voordragen van heldenliederen. De teksten zijn nog bewaard gebleven (daarover volgende keer meer).

****************************************************************************
Murphy Mania
Toen we nog de jaarlijkse Murphy Mania show hadden, werd de zondag erna een spel georganiseerd. In 2001 was dat San Cocochamba, Parel van de Caraiben. Voor degenen die het boardspel Junta kennen: dit was een life size versie. En uiteraard verschenen de spelers in bijpassende outfit.

Ik zelf moest als UN Heritage vertegenwoordiger midden tussen de coupe’s, zelfstandige bananen ondernemers en het op hol geslagen leger geld inzamelen voor het restaureren van het 19e eeuwse operagebouw. Dan kan ook heel pragmatisch door boven te verhuren voor feesten en beneden coke op te slaan. Een bijzondere aantekening voor Frits: als voorzitter van het Parlement was hij als enige onkwetsbaar en niet af te zetten, zolang hij het teken van zijn ambt bij zich droeg: een cricketbat.


Tot Volgende Keer!

1 Comments.

  1. Wat leuk om dit weekend toch nog iets over FIGZ te lezen, want eigenlijk was ik vandaag bezig met de opbouw en op zondag 7-6-20 zouden we weer een FIGZ mogelijk maken voor ieder die wil. Hopelijk zijn jullie volgend jaar op de eerste zondag van Juni weer van de partij, voor wat actuelere foto’s hahaha.
    Bedankt voor deze leuke post, blijf gezond en CU@FIGZ 2021!!!

    Groetjes Remco
    Organisator FIGZ