Field Trip 29 juli 2021: Malta in het RvO in Leiden

In het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden waren twee tijdelijke tentoonstellingen die we wilden zien: De Tempels van Malta en Doggerland. Dus togen we op een donderdag richting Leiden. Daar bleek ook een vakantie tentoonstelling over Egypte te zijn.

De normale collectie van RvO is ook een prima reden om te gaan. En de laatste jaren hebben ze het museum erg mooi opgeknapt.

Je vind steeds weer iets wat je opvalt: waarom zitten er tepels en een navel in een kuras? Vooral de navel lijkt me een keurig verzamelbakje voor speerpunten die afglijden op je pantser.

De tentoonstelling over Malta heeft te maken met het volk dat 4000 jaar geleden grote tempels heeft gebouwd op het eiland. Bij het begin van de tentoonstelling krijg je een levensgrote poster te zien van de ingang van zo’n complex. Alleen verandert die poster.

En in de gang daarnaast zie je modellen van de tempels die zijn uitgegraven. 1 was er kennelijk niet genoeg.

Niet alleen het front ook de complete binnenwerken.

Je kunt er zo in RPG’en.

Het is onbegrijpelijk waarom ze zoveel moeite en inspanning hebben gestopt in zoveel tempels.

Afhankelijk van de plaat op Malta is er meer of minder van over.

En ik vraag me echt af wat voor dak erop heeft gezeten, want stenen dakplaten zie je niet liggen.

En dan kom je achter de reden van de plaat bij de ingang: een camera rijdt de tempels af en toont het beeld bij de ingang. Fraai gedaan!

In de tentoonstelling over Doggerland komt uitgebreid aan de orde hoe het land tussen Engeland en Nederland verscheidene malen is ondergelopen en uiteindelijk in zee is verdwenen. In de tentoonstelling ook aandacht voor een uitgebreide verzameling beesten.

Niet alleen de schedels maar ook 1:1 modellen van de beesten zelf.

En het is een aantal eeuwen goed toeven geweest, vruchtbare grond, veel wildlife en aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen. In die tijd zwommen er Nijlpaarden in de Maas en de Rijn. Die beesten zouden dus eigenlijk Maaspaarden moeten heten. Kunnen we geen brief sturen naar Egypte om deze cultural appropriation aan te klagen?

De Egypte tentoonstelling was specifiek voor kinderen met vakantie, die daar de nodige speurtocht en tekentochten konden doen.

Leuke manier om stukken gekoppeld met thema’s uit het dagelijks leven te presenteren.

En er stonden fraaie stukken bij.

Heel opvallend waren ook de grote goeden / vergulde beelden. Mooi voorbeeld als je nog eens iets wilt sculpten.

 

Uiteraard ontbraken de mummies niet

Inclusief de orgaan potten, bekend uit diverse Hollywood producties.

En om op het sculpten terug te komen: deze is ook wel erg fraai.

Dat sculpten is wel een ding tegenwoordig. Er staat ook een holografische impressie van een bekende persoon uit de geschiedenis van Egypte. King Tut! Hij beweegt en praat!

Deze Romeinse dame is nog op de klassieke maniet gesculpt.

En dit is het resultaat voor Julius. Hij lijkt niet echt op zn Asterix equivalent.

En als het gaat om stijl mag deze natuurlijk niet ontbreken.

 Verdict: het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is sowieso altijd mooi om naar toe te gaan. En de tijdelijke tentoonstellingen (Malta nog toit 31/10) zijn een goede reden om het bezoek bij tijd en wijle te herhalen. Dus wat let je: maak een afspraak on line, loop rond en ga daarna een broodje eten in het cafe. (En in het geval van Petra een knuffelbeest kopen in het shopje).

 

 

 

Comments are closed.