Speldag 7 augustus 2021: Bag the Italian, Stargrunt Redux, Blood & Valor Premiere, Brimstone Continued en Frits

Voor een ieder die komt: kijk vooral op de gepubliceerde plattegrond en de huisregels.
Daar staat ook in hoe je reserveert. Geen reservering, geen toegang.

Dit spelweekeinde begon op vrijdagavond met een gouwe ouwe: Bag the Hun(TooFatLardies). Het was zeker 8 jaar geleden dat we de 1:600 vliegtuigen hadden uitgelaten.

Ik heb een uitgebreide vloot Italianen en Richard nam zn Engelsen mee. 6 Mosquitos tegen 9 Macchi’s en Fiat’s.

We zaten al snel weer in de regels en speelden een potje jager op jager en daarna jager op bommenwerper. Ik kwam er al snel weer achter waarom ik er mee gestopt was. De vuurkracht per vliegtuig wordt aangevuld met een aantal plussen en minnen van de situatie en geeft dan het aantal dobbelstenen om hits mee te gooien, de verdediger gooit saves en de robusteness plus het aantal overgebleven hits bepaalt de schade.

Alleen is de basis vuurkracht van de beste italiaan (Late War) 4 en van een normale Spitfire, Hurricane of Mosquito tussen 8-12. Dat betekent dat een italiaan die alles goed doet uitkomt op 1-3 hits (minor damage op de Engelse vliegtuigen) en de  Engelsman op 4-6 hits (catastrofaal op Italiaanse vliegtuigen). MAW: een schot van een italiaan doet niets, een schot van een Engelsman blaast een Italiaans vliegtuig uit de lucht. Na drie beurten was ik dus al 4 van de 9 vliegtuigen kwijt en had ik 4 keer minor damage geschoten op de Mosquitos. Richard kon het wel waarderen. Ik minder.

De jagers tegen B17’s duurde nog korter. Italiaaanse jagers slagen er niet in om schade te doen op een B17 (de robusteness is te hoog) en een boortschutter van een B17 heeft 2 keer zoveel vuurkracht als een Italiaanse jager en blaast ze uit de lucht. Dit werd zelfs Richard te gortig.

Over twee weken neem ik wel wat Duitse vliegtuigen mee. Jammer van mn uitgebreide Italiaanse luchtvloot.

Petra speelde met Cees, Bianca en Rob Kingdom Rush. Dit is de bekende man met de hamer die iedereen wel eens tegenkomt.

Nooit geweten dat hij Malik heette.

De spelers werken samen tegen het systeem om te voorkomen dat het koninkrijk wordt overlopen door vijanden. Dit betekende dat Rob ccoperatief moest spelen.

Bianca speelde een tovenaar en blastte erop los.

Vijanden verplaatsen zich over bruine tegels. Je kunt bruine tegels omvormen naar groene torens, daarvoor moet je de vijanden aangegeven door de tetris counters wel eerst verslaan. Uiteindelijk bleef het koninkrijk nipt behouden.

Zaterdag deed iedereen het bijzonder genoegen om Derk weer eens te zien.

Hij had druk geschilderd aan SF miniaturen van Victoria Games en kwam langs voor een potje Stargrunt 2. Nog steeds een van de beste SF regelsets die er is.

Al snel waren de troepen van Derk en Dick slaags. De inslagen van de vlootartillerie waren op tafel zichtbaar.

Evert en ik gingen voor het eerst Blood & Valor (Firelock Games) spelen. WW1 in 28 mm. Ik bracht mn Duitsers mee en Evert zijn Engelsen. Jaap en Erwin kwamen kijken. Evert begon met een toespraak voor King and Country terwijl ik de regels nog even doorbladerde.

Niet alleen waren de regels en de troepen nieuw, ook de tafels! Deze tafel is gebouwd met mijn Kallistra spullen die op de club in bruikleen staan. Volgens de regels wordt een eerste potje van 150 punten aanbevolen op 90 bij 90 cm. Wij begonnen in Murphy Style met 425 punten de kant op een 180*90 cm tafel. We kwamen dus alle regels meteen tegen in het eerste spel.

Even showen: mijn Mk IV, Everts Mk IV en mijn A7V. Vandaag deed er maar 1 tank me aan Engelse zijde. De andere twee waren wrakken en scenery. Overigens was de derde tank dat ook nadat de Engelse artillerie in beurt 1 per vergissing de eigen troepen onder vuur nam en een catastrofale impact had op de eigen tank.

Het spel draait om initiative points die elke turn opnieuw worden berekend aan de hand van de nog beschikbare eenheden, en die de basis vormen om te bieden welke eenheid als eerste mag. Bij verliezen lopen de beschikbare punten dus terug. Je speelt om en om maar het bieden bepaald wel wie bij elke stap als eerste gaat. Dat bieden gaat door tot je initiative punten opgebruikt zijn. Daarna biedt je met 0 punten en krijgen je eenheden maar 1 actie per activatie in plaats van de gebruikelijke 2. De turn is afgelopen als alle eenheden geweest zijn. Het is dus belangrijk om voldoende punten over te hebben om op zijn minst 1 punt per eenheid over te houden tot het einde van de turn.

Een eenheid die geactiveerd wordt kan 2 of 1 acties doen die bestaan uit  een aantal gebruikelijke dingen als bewegen, schieten, etc. Schieten of handgemeen gebeurt met een D10 per figuur. Indien je wordt beschoten of in handgemeen komt kun je slachtoffers oplopen, maar ook Fatigue. Teveel Fatigue kost je een actie, verplicht terugtrekken of het oplossen van de eenheid (bij 7 Fatique). Uiteraard kun je tussentijd proberen Fatigue weg te halen. Het mechaniek lijkt erg op Star Wars Legion.

Eenheden hebben verschillende eigenschappen al naar gelang land en type. De samenstelling van eenheden kun je binnen bepaalde marges (aantal soldaten, bewapening, geoefendheid) zelf kiezen. Een leger bestaat altijd uit een commandant, core infanterie en een aanvulling van infanterie, support en artilleriebarrages (lijkt erg op Bolt Action). Er zijn verschillende lijsten voor Early War en Late War en diverse tonelen als westfront, Gallipoli, Africa. Er schijnt een tweede boek aan te komen met Oostfront.

Het kiezen van je legerlijst, in combinatie met je biedingen maakt dat het spel elke beurt vol zit met tactische beslissingen. De meeste vuurwapens hebben als bereik de hele tafel (uitzondering SMG, pistool en Vlammenwerper). Dus een juiste combinatie van dekking, schieten en hollen plus lokaal overwicht en artilleriesteun levert fraaie combi’s op. Commandanten kunnen nog bonusactivaties uitdelen en kunnen daarmee lokaal eenheden een tweede activatie geven.

In de ochtend hebben we nogal gebladerd in de regels, maar in de middag konden we vlot doorspelen. Verdict: heel leuk systeem, tactische diepgang, verveeld niet snel. Met legers van 300 punten zijn 2 spelen op een dag een makkie. Dat zal uiteindelijk met 400+ punten ook wel lukken. In het boek staan een 15 tal scenario’s, dus je bent niet snel uitgekeken en nieuwe scenario’s zijn zo bedacht. Een leger van 200-300 punten zal 60-70 figuren hebben, met een tank erbij wordt dat 30-40 figuren. Evert heeft Engelsen, Erwin bouwt aan Duitsers en Belgen, Jaap bouwt aan Fransen, Cees heeft Duitsers, Peter H heeft Duitsers en ik heb Duitsers, Engelsen, Fransen af en Amerikanen in aanbouw.  28 augustus gaan we in de reprise.

Robin kreeg een gratis eerste potje For Reign Or Ruin aangeboden door huisdealer Farid.

Toen hij had gebeten werd Robin nietsvermoedend geinitieerd in de FROR Gang.

Resitance is Futile You will be FroR’d. Grootmeester Matthijs en Paymaster Chris Jan namen het over. De eerste extra aankopen schijnt  Robin al te hebben bedacht.

Farid kon op zoek naar de volgende nietsvermoedende voorbijganger.

En een vast zonneschijntje rondom lunch (en een clubtraditie) is Frits die een Fritsje Fritst.

En ondertussen vanuit de coulissen alles in de gaten houdt.

Michel ging na ruim een jaar pauze verder met zn Shadows of Brimstone campagne.

De party kwam dit keer via een kolenmijn en een portaal in een andere wereld terecht

Overigens een prima spel voor 1.5 meter, want de oppervlakte die je nodig hebt voor je spullen is aanzienlijk.

Uiteraard bracht de andere wereld niet allene loot maar ook vijanden.

Peter moest even wennen aan undead comboys in een space ship.

Eldritch Ed verbaast niets meer (behalve dan zijn eclectische verzameling).

Maar toch stond ook hij raar te kijken dat Cthulhu een bijbaantje had als papierbak (Papier hier!)

Na een inspannend potje is het goed toeven in het dorp om de loot te verkopen en je demonische aangroeisels te laten verwijderen. De volgende keer wordt het laatste hoofdstuk in deze campagne en gaat de party overnieuw beginnen in Japan! Als er nog mensen mee willen doen melden bij Michel.

Uiteraard werd er geschilderd. Richard zat na te genieten van zijn Britse overwinning van vrijdag en Marcel schilderde er rustig op los.

Blijf Gezond en Tot Volgende Week!

Comments are closed.