Speldag 14 mei: Alle Wegen leiden naar Rome, het kan altijd Kleiner, Rampjaar in de Polder,

Na drie weken ben ik er achter waarom er elke keer bij het downloaden van foto’s van telefoon naar PC een “Catastrophical Failure” ontstond. (Corrupte file in windows systeem.) Dus hier komen de missende weken.

Petra had een nieuwe Kickstarter meegenomen: Foundations of Rome.

Zoals het al in de titel ligt besloten, speelt het zich af in het oude Rome en worden de spelers geacht een stad te bouwen.

Er moet dus geld worden verdiend om de verschillende gebouwen die er zijn te kunnen kopen en in je eigen wijk te plaatsen.

Dat zijn voor een deel functionele gebouwen, waar er meer van zijn, of monumenten, die uniek zijn. Alle gebouwen zijn als 3D miniatuur toegevoegd.

En je eigen wijk is een soort tangram puzzel van gebouwen, met uiteraard verschillende puntenwaardes. Met maximaal 5 spelers zullen we deze nog wel vaker zien.

Richard en Jur gingen Strength & Honour uitproberen en ik sloot aan.

In dit spel bestaat je leger uit blokken van 2500-5000 man in 2mm schaal. Er zijn verschillende varianten van leveranciers van resin platen (hier van Korhyl) maar ook lasergesneden of met 2mm tin (Irregular Miniatures). Uiteraard bewegen zulke blokken op een hele andere manier dan een skirmish clubje. Opstelling, onderlinge support en reserves spelen een belangrijke rol.

Uiteraard hoort er ook scenery op tafel, en Richard was al druk bezig geweest met moerassen, akkers, boerderijen en bomen.

Uiteraard werd er de eerste keer flink gebladerd in het boek, maar we slaagden erin 2 spellen op een dag te doen. Niet gek voor een eerste keer. Beide spelers lopen in het spel strafpunten op en je kunt erop gokken dat die strafpunten meer zijn dan de waarde van het leger van je tegenstander en vragen om ze te laten zien. Zit je fout krijg je zelf extra strafpunten, zit je goed dan kun je het andere leger vermoeid maken of laten verliezen.

Het schilderen van de figuren vraagt een heel andere techniek dan bij zeg 6mm tin.

En spelen doe je op een kleed met vakken. Als je heel goed kijkt kun je de kruisjes van het raster zien staan.

Opbergen is geen probleem in de schaal. Er passen 12 bases in een plat A4 blik. Een leuk spel met verrassende diepgang, waarbij ook de beginopstelling kiezen een belangrijk onderdeel is van de strategie. Inmiddels zijn er 6 man bezig met legers.

Matthijs Thijsquestte verder. Voor het eerst in 2 jaar weer knus aan de ronde tafel.

Bernd en Gerard hebben een voorkeur voor Warband spellen. Fantasy of istorisch kan alletwee.

Last Days Zombie Apocalypse is eigenlijk SciFi Fantasy Historical Horror.

Afijn, het geeft Gerard de gelegenheid om 3 hobbies te beoefenen: het schilderen van gebouwen, het verzamelen van auto’s en het schilderen van zombies.

Jos en Dick ontmoetten elkaar voor een potje 1672. Dat is ons eigen Sharpe Practice supplement over het rampjaar.

Fransen tegen Hollanders in de Nederlandse polder. We zijn nog aan het bouwen met Nederlandse boerderijen en molens.

En een leuke bijkomstigheid zijn de kleurrijke eenheden.

Overigens hadden de heren de versterkingen reeds gereed staan. Naar goed Murphy’s gebruik had Jos de tweede kist figuren al uitgepakt voor gebruik.

Ook Dick had zich in deze niet onbetuigd gelaten.

Michel plakte verder aan de figuren voor zijn Japanse Shadows of Brimstone campagne.

Tot Volgende Week!

Comments are closed.