Speldag 23 december 2023: Jawohl Herr Kaleu, Volgens Orders Generaal, Als U wenst Lord, Zeker Voorzitter.

Op de een na laatste zaterdag van het jaar bracht ik een kickstarter mee voor echte bikkels: U-Boot. Inmiddels zijn de nieuwe regels te downloaden van hun website (versie 1.2) (website).

Je hebt ook een app nodig (Steam, IOS of Android). De app is gratis en heeft tijdens het spelen geen internetverbinding nodig. Bij het spelen van een missie regelt de app in real time dingen als tijd, weer, vijanden, incidenten als het stuk gaan van onderdelen en het wel en wee van de bemanning. Je kunt tijdens het spelen de app pauzeren, maar het mooiste is die te laten doorlopen. Dat geeft tijdsdruk.

Je speelt met maximaal 4 spelers de officieren van een U-Boot. Kapitein, 1e officier, navigator en engineer. We besloten de trainingsmissie te doen. 3 konvooien een weerrapport, een mijnenveld en terug naar huis.

De U-boot staat 3D op tafel en de bemanning (je hebt elk 2 shifts van 4) staat fysiek in de boot. Om iets te kunnen doen moeten ze op de juiste plaats in de boot staan. Per shift kan elk bemanningslid maar een beperkt aantal taken doen. En sommige bemanningsleden zijn beter geschoold in specifieke taken dan anderen. Er zijn bovendien een beperkt aantal hulpmiddelen beschikbaar, varierend van gereedschap en onderdelen, tot het uitdelen van sigaretten en chocola om het moreel hoog te houden.

Op je officierkaart staan de bemanningsleden aangegeven en kun je ze inzetten op taken aan boord. De kapitein runt de koers en beslist de aanvallen en stelt prioriteiten aan werkzaamheden. De eerste officier doet de uitkijk het herkennen van vijanden, de medische zorg en het voorbereiden van de wapens. De navigator bepaalt koers, bepaalt de benadering van vijanden en adviseert de kapitein over de te volgen tactiek. Bovendien verzorgt hij de maaltijden (niet onbelangrijk voor het moreel). De engineer runt de machines (boven diesel onder electrisch), doet alle reparaties en zorgt voor rampenbestrijding als gevolg van vijandelijke acties. Het beeld vanaf de brug of door de periscoop wordt door de app in real time gegenereert inclusief geluiden. Je hebt torpedo’s maar kunt ook kanon en luchtafweer gebruiken.

Uiteindelijk moet je dus heel goed samenwerken om de boel voor elkaar te krijgen. Je hebt altijd te weinig tijd en acties per shift. Als je je bemanning opjaagt daalt het moreel. Dat kun je laten stijgen door rust, eten, het zinken van vijandelijke schepen of het uitdelen van sigaretten, chocolade en bier. En tussendoor gaan er spontaan zaken stuk, die als je ze laat liggen steeds erger worden. De app onthoud wat je wel of niet hebt aangepakt en verzorgt de verrassingen. Uiteindelijk speelde we de trainingsmissie op easy en wisten met 5 gezonken schepen, een weerrappport en een hersenschudding, een gebroken vinger en luizen thuis te komen. Binnenkort gaan we op medium de eerste campagne spelen. Aanbevolen met de juiste mensen. Je moet het type spel leuk vinden.

Peter en Matthijs speelden een potje For Reign Or Ruin. Regels te downloaden op: FROR

Beide generaals hebben inmiddels tientallen, zo niet honderden verschillende eenheden, dus ze kunnen elkaar flink verrassen met een bijzondere legerlijst.

Frits fritste lang om te fritsen, want het was knap fris buiten.

Als boardgame had Jaap weer verzocht om Lords of Waterdeep. Een van zijn favouriete spellen.

Politiek gekonkel in de stad, missies, plundering, oplichting en verraad. Een typische gemeenteraad en Rotary in een provinciestad.

Als het uiterlijk van de personages het spel weerspiegelt lijkt me een en ander duidelijk. Zou U van deze mensen een tweedehands stadswijk kopen?

Michel en Ed knutselde door.

Ed assempleerde meters aan muren voor Killteam van GW.

En Michel verorberde appeltaart en assembleerde voor Shadows of Brimstone.

Dit leike nesten te zijn voor creepy crawlies.

Om 1600 begon de bloedraad de Algemene Vergadering. Bernd was naar huis verbannen, Gerard zat op het strafbankje en Cees leidde de vergadering. Belangrijkste uitkomsten: Cees en Peter zijn unaniem herkozen als Voorzitter en Penningmeester, de contributie blijft onveranderd (160E) (graag storten), en we hebben een discussie gehad over ondermeer nalatenschappen, uitrusting van de zaal en het binnenhalen van meer leden. Er zijn twee Juich en Jubelmoties aangenomen: een voor de Logistiek Commissaris (Michel) en een voor de Schoonmaakcommissie (Bianca).

Tot Volgende Week!

Kenmerk: spellen vereniging wargame boardgame miniatuurgame tabletop bordspel rollenspel RPG Delft Zuid Holland spellen schilderen miniaturen role playing warhammer star wars FOW SAGA Battlegroup WH40 killteam epic

Comments are closed.