Speldag 16 Maart 2024: Klein 10, Kleiner 6 en Kleinst 2, Romeinen on Tour en Henk.

Evert en ik speelden een potje War & Conquest in 10mm. Ik heb voldoende mini’s om twee grote legers neer te zetten. Fransen en Engelsen uit de Honderdjarige Oorlog.

Een deel is overgenomen van een collega wargamer een een deel zelf geschilderd. In 10mm zijn de meeste eenheden infanterie 80*40mm met 40 man op 4 subbases van 40*20. Cavalerie zijn 12 man op 60*40.

Omdat ze zo klein zijn kun je grote legers op tafel zetten. Het enige wat je moet doen is de beweging van inches veranderen in centimeters. Uiteraard geldt dat ook voor schietafstanden, command ranges etc.

Het kwaliteitsverschil tussen de troepen is aanzienlijk. Het beste wat je kunt hebben zijn Franse Mounted Knights met lans en in Full Plate en Barding. Dan moet je ze echt omsingelen. Alhoewel Evert zware verliezen leed, kon ik mijn objective niet bereiken en werd het uiteindelijk gelijkspel in een spannende pot. Schaal, periode en regels werken echt goed met elkaar.

Binnenkort is er een Lardie spellendag. Jur en Dick zijn druk bezig met het proefspelen van hun demo’s. Jur doet een Strength and Honor demo van Romeinen tegen Germanen.

Eenheden zijn 2mm schaal en een base kan een volledig legioen zijn.

Het is dan ook een echt strategisch spel waarbij ook dingen als beginopstelling en terrein heel belangrijk zijn voor de uitkomst. Voor de eenheden zijn er abstracte eenheden op de markt zoals hier, of echte 2mm figuren.

Bernd had uit zijn onuitputtelijke voorraad spellen Britannia meegebracht. Een echte klassieker.

Het gaat hier om de verovering van Engeland in de oudheid. Met Romeinen, Boudica, Picten en dergelijke.

Elke speler speelt een specifiek volk en heeft eigen specifieke victorie condities.

Die staan per volk keurig vermeld op de kaarten.

Onze jeudafdeling had zijn maandelijkse D&D middag. Ze zijn behoorlijk enthousiast.

Patrick heeft voorkeur voor grimdark spellen. Naast Kingdom Death Monster ook Cthulhu Dead May Die.

Uberhaup[t zijn de spellen die zijn gebaseerd op het werk van Lovecraft populair op de club. Dit spel bouwt een casefile die vervolgens door investigators moet worden uitgezocht.

Als ze tenminste niet gek worden, doodgaan of worden verzwolgen door de Elder Gods.

Matthijs en Chris Jan hadden een slagje FROR met een keuze uit hun ruime voorraad legers.

Matthijs ging Eco met zijn bosleger.

Chris Jan ging Biobrandstof met zijn vuurreuzen. En spoken. Uiteindelijk waren ze beiden groen bezig.

De Boeren troffen de Britten en de Burgers in 6mm.

Dat maakt het mogelijk realistische afstanden tussen eenheden te hebben.

En de techniek schrijdt voort. Vandaag een echt luchtgevecht met maar liefst4 vliegtuigen.

Van sommige dingen heb je nooit genoeg. Voor Michel geldt dat voor monsters en kaartjes voor Shadows of Brimstone. Maar die moeten wel in mapjes worden gedaan. Heel veel mapjes.

En aan het einde van de dag werd Petra verblijd met Henk. Henk is een Umber Hulk en houdt van tafelvoetbal en roomsoezen.

Tot Volgende Week!

Kenmerk: spellen vereniging wargame boardgame miniatuurgame tabletop bordspel rollenspel RPG Delft Zuid Holland spellen schilderen miniaturen role playing warhammer fantasy star wars FOW SAGA Battlegroup WH40 killteam epic Old World

Comments are closed.