Speldag 20 april 2024: Proefspel Blood & Crowns en heel veel D&D.

Nadat de kickstarter voor Blood & Crowns was binnengekomen, besloten Evert en ik een proefspel te doen. B&C is van Firelock Games die ook Blood & Valor, Blood & Steel en Blood & Plunder produceren. Dat betekent D10, fatigue dice, action deck en een regelboek voor de periode van de honderdjarige oorlog.

In een ver verleden heb ik geschilderde figuren gekocht op Catawiki. Een schilder plaatste 5 lots Foundry en Perry figuren voor de 100 jarige oorlog of de War of the Roses. Die kostten me toen gemiddeld 2.5E per figuur. Het was een koud kunstje ze te basen en te verdelen in twee legertjes, want ik had men at Arms, Foot, Archers en Crossbow men.

Het spel werkt in eenheden van 3-6 figuren voor Men at Arms, 3-8 voor archers/crossbow en 3-12 voor foot. Een minimum leger is 3 eenheden, een realistisch leger is 6 eenheden en je kunt zo groot gaan als je wilt. In het boek staan lijsten voor vroeg midden en laat 100 jarige oorlog. Uiteraard voor Frankrijk en Engeland, maar ook voor Spanje, Burgundy, Zwitserland, Scottish, Free Companies etc. De lijsten verschillen in troeptypen en ervaringsniveau. We kozen late war Frankrijk en Engeland.

Aangezien ik nog geen cavalerie heb werd het footslogging. Niet ongebruikelijk in late war want de meeste Men at Arms vochten afgestegen. De eenheden zijn specifiek upgradebaar in armour en wapen, maar dat hangt wel weer af van hun type en ervaringsstatus. De regels bevatten ook vlootgevechten, huis aan huis en kastelen. Dus kom maar op met de kogges!

In elke ronde trek de speler activatiekaarten in zijn hand en biedt op initiatief. Dezelfde kaart bepaalt ook hoeveel acties de eenheid krijgt die wordt geactiveerd. Twist: kaarten die hoog bieden geven minder acties. je moet tactisch dus goed nadenken over welke kaarten je wanneer inzet. Als een eenheid schade oploopt kun je figuren verliezen, maar ook fatigue oplopen. Fatigue zorgt voor het verliezen van acties en kan uiteindelijk een eenheid laten vluchten. De fatiguedice zijn identiek aan die uit hun andere systemen.

Verdict: ontzettend leuk systeem, speelt vlot, tactische diepgang, mooie modellering van de verschillende troeptypen en wapens en veel keuze in lijsten. Legers per kant tussen 50-100 figuren. Zeer enthousiast. Ben inmiddels bezig met extra kruisboogschutters en cavalerie. Ik heb mijn regels voor 100 jarige oorlog gevonden. Er komt een toekomstig supplement voor War of the Roses!

Spelmateriaal: heel mooi boek, prima activatiedeck en unitdeck is handig. Fiches zijn kwalitatief minder en dom dubbelzijdig gedrukt. Aangezien ze in het boek staan, wellicht overwegen ze zelf te printen. Dobbels en fatiguedice prima.

De Symbaroum D&D campagne speelt niet alleen leuk, maar heeft ook hele fraaie boeken.

Wellicht nog een reden om het te proberen? Patrick weet er alles over.

Beneath the Lily Banner is een regelset onder anderen wordt gebruikt voor de zevenjarige oorlog.

Je kunt er grote slagen mee doen. Vandaar dat Erwin en Jaap kozen voor 6mm.

Dat maakt het vervoer en de tafel een stuk handzamer.

Uiteraard was Sharpe Practice aanwezig, Hans was er druk mee.

Petra had volle bak met haar nieuwe D&D campagne. De spelers zijn nu 2e level (even wennen vanaf 20).

Vandaag kregen ze het aan de stok met Goblins in de haven. Goblins moet je kunnen hebben.

Maar als je in 6 aanvallen 4 enen gooit dan wordt het lastig.

Gelukkig kwamen de bootjes niet allemaal gelijk aan.

En natuurlijk hadden we de maandelijkse jeugd D&D afdelling. Al snel gingen volume en lol hand in hand omhoog.

Uiteraard werd er geverft en gebouwd. De oplossing voor wereldvrede kwam langs, maar zijn ze vergeten op te schrijven. Frits fritste een Frits zoals alleen hij het kan.

Tot Volgende Week!

Kenmerk: spellen vereniging wargame boardgame miniatuurgame tabletop bordspel rollenspel RPG Delft Zuid Holland spellen schilderen miniaturen role playing warhammer fantasy star wars FOW SAGA Battlegroup WH40 killteam epic Old World

Comments are closed.