Speldag 8 juni 2024: Noordpool blijkt Hete Lucht, Amerikanen struikelen op Sicilie en nieuwe Mummies.

De zomertijd is begonnen. Het aantal tafels was beperkt. Voor vandaag stond er een groot bordspel op het programma: Airships.

De doos weegt aardig wat kilo’s, niet in het minst vanwege het bord zelf. Dat bestaat uit een vierkant speelbord en een ronde schijf die daaronder draait en weersomstandigheden zichtbaar maakt.

De vier spelers kiezen elk een land en een bijbehorend luchtschip, kapitein en specialisatie.

Het zijn historische schepen. Het spel is sowieso gebaseerd op de actuele geschiedenis en pogingen om met luchtschepen de noordpool te bereiken.

Ze zijn dan ook als schaalmodellen en speelstuk bijgevoegd. Elk luchtschip heeft zijn eigen specs als het gaat om lading, snelheid en brandstof. En je kunt investeren in extra goede bemanning.

Ook zijn er verschillende kapiteins om uit te kiezen, die ook een eigen specialisme meenemen. Dat kan zijn navigeren, maar ook diplomatie of stukken schrijven voor de krant (dat levert dan weer geld op). Sowieso is geld wel handig. Niet alleen moet je brandstof kopen, maar als je onderweg neerstort en moet worden gered loopt dat aardig in de papieren.

Om naar de noordpool te mogen heb je bekendheid nodig, geld en een basis die je met behulp van een schip moet gaan bouwen aan de poolcikel. Bekendheid kun je krijgen door missies te doen. Uiteraard kun je elkaar dwarszitten met tegenslagen. Aangezien de tijd doorloopt komen er ook gebeurtenissen in de wereld voor zoals noodweer, oorlogen etc. Een van de spelers werd zelfs gearresteerd in China! Op onderstaande foto is goed te zien wat de draaischijf doet. Elk gebied heeft een cikel waarin de draaischijf laat zien welk weer het deze beurt is. De weerspatronen zijn gebaseerd op historische gegevens.

Uiteindelijk wist Louis als eerste naar de noordpool en terug te komen.

Evert en ik zijn inmiddels met WW2 Bolt Action van Afrika naar Sicilie gemigreerd. Dit keer namen de Amerikaanse Rangers het op tegen de resten van het geevacueerde Afrika Korps aangevuld met Duitse troepen uit Italie.

Het doel was het veroveren van de heuvelrug. Initieel zitten daar wat Amerikanen en Duitsers maar meer dan 3/4 van de troepen van beide kanten komt binnen aan de andere kant van de tafel. Er ontstaat dan een race naar de heuvelrug die ik wist te winnen, alhoewel het me wel een Tiger tank kostte die door een enkel bazookaschot werd uitgeschakeld.

Ster van de dag was de halftrack met de quad 20mm FLAK die het de para’s moeilijk maakte om te verplaatsen.

Matthijs had zijn spelers weer bij de les met zijn RPG campagne Thijsquest.

Bij de algemene boardgametafel werden diverse spelen gespeeld en konden voorbijgangers aanschuiven.

Gerard was zichzelf aan het voorbereiden op de volgende skirmish regelset.

Hij had diverse Egyptische undead en Mummy types in aanbouw.

Tot Volgende Week!

Kenmerk: spellen vereniging wargame boardgame miniatuurgame tabletop bordspel rollenspel RPG Delft Zuid Holland spellen schilderen miniaturen role playing warhammer fantasy star wars FOW SAGA Battlegroup WH40 killteam epic Old World

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>